Congresul liberalilor. Antonescu îi dă mat lui Tăriceanu: „Altcineva de ce nu candidează? În viață nu este groaznic să pierzi, este groaznic să nu exiști. Eu exist”

Publicat: 22/02/2013, 20:11
Actualizat: 22/02/2013, 20:11

Președintele PNL, Crin Antonescu, i-a ironizat pe cei din gruparea Tăriceanu-Chiliman-Orban pentru faptul că nu au avut curajul să candideze pentru conducerea partidului. Statutul PNL a fost adoptat, existând doar trei voturi împotrivă și peste 1.400 pentru.

„Altcineva de nu candidează? De ce nu spun clar „este bine așa, eu și următorii credem altfel”? Trebuie să știm să ne luptăm, în viață și în politică și în PNL uneori pierzi, uneori câștigi. Nu este groaznic să pierzi, este groaznic să nu exiști. Eu exist, PNL există. Unii continuă să se victimizeze, suntem în PNL, unde în loc să ne văicărim, mai bine candidăm. Împiedică cineva pe altcineva în acest partid să o facă?”, a spus Antonescu în discursul său de la Congresul extraordinar al PNL, unde se discută despre modificarea Statutului partidului.

Antonescu a precizat că a dorit mereu să aleagă „soluții care nu sunt comode”, dar care au ajutat partidul să crească.

„În 2009, aș fi spus ca alții, că partidul nu este pregătit să susțină un candidat la președinție, stau deoparte și negociez. Mi-am luat riscul de a dispărea din viața politică. Ne-am dus la acea bătălie, eu personal am pierdut-o, PNL a câștigat-o. Dacă aș fi vrut soluții comode, niciodată nu aș fi avut curajul să vorbesc de cea mai mare grozăvie, o alianță cu PSD”, a subliniat Crin Antonescu.

El le-a reamintit delegaților PNL că Statutul partidului este unul foarte democratic.

„Credeți că vreun pesedist și-a închipuit vreodată ce facem și cum facem noi?”, a adăugat liderul PNL.

FOTO: OCTAV GANEA/ MEDIAFAX

Tăriceanu: Se va crea un vid de lideri în PNL

Fostul premier și președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a propus ca întreaga echipă de conducere să fie aleasă prin sistemul de vot uninominal. Propunerea sa a fost respinsă de Congres.

„Cred că va avea menirea să dea sentimentul puternic fiecărui coleg de al nostru, membru al PNL, că este parte la luarea deciziei. (…) De asemenea, fiind o competiție deschisă, fără îndoială vom vedea oameni care poate la început, cu timiditate, își vor încerca forțele, dar dacă nu le vom da această posibilitate să nu ne mirăm că peste un anumit timp se va crea un vid de lideri în PNL. Dacă o să ne uităm la partidele de pe scena politică, o să vedem că astfel de lucruri s-au întâmplat și nu trebuie să ne uităm foarte departe ca să observăm acest lucru, cum se zbat anumite partide astăzi datorită lipsei unor lideri cu credibilitate”, a mai argumentat Tăriceanu.

Dobre: „Să fiți președintele tuturor liberalilor”. Antonescu: „Nu al celor din grupul infracțional organizat”

Fostul ministru al Administrației din perioada referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu, Victor Paul Dobre, i-a cerut lui Crin Antonescu să fie președintele tuturor liberalilor, inclusiv al celor care îl critică.

„E un exercițiu bun pentru atunci când veți fi președintele tuturor românilor”, a spus Dobre.

„Vă asigur că m-am străduit, mă străduiesc și mă voi strădui din toate puterile să fiu președintele tuturor liberalilor, cu excepția situației în care – Doamne ferește! – fac parte dintr-un grup infracțional organizat”, i-a replicat de la prezidiu Antonescu.

Într-o stenogramă apărută vara trecută, fostul ministru Victor Paul Dobre discuta cu un domn V care îi cerea să părăsească PNL, denumindu-l „acest grup infracțional organizat”.

Crin Antonescu l-a identificat pe domnul V în persoana fostului președinte al PNL Sector 1, Vlad Moisescu, cu care se află în conflict. Victor Paul Dobre a negat faptul că a discuția a fost cu Vlad Moisescu.

Invitația lui Antonescu pentru Ponta

Co-președinții USL Crin Antonescu și Victor Ponta au avut un schimb amical de replici, liberalul transmițându-i în glumă social-democratului că îi stă bine la un pupitru galben și că se știe că în PNL se dau derogări ușor.

„Mi-am pus o cravată cu galben, am venit cât am putut de repede de la Paris, dar mi s-a spus că s-a închis lista pentru funcțiile de conducere”, și-a început premierul Ponta discursul la Congresul extraordinar al PNL, reunit la Palatul Parlamentului.

Victor Ponta a vorbit despre prietenia care îl leagă de Crin Antonescu, spunând că aceasta a fost „pietricica esențială” pentru evoluția USL.

„Nu aveți idee cât de sentimentali suntem și noi, liberalii, și vă spun că tare bine vă stă la un pupitru galben și după cum ați văzut pentru unii oameni dăm derogări rapid”, i-a întors amabilitatea Crin Antonescu.

Premierul a continuat să glumească spunând că este implicat în bătălia pentru conducerea PDL și că nu s-a hotărât pe cine să susțină.

Ponta și „primarul Iohannis” prim-ministru

„Nu am venit la Congresul dumneavoastră să spun pe cine susțin la președinția PNL, mă ocup de candidații la președinția PDL. Nu mi-e ușor să o susțin pe doamna Udrea să ajungă sub 10%, să îl susțin pe Blaga să ajungă sub 5% sau să o susțin pe Macovei să ajungă la 0%?”, s-a confesat Ponta liberalilor.

Potrivit acestuia, obiectivul principal al USL îl reprezintă câștigarea alegerilor prezidențiale, prin candidatul Crin Antonescu.

„Împreună cu dumneavoastră, am reușit să luptăm și să demontăm bucată cu bucată cel mai abuziv, corupt, opresiv regim politic de după 1989, regimul politic Traian Băsescu – PDL”, a afirmat Victor Ponta.

FOTO: OCTAV GANEA/ MEDIAFAX

Primul-ministru a subliniat că nu este deranjat de venirea lui Klaus Iohannis în PNL, deoarece „ultimul gând pe care îl am în minte este cine din PNL ia locul cuiva din PSD sau invers”. „Ieri (joi – n.r.) eram în Franța și acasă era o singură problemă: a venit Iohannnis să-mi ia locul. Vă invidiez că aveți un nou coleg precum Klaus Iohannis. E un mare câștig pentru PNL, dar și pentru USL. Dacă voi găsi curând pe cineva să-l păcălesc să-l pun premier în perioada asta, în mod sigur nu cred că va fi primarul Iohanins”, a spus Ponta.

Iohannis devine „înlocuitorul de drept” al lui Crin Antonescu

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, va candida la Congresul PNL pentru funcția de prim-vicepreședinte al partidului. Potrivit noului Statut al PNL, articolul 73, prim-vicepreședintele partidului este înlocuitorul de drept al președintelui.

Până la acest Congres, nu a existat un număr doi în partid prevăzut clar în Statut. De-a lungul timpului, Crin Antonescu i-a propus drept numărul doi în partid pe Daniel Chițoiu, când a devenit președinte interimar după suspendarea lui Traian Băsescu, și pe Relu Fenechiu în timpul campaniei electorale.

În 2009, Crin Antonescu a candidat în tandem cu Ludovic Orban pentru șefia PNL, acesta devenind prim-vicepreședinte. Însă, la Congresul din 2010 al PNL funcția a dispărut din Statut, Orban contracandidându-l pe Antonescu pentru funcția de președinte.

După înscrierea în PNL, Klaus Iohannis s-a declarat pregătit să candideze pentru președinția PNL în 2014.

Crin Antonescu a subliniat faptul că, după alegerile prezidențiale, cariera sa în PNL se va încheia, el urmând fie să se ducă la Palatul Cotroceni, fie să se retragă din funcția de președinte al partidului.

Kelemen, un steag secuiesc în dar pentru Crin

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a oferit drept cadou președintelui PNL, Crin Antonescu, un steag secuiesc ca semn al închiderii „unui conflict artificial”.

„Am adus un dar simbolic, darul ca și cromatică se aseamănă cu cele ale PNL, este un gest simbolic, un mesaj simbolic. Suntem gata să stopăm acest pseudo-conflict al steagului secuiesc?”, a fost mesajul transmis de liderul UDMR.

FOTO: OCTAV GANEA/ MEDIAFAX

Cei doi au dat mâna, Crin Antonescu primind cadoul oferit de Kelemen Hunor.

„Sunt culori frumoase, o clipă am crezut că vreți să-mi oferiți un steag săsesc, este binevenit și acesta, atâta timp cât stă în brațele mele și nu pe instituțiile oficiale ale statului român”, a fost replica președintelui PNL în aplauzele sălii de la Congresul partidului.

FOTO: OCTAV GANEA/ MEDIAFAX

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?