Reacția lui Dumitru Diaconu, profesorul după care ar fi copiat Ponta: „Sunt magistrat și nu pot să fac niciun comentariu”

Reacția lui Dumitru Diaconu, profesorul după care ar fi copiat Ponta: „Sunt magistrat și nu pot să fac niciun comentariu
Publicat: 19/06/2012, 18:44
Actualizat: 20/06/2012, 05:37

Dumitru Diaconu, autorul lucrării „Curtea Penală Internațională, Istorie și Realitate” pe care se pare că a plagiat-o Victor Ponta, a declarat că funcția de magistrat pe care o deține nu îi permite să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect, cu implicații politice.

„Sunt magistrat și trebuie să respect un cod deontologic. Nu pot să fac niciun comentariu”, a declarat pentru gândul Dumitru Diaconu, doctor în drept și judecător la Curtea de Apel Pitești, secția Penală.

Anterior, acesta declarase pentru TVR Info că nu are curiozitatea să compare lucrarea sau cu teza de doctorat a prim-ministrului și nici nu va depune vreo sesizare la Consiliul Național de Etică.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

Autorii din care se pare că a copiat Victor Ponta sunt Dumitru Diaconu („Curtea Penală Internațională, Istorie și Realitate”), Vasile Crețu (Drept Internațional Penal) și Ion Diaconu (The International Criminal Court, A New Stage).

Conferință de presă în numele judecătorului Diaconu

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel București, Marius Andreescu, a susținut astăzi o conferință de presă în numele judecătorului Dumitru Diaconu pentru a explica care este poziția acestuia în ceea ce privește acuzațiile de plagiat care i se aduc lui Victor Ponta.

„Domnul judecător Dumitru Diaconu a spus că nu are cunoștință despre un plagiat, evident colegul meu este autorul lucrării publicate în anul 1999, că se abține de la orice comentariu de natură politică, întrucât, după cum știți, codul profesiei noastre de magistrat impune o distanță față de politică. Dânsul spune că nu are cunoștință de existența plagiatului ca atare și că nu dânsul este în măsură să aprecieze dacă lucrarea sa a fost sau nu sursa de inspirație, dacă a fost plagiată așa cum s-a afirmat în presă”, a spus Andreescu.

Acesta a mai spus că îl cunoaște foarte bine pe Dumitru Diaconu cu care este coleg și la Universitatea din Pitești și că acesta are o activitate științifică meritorie.

„Oricum, necunoscând în detaliu despre ce e vorba, dânsul nu se simte lezat într-un fel și nu intenționează, cel puțin deocamdată, să întreprindă nimic concret, având în vedere această situație”, a spus Andreescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice