Băsescu: Ferdinand I a fost șeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc

Băsescu: Ferdinand I a fost șeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc
Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în discursul rostit la vernisajul expoziției dedicate Regelui Ferdinand I, organizate la bordul fregatei din Portul Militar Constanța, că Ferdinand I "a fost șeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc".
Publicat: 09/08/2013, 19:47
Actualizat: 07/10/2018, 02:00

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în discursul rostit la vernisajul expoziției dedicate Regelui Ferdinand I, organizate la bordul fregatei din Portul Militar Constanța, că Ferdinand I „a fost șeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc”.

„Este o onoare să fiu la bordul Fregatei «Regele Ferdinand» cu ocazia vernisajului unei expoziții care ne face să-l cunoaștem mai bine pe acela care, așa cum scrie la Mănăstirea Curtea de Argeș, a ridicat spada pentru întregirea țării”, a spus Băsescu.

El a menționat că în acest an se împlinesc 99 de ani de la urcarea pe tron a Regelui Ferdinand I.

„Poate nu e coincidență, dar poate fi un element de început – anul acesta se împlinesc 99 de ani de la urcarea pe tron a celui de-al doilea rege al țării și primul șef de stat care a reușit să întregească România”, a spus Băsescu, care a evocat curajul Regelui Ferdinand de a „ridica spada împotriva patriei mamă”, în 1916.

Președintele Băsescu a mai spus că, după 50 de ani de comunism, „poate nu suntem suficient de recunoscători” Regelui Ferdinand I, care în 1922 se încorona la Alba Iulia ca rege al României Mari.

„Nu pot să nu remarc două lucruri făcute de Ferdinand după ce a devenit rege al României Mari: a făcut reforma agrară și i-a împroprietărit cu prioritate pe veteranii din primul război mondial și a așezat România pe baza unei Constituții moderne, din 1923”, a spus Băsescu, adăugând că, dacă cei care au lucrat la proiectul noii Constituții ar fi citit Constituția din 1923, ar fi putut să-i dea niște „principii mai temeinice”.

„O părere personală și rog istoricii să nu se supere: Ferdinand I a fost șeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc”, a mai spus Băsescu, în încheierea inrtervenției sale în fața participanților la vernisajul expoziției.

În perioada 9 – 15 august, la Constanța, au loc manifestări culturale și artistice prilejuite de Ziua Marinei.

Festivitățile vor fi deschise vineri, 9 august, în parcul de la City Park Mall din Constanța, unde, între orele 18.00 și 21.00, vor fi organizate ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinărești, dar și un concert al Muzicii Militare a Forțelor Navale.

Acest program se va repeta și sâmbătă, când, tot la Constanța, vor mai fi organizate, în Portul Militar, expoziții de tehnică și nave, de pictură cu tematică de marină și de navomodele, iar la bordul fregatei „Regele Ferdinand” va fi vernisată o expoziție organizată de Muzeul Național Cotroceni. Expoziții similare vor fi organizate în aceeași zi și în Portul Militar din Mangalia, iar Muzeul Marinei Române, atât Constanța cât și filiala Mangalia, va putea fi vizitat gratuit între orele 9.00 – 17.00.

La începutul săptămânii viitoare, vor fi organizate atât în Constanța cât și în Mangalia diferite simpozioane dedicate Zilei Marinei, dar și o serie de ceremonii militare și religioase, însoțite de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor neamului.

La Constanța, pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, vor fi organizate spectacole prezentate de către formațiile artistice ale Cercului Militar Constanța și de către Muzica Militară a Forțelor Navale.

Manifestările din 15 august, când se sărbătorește Ziua Marinei, se vor desfășura, la Constanța, pe platoul din fața Comandamentului Flotei Navale, fiind așteptate să asiste câteva mii de persoane, constănțeni și turiști.

Festivitățile vor cuprinde un ceremonial militar și exerciții demonstrative pe faleza Cazinoului, urmate de jocuri marinărești în Portul turistic Tomis, precum și de aprinderea pavoazului electric pe nave și retragerea cu torțe.

Ultima dată când președintele Traian Băsescu a particpat la manifestările prilejuite de Ziua Marinei de la Constanța a fost în anul 2010, când a declarat că Ziua Marinei este ziua bărbatului, a oamenilor care știu, la bordul navelor, să fie solidari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
A rămas blocat pe linia de tramvai, iar la fel a păţit şi autoutilitara care...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Maghiarii au învins în România. Schimbarea care îi duce la vârf în 2024
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie