11:37
„Înseamnă mai multe investiții, o administrație mai performantă și o Românie mai puternică în lume
„Credem în colaborarea dintre state și o considerăm esențială și în politica noastră externă. Și cred că și noi am putea să contribuim, după ce vom deveni membri ai OCDE, la îmbogățirea activității acestei organizații și la consolidarea ei la nivel global.
În încheierea intervenției mele, doresc să subliniez cât este de important să valorificăm oportunitățile pe care ni le oferă aderarea României la organizația pentru cooperare și dezvoltare economică, ceea ce înseamnă mai multe investiții, o administrație mai performantă și o Românie mai puternică în lume.
Și sper că vom face politici mai bune pentru vieți mai bune, așa cum o spune foarte inspirat deviza Organizației, vieți mai bune pentru cetățenii României”, a conchis Ilie Bolojan.
11:34
Bolojan: Calitatea de membru al acestei organizații va fi o ancoră pentru modernizarea în continuare a țării noastre
„Și cred că această calitate de membru al acestei organizații va fi o ancoră pentru modernizarea în continuare a țării noastre, pentru întărirea poziției sale în rândul democrațiilor, pentru o economie deschisă, toate acestea reflectându-se în câștiguri și în beneficii pentru toți românii. Și cred că printre avantajele accederii în această organizație înseamnă și un plus de atracție pentru investiții în România, înseamnă o consolidare a poziției țării noastre în raport cu instituțiile internaționale, înseamnă un acces la o vastă expertiză de specialitate în preluarea unor politici publice cât mai bune, care să ne permită ca din București și până la marginea țării să putem crea condiții de dezvoltare”, a adăugat șeful statului.
11:33
Ilie Bolojam: Nu un Președinte sau un Guvern schimbă o țară, ci oamenii din acea țară
„Convingerea mea este că nu un Președinte sau un Guvern schimbă o țară, ci oamenii din acea țară, companiile care investesc în țara respectivă, schimbă lucrurile.
Dar e adevărat că guvernările și administrația creează condițiile, creează un context pentru ca oamenii din țara noastră să-și pună în valoare talentele, să-și pună în valoare creativitatea și pentru ca firmele și oamenii de afaceri să poată să facă afaceri performante și să poată prospera și, la rândul lor, să creeze dezvoltare și prosperitate în jurul lor”, a declarat președintele interimar al României.
11:17
„România dorește să intre în rândul țărilor dezvoltate”
„Astăzi, noi avem un Proiect de Țară, iar acesta se numește aderarea la OECD.
Este mesajul cel mai clar al României că dorește să intre în rândul țărilor dezvoltate. Dimensiunea acestei reușite, ca efect economic, este covârșitoare: în momentul în care intrăm în OECD, în primul an fiscal, PIB-ul României poate crește cu aproape 7 puncte procentuale! Ar înseamnă că până în 2030 avem șanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanțare și la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv în clasamentul destinațiilor de investiții. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale și economice cu impact global.
Integrarea euro-atlantică, la NATO și la Uniunea Europeană, a deschis o oportunitate istorică pentru națiunea noastră. Aderarea la OCDE, cuplată cu integrarea deplină în Schengen și finalizarea PNRR, reprezintă momentul de grație al dezvoltării României moderne. Asta presupune să ducem însă până la capăt reforme substanțiale, să accesăm 100% din fondurile europene disponibile și să accelerăm procesele de convergență economică”, a mai spus șeful Executivului.
11:16
Ciolacu: Aderarea la OCDE reprezintă cel mai dur, complex și sofisticat examen administrativ dat de România
„Adevărul este că aderarea la OCDE, gestionată simultan cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur, complex și sofisticat examen administrativ dat de România de la integrarea europeană încoace. A trebuit să învățăm să lucrăm aplicat, în echipe largi și într-un format interministerial, pe cele 26 de domenii de activitate unde suntem evaluați la sânge, pentru a atinge standardele țintite.
Însă dacă facem un calcul de efort versus beneficii, avantajele sunt uriașe. Conform previziunilor Băncii Naționale a României, cât și a celor venite dinspre mediul privat, intrarea în acest club select va deschide economiei românești oportunități enorme”, a adăugat premierul.
11:08
Marcel Ciolacu: Apartenența la OCDE înseamnă investiții mai mari
„Apartenența la OCDE înseamnă investiții mai mari, un rating de țară mai bun, un cadru de concurență echitabil pentru companii și un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient.
Pe scurt, o administrație publică mai performantă. Înseamnă a îmbunătăți viața fiecărui român, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calității. Și dau un exemplu concret, care vine din educație”, a declarat Marcel Ciolacu.
Palatul Cotroceni găzduiește, miercuri, începând cu ora 11.00, conferința „România și OCDE (n.r. Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică; OECD în engleză) – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”. Evenimentul are loc sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, transmit reprezentanții Administrației Prezidențiale.
„Această reuniune de importanță strategică este organizată în parteneriat cu mediul de afaceri din România și va aduce împreună oficiali de rang înalt, reprezentanți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), lideri din sectorul privat și experți în domeniu. Dezbaterile vor aborda progresul și provocările procesului de aderare a României la OCDE, beneficiile acestei integrări și impactul asupra economiei naționale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv strategic major pentru România”
Conferința va fi deschisă de Ilie Bolojan, președintele interimar al României, care va fi urmat de Marcel Ciolacu, prim-ministrul României. La începutul conferinței va transmite un mesaj video și Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.
„Evenimentul va include sesiuni de discuții tematice privind alinierea României la standardele OCDE și reformele necesare pentru finalizarea procesului de aderare. Aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv strategic major pentru România, consolidând statutul său de partener economic de încredere la nivel internațional. Administrația Prezidențială susține acest demers și sprijină reformele necesare pentru ca țara noastră să devină membru cu drepturi depline al organizației”, mai transmite Administrația Prezidențială.
Cine se numără printre cei care vor fi mai prezenți la conferință
Una dintre sesiuni se intitulează „Progresele României către standardele OCDE: buna guvernare, reforme și politici publice”. Aici, vor avea intervenții, printre alții, Tanczos Barna, viceprim-ministru și ministrul Finanțelor, Gita Kothari, coordonator al aderării la OCDE, dar și Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei în România.
Cea de-a doua sesiune privește „creșterea competitivității economice și perspectiva mediului de afaceri asupra reformelor”. Printre cei care vor avea intervenții se numără Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Violeta Alexandru, președinta comisiei comune din Parlament pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE, dar și Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.
Conferința va fi închisă de Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și coordonator național pentru procesul de aderare la OCDE. Acesta va prezenta concluziile, dar și pașii pe care România îi mai are de urmat pentru aderarea la OCDE.
FOTO: Aleandra Pandrea – Gândul
CITEȘTE ȘI:
Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului, discuții cu delegația OCDE: „Aderarea la OCDE este despre România, nu despre partide”
Ciolacu respinge presiunile pentru DEMISIE: „Mai discutăm dacă plec din fruntea Guvernului după aderarea României la OECD”
Alexandru Tudor a absolvit specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța în anul 2023. A lucrat mai apoi în presa locală, în Constanța și Călărași, ...
vezi toate
articolele
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central.
Absolvent de licență și master în Științe ...
vezi toate
articolele