Ce a înțeles Tudose din „celebrele versuri «Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă-n poartă»”. Planul Guvernului pentru Roșia Montana

Ce a înțeles Tudose din „celebrele versuri «Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă-n poartă». Planul Guvernului pentru Roșia Montana
Publicat: 06/09/2017, 08:57

„Nu putem să declarăm toată România o arie protejată și să ne întoarcem eventual la celebrele versuri «Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă-n poartă». Să lăsăm o cale deschisă, poate nu acum, poate nu peste 5 ani sau 10 ani. Poate peste 20 de ani când tehnologiile avansează și nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril. Un alt tip de exploatare… Nu putem amaneta și viitorul nepoților, nu doar al copiilor. Este o dezbatere care va trebui să aibă loc”, a declarat Mihai Tudose.

El a spus că trebuie evitată și situația folosirii cianurilor.

„Am votat și eu cu două mâini în Parlament pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense și atunci din nou amanetăm viitorul copiilor și nepoților…Haideți să vedem unde este calea de mijloc pentru că folosirea extremelor – exploatăm totul într-un an cu cianuri și după noi potopul, iar la capătul celălalt este să nu mai exploatăm nimic, niciodată în România și asta e. Haideți să o facem la modul rațional și foarte, foarte safe și din punct de vedere al mediului și să o facem noi, nu alții”, mai spus Tudose.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, pe 29 august, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roșia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură inițiată de către guvernul Cioloș.

„Poate îl întrebați și pe dl Cioloș de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu știu”, a spus Tudose.

Întrebat dacă documentația trimisă la UNESCO a fost semnată de ministrul Mediului din Executivul condus de Dacian Cioloș, Cristina Palmer, Tudose a spus: „Nu știu. El (Dacian Cioloș – n.r.) era șeful la tribul acela de tehnocrați, ăla deștept… Să spună că habar nu a avut, lucru pe care tind să îl cred, pentru că nu prea știa ce se întâmplă pe acolo…”

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii inițiate de către guvernul Cioloș este dificilă. „E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose. „Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organele internaționale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăiește ultima specie de libelulă și apoi constatam că libelula nu mai e și nu a lăsat moștenitori. Nu cred în coincidențe”, a mai spus Mihai Tudose.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice