Asociația Secretarilor de municipii din România, petiție adresată premierului României. Guvernul Cîțu, acuzat că pune gheara pe „ultima redută apolitică a administrației publice locale”!

Asociația Secretarilor de municipii din România, petiție adresată premierului României. Guvernul Cîțu, acuzat că pune gheara pe „ultima redută apolitică a administrației publice locale”!
Asociația Secretarilor de municipii din România, petiție adresată premierului României. Guvernul Cîțu, acuzat că pune gheara pe „ultima redută apolitică a administrației publice locale”! / Sursa FOTO: fanatik.ro
Publicat: 21/02/2021, 17:12
Actualizat: 21/02/2021, 17:13

Asociația Secretarilor de municipii din România a înaintat o petiție către premierul României. Demersul are la bază intenția Executivului de a transforma funcţia publică de secretar general al unităţii administrativ teritoriale (SG UAT) din funcţie publică de conducere specifică în funcţie numită, cu mandat limitat la maximum 6 ani, reînnoit la 3 ani”.

Cu alte cuvinte, secretarii de municipii din România acuză Guvernul Cîțu că urmărește să pună gheara și pe „ultima redută apolitică a administrației publice locale”!

Rolul secretarilor generali de municipii

Petiția începe abrupt, cu mesajul direct: „Secretarii Generali ai Municipiilor din România dezaprobă demersurile neconstituționale și neprincipiale cu privire la introducerea oricărui fel de mandat,  limitat în timp, pentru Secretarii Generali ai U.A.T. -urilor din România.

Intenția dumneavoastră, Domnule Premier, va avea ca urmare destabilizarea funcției  publice de Secretar General, încălcarea principiilor legale și morale (profesionalism, imparțialitate și independență, libertatea gândirii și a exprimării, prioritatea interesului public, supremația Constituției și a Legii, asigurarea egalității de tratament a cetățenilor), principii pe care o funcție condiționată politic le face  aproape imposibil de garantat.

Este profund ingrijorătoarea și de-a dreptul dezamagitoare declaraţia Dumneavostră pe care ați aruncat-o în spațiul public, prin care vă asumați intenţia de a transforma funcţia publică de Secretar General al unităţii administrativ teritoriale din funcţie publică de conducere specificăîn funcţie numită, am adăuga politic, cu mandat limitat la maxim 6 ani, reînnoit la 3 ani. Cu atât mai mult cu cât, după modificări legislative indelungate, prin  Codul Administrativ, s-a reuşit transformarea funcției publice a Secretarului General în  funcţie publică de conducere specifică,  dând un  caracter de stabilitate şi profesionalism, în concordanţă cu rolul deosebit al acesteia – garant al legalităţii în administraţia publică locală, demersul Dumneavoastră este profund incorect”.

„Definit în Codul Administrativ drept funcţionarul public de conducere care «asigură respectarea principiului legalității în activitatea de emitere și adoptare a actelor administrative, stabilitatea funcționării aparatului de specialitate al primarului, continuitatea conducerii și realizarea legăturilor funcționale între compartimentele din cadrul acestuia», Secretarul General al UAT-ului este pe cale, în urma demersurilor dumneavoastră, de a-și pierde tocmai posibilitatea implementării principiilor susmenționate”, se mai arată în petiția respectivă.

Întrebări directe adresate premierului Cîțu

Asociația Secretarilor de municipii din România îi adresează și o întrebare premierului Cîțu. Astfel, ținând cont de toate cele enumerate, „cum vedeți aplicabile principiile din programul dumneavoastră de guvernare («Profesionalizare și stabilitate susținute de un sistem meritocratic de management a resurselor umane/a funcției publice» – ca obiectiv pe termen mediu,  «Resurse umane din sectorul public, competente, integre si dedicate cetățeanului», ca obiectiv general,  «Depolitizarea funcției publice și stabilirea clară a pozițiilor politice în structura administrativă», angajament privitor la resursele umane din sectorul public), când orice secretar general care astăzi poate semnala si se poate impotrivi unei nelegalități a actului administrativ, maine va fi obligat să aleagă între a-și păstra probitatea morală sau a face un compromis pentru a-și păstra funcția?!”.

Pe această cale, folosindu-se de petiția înaintată, Asociația Secretarilor de municipii din România solicită „încetarea de îndată a unor astfel de demersuri care vor destabiliza, cu siguranță, administrația publica locală și vor încălca principiile funcției publice: stabilitate și legalitate. Secretarul General sau, oricum s-a numit el pe parcursul timpului, este una din cele mai importante funcții la nivelul autorității locale, rolul său fiind, în principal, de a asigura legalitatea actului administrativ dar și de a face posibilă continuitatea tuturor activităților la nivel local in tranziția generată de sfarsitul unui mandat de primar si inceputul altuia. Aceasta limitare in timp, precum și faptul ca se doreste ca primarul sa fie cel care va putea reînoi acest mandat, nu face altceva decât să-i mareasca puterile asupra Secretarului General, sa-i diminueze independența si implicit posibilitatea reală a acestuia de a se opune emiterii unui act administrativ neconform legii”.

„De ce ne gandim la inamovibilitate doar atunci cand vorbim despre magistrați?”

„Cum ar mai putea să-și respecte atribuțiile  dacă funcţia de secretar general UAT şi-ar pierde caracterul profund apolitic şi ar intra în sfera funcţiilor care vin şi pleacă odată cu demnitarul politic, după cum v-ați exprimat public, domnule Prim-ministru? În aceste condiții, sunt afectate  obiectivele privind stabilitatea şi profesionalismul, iar posturile de Secretar General vor fi ocupate de persoane timorate care își vor exercita atribuțiile guvernate de compromisuri și nu de principii. Cea mai importantă problemă care trebuie avută în vedere în privinţa funcţiei publice de Secretar General al UAT-urilor din România nu ar trebui să facă obiectul unei rotații de cadre ci al asigurării unui nivel cât mai înalt de stabilitate, profesionalism şi respect public, în acord cu misiunea legală pe care este obligat să o îndeplinescă. De ce ne gandim la inamovibilitate doar atunci cand vorbim despre magistrați? Oare funcțiile noastre nu sunt complementare si nu converg spre același obiectiv, al securității juridice a actelor și al garantării legalităţii în administraţia publică locală?”.

În încheiere, „ținând cont de cele prezentate vă rugam să reanalizați  și să renunțați la intenția de a politiza ultima redută apolitică a administrației publice locale prin  trecerea funcţiei de Secretar General al U.A.T. în regim de mandat, prin înlăturarea acesteia din rândul funcţiilor publice, unde-i este categoric locul, precum şi transmiterea publică a unui mesaj ferm de garantare a stabilităţii şi a caracterului apolitic pentru această funcţie!”, cer secretarii de municipii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului