Președintele Băsescu, la întâlnirea cu oficialii FMI: Nu voi trimite scrisoarea de intenție Parlamentului dacă rambursarea sumelor încasate ilegal din pensii afectează bugetul

Președintele Băsescu, la întâlnirea cu oficialii FMI: Nu voi trimite scrisoarea de intenție Parlamentului dacă rambursarea sumelor încasate ilegal din pensii afectează bugetul
Publicat: 06/05/2012, 16:47
Actualizat: 07/05/2012, 10:59

Președintele Traian Băsescu va susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni privind acordul cu FMI în urma întâlnirii oficiale pe care a avut-o în această dimineață cu reprezentanții Fondului, ai CE și ai Băncii Mondiale.

La începutul discuțiilor președintele Băsescu a atras atenția că dacă plățile care vor fi făcute pentru a majora pensiile vor afecta deficitele structurale ale bugetului de pensii și de asigurări de sănătate, atunci el nu va trimite scrisoarea de intenție Parlamentului.

„Sunteți aproape de terminarea misiunii, după cum am înțeles. Și aș vrea să știu cum e imaginea de ansamblu acum. Așa cum am discutat cu ministrul de Finanțe, elementul cheie legat de plățile pe care trebuie să le faceți în perioada următoare trebuie să rămână la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurări de sănătate și ale fondului de pensii. Este elementul esențial din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat”, a afirmat Băsescu la începutul discuțiilor oficiale cu partenerii acordului stand-by de tip preventiv.

Georgescu, ministrul Finanțelor, după 12 ore de negocieri cu FMI: vom reîntregi salariile în etape

Sâmbără seara Florin Georgescu, ministrul de Finanțe al guvernului Ponta a anunțat că negocierile cu FMI s-au încheiat cu succes și că s-au găsit resurse pentru reîntregirea salariilor și rambursarea contribuțiilor de CASS încasate ilegal de la pensionari. Sursa principală de finanțare a acestor măsuri va fi însă creditul, dat fiind faptul că ele sunt posibile doar prin majorarea deficitului bugetar asumat, respectiv a raportului dintre veniturile și cheltuielile statului.

Deficitul bugetar asumat este de 1,9% din PIB, pe metodologia cash. Cel mai probabil ținta de deficit bugetar a fost majorată cu circa 0,6% din PIB, respectiv cu circa 700-800 de milioane de euro. Acești bani vor fi obținuți prin împrumuturi noi, care se vor adăuga celor care sunt deja programate, atât pentru a acoperi deficitul de 1,9% din PIB pe care a fost fundamentat bugetul cât și pentru „rostogoli” datoria publică, respectiv pentru a achita împrumuturile vechi prin altele noi.

Franks, la întâlnirea de la Cotroceni: Apreciem că a existat o cooperare între vechii și noii membri ai Guvernului

Șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat că faptul că există cooperare între membrii fostului guvern și cei ai guvernului Ponta, ceea ce dă garanții că se vor continua reformele.

„Aș spune că unul dinte lucrurile pe care l-am remarcat ca fiind foarte favorabil este că a existat o cooperare între membrii Guvernului care pleacă și cei ai Guvernului care vine. Acest lucru este extrem de util pentru noi, pentru că ne arată că va fi o continuitate a angajamentelor României, cu privire la obligațiile internaționale, precum și cu privire la programul de reforme și de consolidare economică. Este foarte satisfăcător pentru noi să vedem cum miniștrii care pleacă și cei care vin pot veni împreună să discute cu noi și să aibă un angajament comun pentru ca România să rămână pe poziții”, i-a spus președintelui Traian Băsescu șeful misiunii Fondului Monetar Internațional.

Franks a adăugat că membrii delegației comune a FMI, a Băncii Mondiale și Comisiei Europene sunt „foarte recunoscători” membrilor celor două Cabinete „pentru acest spirit al cooperării”.

De asemenea, el a ținut să remarce „progresele excelente” făcute în discuțiile cu partea română în ultimele zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească