Proiectul „MERSUL PE DRUM”. Preoții ar urma să îi învețe pe oamenii din sate și comune cum se circulă la marginea șoselei. „EXEMPLUL INCREDIBIL” oferit de șeful Poliției Rutiere

Proiectul MERSUL PE DRUM. Preoții ar urma să îi învețe pe oamenii din sate și comune cum se circulă la marginea șoselei. EXEMPLUL INCREDIBIL oferit de șeful Poliției Rutiere
Publicat: 23/09/2012, 11:16
Actualizat: 02/02/2019, 01:03

Direcția Poliției Rutiere urmează să ia legătura cu preoții și primarii din afara orașelor pentru ca, în timpul slujbelor de duminică ori cu diverse ocazii când au loc adunări populare, să dea oamenilor sfaturi care să-i ajute să nu devină victimele unor accidente de circulație, mai ales că, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse în afara localității, pe șosea, au urmări extrem de grave.

Pentru că educația rutieră în rândul adulților este dificil de făcut în mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentanții Direcției Poliției Rutiere urmăresc să-și transmită programele preventive prin intermediul preoților și al primarilor, aceștia fiind persoanele în care oamenii de la țară au cea mai mare încredere și care au toate șansele să fie luați în serios.

Referitor la tragediile rutiere produse în afara orașelor, în care au fost implicați pietoni, comisarul-șef Lucian Diniță declara, într-o conferință de presă, că multe dintre accidente se produc din cauza inconștienței pietonilor. Mai mult, 5,5 la sută din numărul total al pietonilor loviți de mașini erau beți, unii dintre ei având în sânge o alcoolemie de până la trei la mie, ceea de înseamnă că aceștia erau în pragul comei alcoolice.

„Un exemplu incredibil de inconștiență a unui pieton, este cazul unei persoane care își mâna pe șosea cele două vaci. O vacă mergea pe un sens, una pe celălalt sens. Ca nu se piardă una de alta, stăpânul le legase cu sfoară, iar el, la rândul lui, se prinsese cu o frânghie de una dintre ele, pentru ca animelele să nu se îndepărteze. Șoferul unei autoutilitare nu a observat sfoara dintre cele două vaci, iar animalele și stăpânul lor au murit pe loc”, a explicat Diniță.

Ca măsuri preventive, preoții le vor transmite enoriașilor să evite consumul excesiv de alcool atunci când urmează să circule pe marginea șoselei, să traverseze prin locurile special marcate ori, acolo unde sunt, să folosească pasarelele. În plus, atunci când circulă noaptea, pe lângă șosea, pietonii vor fi sfătuiți să poarte numai haine deschise la culoare, iar dacă este posibil, chiar veste reflectorizante.

Un caz extrem de grav înregistrat de Poliția Rutieră și care a avut drept victimă un pieton beat, aflat în comă alcoolică, a fost înregistrat la data de 11 august, pe raza comunei botoșănene Vlădeni. Incidentul s-a produs în jurtul orei 23.00, când un șofer în vârstă de 31 de ani, care conducea un Audi A4, a spulberat un bărbat de 60 de ani care dormea pe șosea. Bărbatul accidentat alea o alcoolemie de 2,15 la mie.

O tragedie asemănătoare s-a produs, spun polițiștii, și lângă localitatea băcăuană Helegiu. Victima, un bărbat în vârstă de 47 de an,i mergea pe marginea drumului și s-a dezechilibrat, în mod fatal, în momentul în care pe lângă el a trecut o autoutilitară cu remorcă, ce se îndrepta către Onești. După necropsierea cadavrului, medicii au găsit în sângele bărbatului o alcoolemie de nu mai puțin de trei la mie.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep a RENUNȚAT. Anunțul dureros făcut de marea sportivă: Va fi greu acum
JOI Exclusiv: Horațiu Mălăele, formă fizică de inviat. Cum a fost surprins celebrul actor
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
×