Premierul israelian Benjamin Netanyahu este de părere că „nu există o catastrofă umanitară la Rafah”, despre care comunitatea internaţională vorbește de câteva zile.
Acest oraș din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, care găzduieşte 1,4 milioane de oameni, este bombardat puternic de forțele israeliene de câteva zile.
„Pentru moment aproape o jumătate de milion de persoane au evacuat zona de lupte din Rafah. Catastrofa umanitară de care s-a vorbit nu s-a produs şi nu se va produce”, a transmis Netanyahu într-un comunicat.
El a dart asigurări că „forţele armate luptă de-a lungul Fâşiei Gaza evacuând totodată populaţia civilă şi îndeplinindu-şi obligaţiile de a răspunde nevoilor umanitare ale acesteia”.
Armata israeliană a intrat în Rafah cu tancuri pe 7 mai, iar de atunci, punctul de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Egipt a rămas închis, deşi este crucial pentru convoaiele care transportă ajutoare pentru o populaţie ameninţată de foamete în Fâșia Gaza, conform ONU.
Ceea ce face Israelul „duce la mai multe strămutări, risc de foamete şi suferinţă umană”, a reacționat și Uniunea Europeană într-un mesaj publicat miercuri, 15 mai, în care a cerut Israelului „să înceteze imediat această operaţiune”, pentru că în caz contrar relaţia sa cu UE ar putea fi pusă la încercare.
„Nu le vom permite crearea unui stat terorist din care vor putea să ne atace în forţă”, a insistat Netanyahu, cu referire la organizația palestiniană Hamas. Mai mult, el a subliniat că nici Adunarea Generală a ONU şi nicio altă organizaţie nu pot împiedica Israelul să-şi exercite dreptul la autoapărare.
„Rezoluţia ONU nu va constitui baza unor viitoare negocieri şi nu contribuie la o soluţie paşnică”, a mai declarat premierul israelian.
La opt luni de la începerea războiului, 35.233 de persoane au murit în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit celui mai nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii din Palestina. Atacul de la 7 octombrie al comandourilor Hamas infiltrate în sudul Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane.