Cei doi Ponta au ajuns să nu-și mai vorbească

Publicat: 30/03/2015, 20:12

Începută intempestiv, reforma internă în PSD s-a oprit brusc în cazul senatorului Dan Șova. Exclus din partid la finele anului trecut pentru criticile aduse lui Liviu Dragnea, Dan Șova a fost reprimit în partid la începutul acestui an, cu ocazia Comitetului Executiv al PSD de la Sinaia. Victor Ponta a anunțat triumfal că partidul se va reforma și că nicio solicitare venită de la procurori nu va mai fi respinsă în Parlament.

Februarie: O înregistrare oficială a PSD arată un Victor Ponta care susține că partidul său a luat decizia să se reformeze: prin urmare, promite Ponta, parlamentarii social-democrați vor vota pozitiv toate solicitările venite în Parlement din partea procurorilor DNA

Martie: Premierul reacționează nervos când este întrebat de această decizie a partidului și de cazul Șova.

În februarie, Ponta este „reformator

În timpul solicitărilor venite de la DNA pe numele Elenei Udrea, președintele PSD anunța într-o declarație ținută la partid, după un Birou Permanent Național, că PSD va vota toate cererile de urmărire solicitate de procurori. gândul îi cere să precizeze dacă parlamentarii PSD vor vota și cererile de reținere și arestare preventivă.

„Da, da”, se grăbește să răspundă premierul Ponta, care explică că parlamentarii social-democrați vor vota toate solicitările venite din partea procurorilor. Decizia de la partid este respectată cu sfințenie când se votează încuviințarea reținerii și arestării deputatei Elena Udrea.

În martie, Ponta este el însuși

În luna martie, contrar deciziei de la partid, încep să apară sincopele. Cererea procurorilor pentru încuviințarea începerii urmării penale în cazul foștilor miniștri Varujan Vosganian și Laszblo Borbely sunt respinse în Senat, respectiv Camera Deputaților. Votul senatorilor PSD este decisiv, ținând cont că actuala majoritatea parlamentară este construită în jurul social-democraților.

Consiliul Național al PSD votează pe 20 martie o Rezoluție privind integritatea membrilor săi.

În Parlament, testul integrității este dat în cazurile Dan Șova și Darius Vâlcov. Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, recunoaște că dacă Darius Vâlcov nu ar fi cerut ca senatorii să voteze pentru încuviințarea reținerii și arestării, votul în cazul său ar fi fost similar cu cel în cazul Dan Șova. Ultimul este scăpat de colegii de Senat, dar și de o chichiță regulamentară. Astfel, deși 79 de senatori au votat pentru încuviințarea cererii procurorilor, solicitarea a fost considerată respins deoarece nu a întrunit jumătate plus unu din numărul senatorilor. Constituția prevede că o astfel de cerere ar fi avut nevoie de jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenți, nu din total.

După votul de la Senat, reacțiile premierului Victor Ponta sunt din ce în ce mai nervoase. Rugat să comenteze votul din Senat, premierul Ponta se enervează și pleacă din fața jurnaliștilor acuzându-i că nu-l respectă.

Încearcă să mute discuția, afirmând că nu este senator, ci deputat.

Întrebat de gândul dacă senatorii care au votat împotriva solicitării procurorilor DNA în cazul Șova vor fi sancționați pentru că au încălcat o decizie a Biroului Permanent Național al PSD, Victor Ponta refuză să răspundă. Afirmă doar: „Nu înțeleg întrebarea”. Premierul refuză să răspundă și întrebărilor legate de inițiativa unor senatori PSD de a aduce modificări Codului Penal și de procedură penală.

DAȚI LIKE ȘI SHARE DACĂ V-A PLĂCUT ACEST ARTICOL!

Atacul premierul vine pe Facebook și nu în conferința de presă, de față cu toți jurnaliștii.

„Doresc să lămuresc situația foarte clar și să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (și chiar aș dori să aflu parerea celor care citesc această pagina de FB!).Ocupând o funcție publică, plătită din banii contribuabililor, este corect și obligatoriu să răspund la întrebările (și să particip la emisiunile) tuturor reporterilor și jurnaliștilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe și impozite – oricât de critice sunt acestea fata de activitatea mea!Ca șef al Guvernului însă, în contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie să dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscală, nu plătesc nici măcar contribuțiile sociale ale salariaților (uneori nici salariile!) și fac concurență neloială celor cinstiți și corecți. Și primul gest normal e să nu răspund în niciun fel întrebărilor acestora!Dacă patronii și managerii lor se hotărăsc să intre în legalitate și normalitate înseamnă că scopul a fost atins. Altfel nu aș face decât să încurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi deoarece se află chiar ei în culpă)”, își explică reacția din conferința de presă Victor Ponta.

Ponta: „Vă răspund doar dacă aveți bon fiscal”

La intrarea la ședința Coaliției, Ponta le aruncă o nouă ironie jurnaliștilor prezenți în Parlament. „Vă răspund doar dacă aveți bon fiscal”, este mesajul lui Ponta.

„Plătești taxele, mă întrebi”, i-a spus Ponta unei jurnaliste de la Realitatea TV în timp ce îi dădea din mână cu arătătorul ridicat, după care a plecat de lângă reporteri împreună cu Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD.

ActiveWatch: Ponta nu înțelege rolul presei, evită răspunsul la întrebări incomode

ActiveWatch susține că, prin refuzul său de a răspunde la întrebări sub pretextul că jurnaliștii fac parte din organizații de presă care nu plătesc taxele, premierul Victor Ponta „are o intelegere greșită privind rolul presei într-o societate democratică”

„Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitată prin intermediul unor persoane care practică această meserie și care se numesc jurnaliști. Rolul lor este esențial într-o societate democratică, prin faptul că asigură dreptul la liberă și corectă informare cetățeanului/publicului și atrag atenția asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalităților comise de zonele de putere din societate. Astfel, legământul jurnalistului este față de această misiune și față de public, nu față de patronul său. Dizolvarea jurnalistului în ciorba (adeseori stricată) a patronului este tot mai utilizată de politiceni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului și pentru a evita răspunsul la întrebări incomode”, se arată într-un comunicat ActiveWatch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică