Marcel Ciolacu: Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric

Marcel Ciolacu: Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric
Premierul Marcel Ciolacu
Publicat: 27/01/2024, 09:20
Actualizat: 27/01/2024, 17:34

„Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă şi promovarea adevărului istoric”, suține premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis, sâmbătă, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

În acest context, el subliniază importanţa contracarării oricărei forme de negare a Holocaustului, apreciind că educaţia este un „mijloc esenţial de progres şi de cultivare a toleranţei”.

„Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marcată pe 27 ianuarie are o puternică rezonanță istorică, fiind data în care lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și reprezintă, totodată, un memento pentru noi toți, că cea mai cumplită formă de manifestare a antisemitismului nu trebuie să se repete.

În România, încercările repetate ale legionarilor de intimidare și excludere a comunităților evreiești din societate s-au materializat în acțiuni violente, distructive și ucigașe. Tot în această perioadă ne amintim de Pogromul de la București, un episod tragic al istoriei noastre, în care ura și antisemitismul care au înveninat un întreg sistem și au generat torturi, sechestrări, omoruri, incendieri și atacuri asupra proprietăților și sinagogilor. Toate aceste acțiuni condamnabile, care au avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941, nu au fost unele izolate, ci s-au petrecut într-un context mai larg de persecutare a comunităților evreiești din țara noastră, în care libertățile și drepturile fundamentale le erau încălcate flagrant”, transmite, sâmbătă, șeful Executivului (CITEȘTE AICI ARTICOLUL ÎN LIMBA ENGLEZĂ!).

„Angajamentul Guvernului României în prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului care incită la ură rămâne ferm”

Conform sursei citate, „rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric, remedii necesare pentru o țară democratică și europeană”.

„Ne revine obligația, față de toate victimele inocente care au fost supuse unor atrocități  greu de imaginat, de a contracara orice formă de negare sau de distorsionare a Holocaustului și de a promova educația, ca mijloc esențial de progres și de cultivare a toleranței. Demararea predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, obligatorie pentru elevii de liceu, a reprezentat un pas important pentru România în vederea stimulării educației despre ceea ce a însemnat Holocaustul și consolidării conștiinței civice în rândul tinerilor.

Vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, la sfârșitul anului trecut, mi-a întărit convingerea că nu trebuie să uităm vreodată datoria morală de a lupta permanent împotriva puterilor răului.

Angajamentul Guvernului României în prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului care incită la ură rămâne ferm și asumat pentru ca atrocități ale istoriei, așa cum a fost Holocaustul, să nu se repete vreodată”, conchide Marcel Ciolacu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×