Andronescu, despre raportul privind plagiatul lui Ponta: Am citit, am nevoie de determinare juridică

Andronescu, despre raportul privind plagiatul lui Ponta: Am citit, am nevoie de determinare juridică
Publicat: 19/10/2012, 21:44
Actualizat: 03/02/2019, 10:55

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, că a citit raportul Universității București (UB) privind plagiatul lui Victor Ponta și că are nevoie de „determinare juridică” în acest caz, subliniind, o dată în plus, că va respecta legea.

Întrebată dacă a citit raportul trimis de UB în legătură cu plagiatul premierului, Andronescu a răspuns: „Am citit, am nevoie de determinare juridică. Voi respecta legea, nu eu am făcut această lege, nu eu am aplaudat-o. Voi respecta legea”, a spus ministrul Educației.

Rectorul UB, Mircea Dumitru, a declarat, joi, că raportul a fost trimis în urmă cu o zi Ministerului Educației.

„Raportul cuprinde tot ceea ce am anunțat public de fiecare dată și poartă semnătura tuturor experților care s-au pronunțat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universității București”, a spus Mircea Dumitru.

Rectorul UB a precizat că, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educației, dar a ținut să precizeze că a solicitat să fie luate măsurile care se impun. „Nu putem face noi recomandări, am cerut să fie luate măsurile care se impun în acest caz. Toate datele privind opiniile specialiștilor cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt postate pe site-ul Universității București”, a mai spus rectorul.

Tot joi, întrebată dacă ar putea lua vreo măsură în condițiile în care legea prevede că numai Consiliul Național de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor, Ecaterina Andronescu a spus că „este legea domnului Funeriu”.

„Legea domnului Funeriu stabilește că numai CNE poate analiza plagiatul în cazul demnitarilor”, a precizat ministrul Educației, precizând că va citi raportul UB.

Ministrul Ecaterina Andronescu nu a vrut să precizeze dacă va lua vreo măsură în acest caz, rezumându-se să menționeze că trebuie respectată legea.

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, declara, în 12 septembrie, că doar Ministerul Educației poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând că raportul Comisiei de Etică și al juriștilor confirmă plagiatul.

Comisia de Etică a Universității București a hotărât, în iulie, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Comisia de Etică a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta „încalcă principiile eticii, integrității și bunei conduite în activitatea de cercetare”.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, spunea președintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat în 20 iulie decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

În analizarea tezei de doctorat a lui Victor Ponta, susținută la Universitatea din București în 2003, Comisia de Etică a luat în considerare numai aspecte care privesc practica și integritatea academică în redactarea unei teze de doctorat, fără a se pronunța pe chestiuni de conținut care țin de domeniul de referință al tezei.

Ulterior, juriștii care au analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta, un profesor de la Universitatea București și doi de la Universitatea din Strasbourg respectiv de la Sorbona, au concluzionat că lucrarea prezintă numeroase încălcări ale eticii universitare, constituind „un plagiat vădit”.

Raportul de expertiză științifică realizat de profesorul doctor Simina Tănăsescu, de la Facultatea de Drept a Universității din București, profesor doctor Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universității din Strasbourg, și de conferențiar doctor Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultății de Drept de la Universitatea Sorbona a fost dat publicității în 12 septembrie de UB. Teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost supusă expertizei acestora de către rectorul Universității București, Mircea Dumitru.

Potrivit raportului, lectura detaliată a tezei de doctorat a lui Victor Ponta impune trei observații de natură generală, una dintre acestea fiind că „autorul a plagiat patru surse majore”, și anume lucrările semnate de Dumitru Diaconu – Curtea Penală Internațională, Istorie și Realitate (Editura All Beck, 1999), Vasile Crețu – Drept Internațional Penal (Editura Tempus, 1996), Ion Diaconu – The International Criminal Court: A New Stage, (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002), și Victor Duculescu, prefața la lucrarea lui Dumitru Diaconu.

Decizia din iulie a Comisiei de Etică a UB a fost anunțată la o zi după ce Consiliul Național de Etică a informat că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea Consiliului Național de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.

Potrivit concluziilor raportului final, CNE a luat act de îndeplinirea tuturor procedurilor legale în vigoare la data susținerii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, reținând faptul că referințele bibliografice au fost menționate preponderent la sfârșitul lucrării.

Premierul a solicitat Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Național de Etică teza de doctorat susținută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susținând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă și indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

Un al treilea for, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în ședința din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara, pentru MEDIAFAX, că decizia Comisiei de Etică a Universității București, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” și că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorității Naționale de Cercetare Științifică (ANCS).

Premierul Victor Ponta spunea că dacă își va face datoria față de oameni, iar Guvernul va lua măsurile așteptate, „bătăliile politice vor rămâne în urmă”, spunând însă că el va rămâne cu „niște răni”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York