Nicolae Ciucă: Greva din Educație a fost principală preocupare a Guvernului și rămâne în continuare pe agendă

Publicat: 27/05/2023, 14:05
Actualizat: 27/05/2023, 14:12

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că greva din Educație a fost principala preocupare a Guvernului, săptămâna aceasta, și va rămâne în continuare pe agenda Executivului.

„Greva din Educație a fost principala preocupare a Guvernului, săptămâna aceasta, și rămâne, ȋn continuare, pe agenda noastră. Ne dorim la fel de mult ca profesorii să găsim o soluție sustenabilă pentru a le asigura salarii corecte. I-am asigurat de acest lucru și pe reprezentanții sindicali, dar și pe cei ai asociațiilor de părinți și elevi”, scrie, sâmbătă, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul continuă un bilanț al săptămânii și arată că a avut și o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație.

„Cadrul financiar multianual 2021-2027 al UE este un important instrument de finanțare pentru țara noastră și a fost principalul subiect de discuție pe care l-am avut la ȋntâlnirea cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru buget și administrație. Banii europeni asigură finanțarea unor proiecte esențiale pentru dezvoltare, cum sunt metroul din Cluj Napoca și extinderea cercetării românești.
Ȋn cadrul UE, Germania este unul dintre principalii parteneri ai României, dar și primul investitor străin ȋn țara noastră. L-am primit la Palatul Victoria pe Frank-Walter Steinmeier, Președintele Germaniei, și i-am mulțumit pentru sprijinul acordat ȋn procesul de aderare la spațiul Schenghen și nu numai.

Zilele trecute am avut parte și de momente frumoase, la aniversarea a 148 de ani de la înființarea PNL și comemorarea eroilor neamului”, adaugă șeful Executivului.

Profesorii nu renunță la grevă. Noi proteste anunțate în țară

Profesorii nu renunță la pretențiile pe care le au. „Nu cedăm!”, este mesajul transmis guvernanților de către cadrele didactice.

Astfel, pentru zilele următoare sunt anunțat noi proteste masive în mai multe orașe din țară. Sindicaliștii din Galați, Mehedinți, Gorj și Baia Mare sunt printre cei care susțin că vor continua greva generală.

Mai mult, săptămâna viitoare este programat în Capitală un protest de amploare, la care vor lua parte peste 20.000 de cadre din sistemul de învățământ.

Greva generală a intrat în a cincea zi, profesorii fiind nemulțumiți de oferta „umilitoare”, după cum au catalogat sindicaliștii propunerea Guvernului. În context, profesorii amenință că nu vor opri greva până când salariile nu le vor fi majorate corespunzător cu munca prestată și nivelul profesional avut.

În ultima ofertă transmisă și pe care sindicaliștii din învățământ au respins-o, guvernanții au propus acordarea unor prime în valoare de 2500 de lei, plus o majorare cu 9% a salariului pentru personalul nedidactic.

Pe de altă parte, greva profesorilor  a scos la lumină o realitate tristă: salariile mici ale românilor, prin comparație cu lefurile câștigate în Occident. Europa dublului standard se aplică în mai multe domenii, cazul de față, și în câștigurile cetățenilor. Astfel, dacă un român se luptă pentru supraviețuire de la o lună la alta, un vest-european este la un cu totul alt nivel de trai.

De exemplu, un profesor cu gradul didactic I şi cu o vechime de 25 de ani în câmpul muncii în România câștigă mai puțin decât un angajat la salubrizare din Germania. În schimb, un „gunoier” neamț aflat în perioada de ucenicie încasează lunar 745 de euro lunar, echivalentul a aproximativ 3600 de lei.

Dacă ne mutăm în Franța, vedem că un angajat care servește/ vinde la Mc Donald’s câștigă de la 1100 euro pe lună, iar un șofer de taxi, undeva la 1.270 euro.

Citește AICI mai multe despre acest subiect.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația