Cherecheș: Fiind implicat în administrație, n-am timp de politică; am un parteneriat cu UNPR

Cherecheș: Fiind implicat în administrație, n-am timp de politică; am un parteneriat cu UNPR
Publicat: 17/09/2013, 15:36
Actualizat: 29/07/2014, 19:47

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, afirmă că are „la ora asta” un parteneriat cu UNPR și că va da mai multe detalii vineri, împreună cu Gabriel Oprea, el afirmând, pe de altă parte, într-un comunicat, că, fiind implicat în administrație, nu are timp de politică.

Întrebat, marți, de corespondentul MEDIAFAX, dacă s-a înscris în UNPR, așa cum rezultă dintr-un comunicat al formațiunii, Cătălin Cherecheș a spus că va oferi detalii vineri, când va avea o întâlnire la Baia Mare cu liderul UNPR, Gabriel Oprea.

„La ora asta, am un parteneriat cu colegii de la UNPR. Alte detalii le voi da vineri. Domnul Gabriel Oprea va veni, vineri, la Baia Mare și vom face împreună toate declarațiile pe care le gândim, vom face publice toate proiectele pe care le avem împreună cu UNPR și Alianța de Centru-Stânga. Îmi doresc un parteneriat cu cei de la UNPR și Alianța de Centru-Stânga pe proiectele pe care le-am discutat. Atâta vreme cât lucrurile vor funcționa între noi, cu siguranță că locul meu va fi în zona de centru-stânga, pentru că de acolo provin. Eu îi asigur de sprijinul meu politic, atâta vreme cât și dânșii mă asigură de sprijin în raport cu proiectele pe care le avem. Deocamdată nu sunt alegeri ca să trebuiască să ne depunem candidaturi din partea unui partid sau al altuia, ne interesează ce facem pentru comunitate”, a spus Cherecheș.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă transmis, marți, referitor la anunțul UNPR privind înscrierea sa în această formațiune politică, primarul din Baia Mare a arătat că, fiind implicat în zona de administrație, nu are timp de politică, iar funcțiile politice nu l-au pasionat niciodată.

„Proiectele comunității băimărene sunt prioritare pentru mine, iar politica a fost mereu pe plan secund. Fiind implicat în zona de administrație, domeniul în care doresc să excelez, nu am timp de politică, iar funcțiile politice nu m-au pasionat niciodată. În interesul comunității am avut, am și voi avea mereu parteneriate cu formațiuni și oameni politici serioși care să susțină proiectele mele pentru comunitatea băimăreană în relația cu Guvernul României. În acest moment este vorba de proiecte prin care ne dorim să putem reabilita și moderniza anumite obiective aflate pe raza orașului nostru, dar nu și în patrimoniul municipalității. Punctual, mă refer la preluarea bazelor sportive din patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului, a terenurilor aflate în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale, susținerea finanțării pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, respectiv reabilitarea blocurilor sociale existente deja și construirea unora noi. Apreciez interesul manifestat de reprezentanții UNPR, în special al domnului președinte Gabriel Oprea, în privința susținerii acestor proiecte ale comunității băimărene. Am convingerea că parteneriatul dintre mine și UNPR, și prin Alianța de Centru-Stânga, poate să funcționeze pe aceste baze”, a arătat Cherecheș în comunicat.

El a subliniat că a fost, este și va rămâne primarul fiecărui băimărean, „indiferent de orientarea politică pe care cetățenii o au”.

„Pentru mine contează strict Baia Mare și administrarea corectă a acestui oraș, dezvoltarea sa continuă, iar pentru a mă asigura de toate acestea voi face mereu tot ceea ce este necesar”, a conchis Cătălin Cherecheș.

Cherecheș s-a înscris în Uniunea Națională pentru Progresul României și a fost numit, în cadrul partidului, coordonatorul Regiunii VI Nord-Vest, care cuprinde județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bihor, Sălaj și Bistrița Năsăud”, anunța UNPR într-un comunicat remis, marți, agenției MEDIAFAX.

Cherecheș a fost membru al PSD, cât și al PNL.

Cătălin Cherecheș este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parțiale. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheș a fost reales în funcție cu 86,3% din voturi.

Între 2005 și 2008, Cherecheș a fost vicepreședinte și purtător de cuvânt al organizației județene Maramureș a PSD, iar ulterior s-a înscris în PNL, fiind exclus din partid în luna ianuarie a acestui an. În perioada 2008 și 2011, Cherecheș a fost deputat.

Cătălin Cherecheș este urmărit penal pentru luare de mită și trafic de influență, fiind acuzat că a primit bani de la reprezentanții a cinci firme pentru a le favoriza la achizițiile publice organizate de instituție, la atribuirea și la derularea contractelor, anunța DNA, în luna iunie.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au început urmărirea penală în cazul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru luare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată, precum și pentru efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, se preciza într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2011-2013, Cătălin Cherecheș a primit bani, „cu titlu de foloase necuvenite”, de la reprezentanții a cinci societăți comerciale, pentru a favoriza aceste firme în procedurile de achiziție publică organizate de Primăria Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor, cât și pe parcursul derulării acestora.

Procurorii îl mai acuză pe Cătălin Cherecheș că, în perioada februarie – mai, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o deține, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanții legali la două societăți comerciale.

Astfel, în luna mai, pentru a achiziționa licența pentru un post de televiziune, Cătălin Cherecheș ar fi intervenit pentru modificarea acționariatului celor două firme, astfel încât apropiații săi să devină acționari sau administratori ai acestor societăți comerciale.

În această cauză, procurorii fac acte de urmărire penală și față de alte persoane.

DNA mai precizat că primarul Cătălin Cherecheș a fost citat cu mandat de aducere pentru a fi audiat și a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile.

Surse din rândul anchetatorilor spuneau că procurorii DNA Cluj au făcut percheziții la sediul Primăriei Baia Mare, la locuința primarului Cătălin Cherecheș și la mai multe sedii de firme, între care și trustul de presă e-Maramureș. Potrivit presei locale, perchezițiile procurorilor ar avea legătură cu mai multe declarații date de omul de afaceri Ioan Baltă, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumătatea lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziții făcute de procurorii bucureșteni, într-un dosar în care se fac cercetări pentru înșelăciune și evaziune fiscală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna