„Acum momentul nu e PROPICE”. Intenția lui Traian Băsescu de a cere CETĂȚENIA altei țări, în stand-by

„Acum momentul nu e PROPICE. Intenția lui Traian Băsescu de a cere CETĂȚENIA altei țări, în stand-by
Publicat: 02/04/2015, 19:23

„Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chișinău, în calitate de fost președinte, voi solicita să primesc cetățenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situația politică din Moldova nu este propice pentru așa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetățean al Republicii Moldova”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, aflat în vizită la Chișinău, joi și vineri, la invitația președintelui Nicolae Timofti, relatează Unimedia.

La rândul său, președintele Nicolae Timofti a precizat că nu crede că ar fi o problemă acordarea cetățeniei.

„Având în vedere că dumneavoastră ați oferit la mulți cetățeni moldoveni cetățenia română, cred că nu este o problemă ca noi să vă acordăm cetățenia Republicii Moldova”, a afirmat Timofti.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost decorat, joi, de președintele Nicolae Timofti cu Ordinul „Ștefan cel Mare”, decorația militară supremă a R. Moldova.

Distincția i-a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la promovarea stabilității, securității și democrației în regiune și pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securității și asigurării ordinii publice”.

„Am fost timp de 10 ani un președinte al României care a avut R. Moldova în suflet. Am considerat întotdeauna că suntem un popor, o națiune în două state independente. Prima vizită în calitate de președinte al României am făcut-o la Chișinău în 2005. În calitate de fost președinte, tot la Chișinău am venit mai întâi. Este pentru mine o onoare să fiu la Chișinău să primesc ordinul «Ștefan cel Mare». Personal am fost onorat de Republica Moldova cum nu a fost onorat niciun politician din România și poate chiar din R. Moldova. Este un semn de respect pe care R. Moldova mi l-a arătat de-a lungul timpului, la care eu nu pot decât să răspund cu respect și dragoste pentru Republica Moldova și cetățenii acesteia”, a declarat Traian Băsescu, la ceremonia de decorare.

Pe 18 iulie 2013, Traian Băsescu declara, într-un interviu acordat ProTV Chișinău în urma unei vizite făcute în Republica Moldova, că după ce își va termina mandatul de președinte al României va cere, „poate”, cetățenia moldovenească, în semn de respect și dragoste pentru R. Moldova și oamenii ei.

O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea că este decis „categoric” să ceară cetățenia Republicii Moldova, menționând că și-ar dori ca românii să trăiască într-o singură țară și adăugând: „Dacă acum nu putem avea cetățenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă”.

Întrebat dacă este decis să ceară cetățenie moldovenească, Băsescu a răspuns: „Da, categoric. E o chestiune sentimentală. Eu mi-aș dori ca românii să trăiască într-o singură țară, să aibă o singură cetățenie. Dacă mi-o vor da, după ce îmi termin mandatul, m-aș bucura să fiu și cetățean al R. Moldova: ar exprima ce simt. Dacă acum nu putem avea cetățenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă”.

Întrebat joi într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, câtă încărcătură simbolică ar avea faptul că Traian Băsescu „va fi și deținătorul cetățeniei Republicii Moldova”, ambasadorul Marius Lazurca a declarat: „Cred că la această întrebare ar trebui să răspundă, și o vor face fără îndoială mai bine decât mine, două persoane foarte importante pentru acest eveniment cu, într-adevăr, multă încărcătură simbolică. Întâi de toate președintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetățenie, în al doilea rând, sigur președintele Băsescu, care, cum se știe, și-a dorit mult această cetățenie. Dacă ar fi să fac un comentariu de cetățean, nu de ambasador, cu privire la acest lucru, cred că e un lucru frumos acesta, de a ne acorda reciproc cetățenia, e un gest care, prin simbolistica lui, cimentează încă mai mult raporturile deja foarte solide și foarte calde dintre noi”.

Întrebat dacă și el ar vrea să obțină cetățenia R. Moldova, ambasadorul a spus: „Fără îndoială cetățeanul Marius Lazurca își dorește aceasta. Ambasadorul Lazurca a trebuit să constate că există probleme de incompatibilitate între exigențele profesionale pe care și le-a asumat și problema dublei cetățenii”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer