Antonescu pune frână SUPERIMUNITĂȚII parlamentarilor, motivând că a avut „o informație incorectă și incompletă”: „Îi sugerez lui Zgonea să revină asupra proiectului”

Antonescu pune frână SUPERIMUNITĂȚII parlamentarilor, motivând că a avut „o informație incorectă și incompletă: „Îi sugerez lui Zgonea să revină asupra proiectului
Publicat: 12/12/2013, 14:35
Actualizat: 25/03/2015, 06:42

Președintele PNL, Crin Antonescu îi cere președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, să repună pe ordinea de zi modificările aduse Codului Penal, adăugând că nu a beneficiat de o informare completă și își „asumă întreaga responsabilitate”. De asemenea, liderul PNL a spus că dacă legea va fi trimisă la reexaminare va propune tuturor parlamentarilor liberali să respingă prin vot „toate acele modificări care s-au adus Codului Penal și care pot fi interpretate în sensul unei super-imunități”. Antonescu a precizat că nu a discutat cu Victor Ponta despre aceste modificări la Codul Penal înaintea votului, dar nici în ultimele zile.

„Eu propun președintelui Camerei Deputaților, fac o sugestie ca, în cazul în care nu a semnat, formalizat legea votată în plenul Camerei Deputaților și dacă regulamentul Camerei o permite să o repună în discuție în plenul camerei deputaților, pentru o discuție transparentă. Legislația pe care o votăm nu trebuie să fie una preferențială”, a spus Crin Antonescu, dând dreptate ambasadelor SUA, Olandei și Germaniei care au criticat modificările aduse în Parlament Codului Penal.

Antonescu a ținut să precizeze că informațiile pe baza cărora și-a dat acordul pentru votarea acestor legi au fost „incomplete”.

„Am pornit de la premisa, bazată pe informațiile primite, că acest pachet de modificări la Codul Penal, deși scot parlamentarii și demnitarii în general din categoria funcționarilor publici, îi mențin cu certitudine într-o zonă în care pot fi anchetați trimiși în judecată, condamnați pentru încălcarea diverselor legi. Că nu sunt în niciun fel plasați într-o zonă de imunitate suplimentară. Trebuie să admit deși nu îmi face nicio plăcere nu am fost suficient și complet informat. Există riscul după toate evaluările pe care le-am văzut, după toate discuțiile, există riscul ca această interpretare să fie dată. Eu nu am să mă ascund, este o lege care s-a votat în cameră eu sunt senator, informarea de care am beneficiat a fost incompletă, îmi asum întreaga responsabilitate, îmi asum răspunderea în exclusivitate”, a declarat Crin Antonescu.

Liberalul a spus că dorește rediscutarea acestor modificări la Codul Penal, deoarece nu vrea ca în Parlament să fie votată o „legislație preferențială”.

Băsescu: „Ăștia sunt ca hoțul pe care l-ai prins cu ceasurile furate la ieșire”

Într-un interviu pe care îl acorda în timpul intervenției lui Crin Antonescu, președintele Traian Băsescu a comentat că modificarea rămâne „o tentative de hoție ordinară”. Ăștia sunt ca hoțul pe care l-ai prins cu ceasurile furate la ieșire. Ce să facă? Lasă ceasurile și pleacă. Cred că vor da înapoi. Slavă Domnului! Încep să se trezească”, a spus Băsescu, la Adevărul.

Indirect, președintele a amenințat Parlamentul inclusiv cu dizolvarea. „Acesta din «marțea neagră» ar fi fost un motiv serios de dizolvare a unui Parlament care prin acțiunea lui generează deservicii uriașe României. Și aici nu trebuie să mai argumentez, pentru că am văzut reacția Comisiei Europene și a aliaților noștri. România, dacă ar intra în vigoare modificările la Codul penal și Legea amnistiei și grațierii, ar ieși din criteriile de la Copenhaga, care sunt criteriile politice, ceea ce ar fi extrem de grav. Pentru așa ceva, un Parlament ar trebui dizolvat”, a comentat el, fără a o anunța ca intenție.

Situația menționată în Constituție pentru dizolvarea Parlamentului este aceea în care Legislativul nu acordă, de două ori consecutiv, în 60 de zile, votul de învestitură pentru Guvern, fără a se preciza însă dacă președintele poate ave o inițiativă similară într-un altfel de caz.

Cu câteva minute mai devreme, Băsescu artăta spre liderii USL, Crin Antonescu și Victor Ponta ca fiind la curent cu scoaterea parlamentarilor, a primarilor și consilierilor din zona de risc a anchetelor ANI și DNA, reproșând că modificarea Codului Penal a fost făcută cu perfidie. „Au lăsat fapta celor care au contracte de muncă și o fișă a posturilor nu sunt subiect al anchetelor ANI și DNA. Aleșii, notarii, judecătorii, avocații, consilierii povali, președintele României nu au contracte de muncă. E foarte perfidă. Ar arăta că cei acre au contract îi frigem pe frigare. Acum dă contractul de milioane firmei soției, firmei vărului și așa mai departe”, a arătat Băsescu în principal spre achizițiile publice.

În opinia lui Băsescu o modificare trebuie făcută în Parlament, însă nu pentru aceste articole, ci pentru a găsi o soluție în așa fel încât la 1 februarie 2014, când intră în vigoare noul Cod Penal să nu existe un val de eliberări din arrest ca urmare a reducerii pedepselor pentru corupție. „Dacă au de rediscutat ceva e o scăpare a noului Cod Penal care reduce pedepsele pentru corupție. Să introducă în Codul Penal o situație tranzitorie ca să nu eliberăm o groază de infractori la 1 februarie 2014 când intră în vigoare noul Cod Penal”, a sugerat președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului