Baconschi cere demisiile lui Stroe și Corlățean pentru renunțarea la obiectivul Schengen

Baconschi cere demisiile lui Stroe și Corlățean pentru renunțarea la obiectivul Schengen
Publicat: 08/12/2013, 15:51
Actualizat: 31/07/2014, 14:16

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a cerut, duminică, demisiile miniștrilor Radu Stroe și Titus Corlățean, din cauza faptului că aceștia au renunțat la un obiectiv de politică externă – aderarea la Schengen – fără a consulta populația.

„Faptul că premierul Victor Ponta l-a mandatat pe ministrul de Interne în Consiliul Justiție și Afaceri Interne să renunțe unilateral, în numele României, la obiectivul Schengen trebuie să se soldeze cu demisia ministrului de Externe și a ministrului de Interne. Guvernul Ponta schimbă agenda externă a României fără să-i întrebe pe români și fără să amortizeze costurile pe care amânarea la nesfârșit a accesului în Schengen le comportă. Dacă ar fi făcut un referendum, domnul Ponta și domnul Antonescu, care susține că putem trăi și fără Schengen, ar fi constatat că o majoritate covârșitoare a Românilor vor să continuăm acest proces de integrare europeană”, a declarat fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, într-o conferință de presă.

Este „foarte grav” că au renunțat la acest obiectiv național, întrucât Schengen înseamnă „ridicarea oricăror opreliști în tot ceea ce privește transportul, circulația de mărfuri, de capital, de persoane, de firme”, a mai spus Baconschi.

Fostul șef al diplomației a mai criticat faptul că, din septembrie 2011, niciun ministru de externe nu s-a mai întâlnit, în reuniune bilaterală, cu secretarul american de stat. „John Kerry (secretarul american de stat – n.r.) a fost în regiune, nu s-a mai dus la Kiev, a vizitat Chișinăul și n-a putut fi convins că trebuie să se oprească și la București. Titus Corlățean l-a însoțit pe premierul Ponta la Washington, s-a pozat cu Ghiță Mureșan, John Kerry era în oraș și n-a putut obține o întrevedere bilaterală pentru a putea evalua împreună stadiul Parteneriatului Strategic româno-american”, a punctat Baconschi.

În opinia sa, Guvernul USL propune românilor „o alternativă geopolitică”. „Suntem stat membru UE și NATO și, în acest moment, constatăm că la Ministerul de Externe nu se mai întâmplă nimic. Nu avem vizite de miniștri de externe din state membre UE, ministrul nostru de externe nu e primit aproape nicăieri, iar USL are o aversiune evidentă față de procedurile și standardele pe care statutul nostru de stat membru le implică. Decât să mai primească teme de la Bruxelles pentru acasă, decât să se confrunte cu MCV, decât să explice partenerilor noștri de ce calitatea democrației românești scade, ei preferă să se reorienteze către Asia și Estul îndepărtat”, a mai spus Teodor Baconschi.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că ministrul de Interne are mandat din partea Guvernului pentru JAI să spună tuturor oficialilor europeni că autoritățile de la București au îndeplinit tot ce ține de partea română pentru aderarea la Schengen, iar „ce ține de dânșii să facă când doresc”.

„Aveți mandat din partea Guvernului să spuneți tuturor colegilor noștri europeni că suntem perfect pregătiți pentru Schengen, că ce ține de noi s-a făcut și ce ține de dânșii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată, ca de fiecare dată să ni se spună «nu acum, data viitoare». Când termină toate alegerile lor naționale, toate problemele, atunci noi suntem pregătiți și intrăm în Schengen”, a spus Ponta în ședința de guvern.

La Consiliul JAI de joi, România și Bulgaria au prezentat o declarație comună, în care au precizat că au îndeplinit toate criteriile tehnice de aderare la Schengen și vor solicita „reluarea discuției în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea”, potrivit unui comunicat MAE.

Pe de altă parte, conform unui comunicat MAE, ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”