Președintele Băsescu, la întâlnirea cu oficialii FMI: Nu voi trimite scrisoarea de intenție Parlamentului dacă rambursarea sumelor încasate ilegal din pensii afectează bugetul

Președintele Băsescu, la întâlnirea cu oficialii FMI: Nu voi trimite scrisoarea de intenție Parlamentului dacă rambursarea sumelor încasate ilegal din pensii afectează bugetul

Președintele Traian Băsescu va susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni privind acordul cu FMI în urma întâlnirii oficiale pe care a avut-o în această dimineață cu reprezentanții Fondului, ai CE și ai Băncii Mondiale.

La începutul discuțiilor președintele Băsescu a atras atenția că dacă plățile care vor fi făcute pentru a majora pensiile vor afecta deficitele structurale ale bugetului de pensii și de asigurări de sănătate, atunci el nu va trimite scrisoarea de intenție Parlamentului.

„Sunteți aproape de terminarea misiunii, după cum am înțeles. Și aș vrea să știu cum e imaginea de ansamblu acum. Așa cum am discutat cu ministrul de Finanțe, elementul cheie legat de plățile pe care trebuie să le faceți în perioada următoare trebuie să rămână la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurări de sănătate și ale fondului de pensii. Este elementul esențial din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat”, a afirmat Băsescu la începutul discuțiilor oficiale cu partenerii acordului stand-by de tip preventiv.

Georgescu, ministrul Finanțelor, după 12 ore de negocieri cu FMI: vom reîntregi salariile în etape

Sâmbără seara Florin Georgescu, ministrul de Finanțe al guvernului Ponta a anunțat că negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes și că s-au găsit resurse pentru reîntregirea salariilor și rambursarea contribuțiilor de CASS încasate ilegal de la pensionari. Sursa principală de finanțare a acestor măsuri va fi însă creditul, dat fiind faptul că ele sunt posibile doar prin majorarea deficitului bugetar asumat, respectiv a raportului dintre veniturile și cheltuielile statului.

Deficitul bugetar asumat este de 1,9% din PIB, pe metodologia cash. Cel mai probabil ținta de deficit bugetar a fost majorată cu circa 0,6% din PIB, respectiv cu circa 700-800 de milioane de euro. Acești bani vor fi obținuți prin împrumuturi noi, care se vor adăuga celor care sunt deja programate, atât pentru a acoperi deficitul de 1,9% din PIB pe care a fost fundamentat bugetul cât și pentru „rostogoli” datoria publică, respectiv pentru a achita împrumuturile vechi prin altele noi.

Franks, la întâlnirea de la Cotroceni: Apreciem că a existat o cooperare între vechii și noii membri ai Guvernului

Șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că faptul că există cooperare între membrii fostului guvern și cei ai guvernului Ponta, ceea ce dă garanții că se vor continua reformele.

„Aș spune că unul dinte lucrurile pe care l-am remarcat ca fiind foarte favorabil este că a existat o cooperare între membrii Guvernului care pleacă și cei ai Guvernului care vine. Acest lucru este extrem de util pentru noi, pentru că ne arată că va fi o continuitate a angajamentelor României, cu privire la obligațiile internaționale, precum și cu privire la programul de reforme și de consolidare economică. Este foarte satisfăcător pentru noi să vedem cum miniștrii care pleacă și cei care vin pot veni împreună să discute cu noi și să aibă un angajament comun pentru ca România să rămână pe poziții”, i-a spus președintelui Traian Băsescu șeful misiunii Fondului Monetar Internațional.

Franks a adăugat că membrii delegației comune a FMI, a Băncii Mondiale și Comisiei Europene sunt „foarte recunoscători” membrilor celor două Cabinete „pentru acest spirit al cooperării”.

De asemenea, el a ținut să remarce „progresele excelente” făcute în discuțiile cu partea română în ultimele zile.

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide