Consultări cu sindicatele și patronatele la Guvern/ Marcel Ciolacu: Am propus creșterea salarului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024

Publicat: 12/12/2023, 16:52

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu sindicaliștii pentru a discuta majorarea salariului minim pe economie, marți, în cadrul Consiliului Național Tripartit. La finalul întâlnirii, primul-ministru a declarat că „prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creștere a puterii de cumpărare, susținere a investițiilor și întărire a disciplinei cheltuielilor publice”.

Proiectul bugetului pentru anul 2024 și perspectivele de creștere ale salariului de bază minim brut pe economie garantat în plată au fost principalele teme ale reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu marți la Palatul Victoria.

Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creștere a puterii de cumpărare, susținere a investițiilor și întărire a disciplinei cheltuielilor publice. Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educație, așa cum ne-am angajat, și susținerea tuturor drepturilor sociale. Fondurile alocate pentru investiții vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importantă componentă economică, afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În cadrul consultărilor, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a prezentat proiectul de buget pentru 2024, fundamentat pe o creștere economică de 3,4% din PIB și având în vedere o rată a inflației la sfârșitul anului de 4,6%, susține Guvernul.

Creșterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluțiilor de digitalizare și îmbunătățirea colectării.

Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul a propus creșterea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024

Reprezentanții Guvernului, sindicatelor și patronatelor au avut consultări și cu privire la creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevedere care trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2024.

Astfel, Executivul a propus partenerilor sociali creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariații din agricultură și industria alimentară, și menținerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajații din sectorul construcțiilor.

Avem în vedere majorarea salariului minim pe economie cu un procent care să se reflecte în creșterea puterii de cumpărare a oamenilor, mai ales în contextul reducerii inflației, a adăugat Ciolacu.

O decizie cu privire la nivelul salariului lunar minim brut pe țară garantat în plată va fi luată la nivelul Guvernului după ce vor fi analizate propunerile patronatelor și sindicatelor.

Din sursele Gândul, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, își doresc ca salariul minim să fie crescut de la 1 iulie, astfel încât să nu se pună presiune pe mediul de afaceri, având în vedere majorările făcute de Guvern pe 1 octombrie 2023. (detalii AICI)

Patronatele propun creșterea salariului minim etapizat

Florin Jianu a declarat, după întâlnirea de la Palatul Victoria, că patronatele au propus ca majorarea salariului minim pe economie să fie făcută în două etape, după cum urmează:

  • 3.500 de lei de la 1 iulie 2024
  • şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025.

De asemenea, sindicatele au venit cu o propunere de creştere de 3.800 de lei de la 1 iulie, susține Jianu.

„Sindicatele au venit cu o propunere de creştere de 3.800 de lei de la 1 iulie 2024 iar Guvernul a venit cu o propunere de majorare de 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024. Pentru industria agroalimentară să rămână comun salariul minim pe economie de 3.700 de lei şi să nu umble la salariul minim pe economie pentru construcţii, pentru că ei au un salariu diferenţiat la 4.500 de lei. Acestea au fost propunerile pe masă, acum vom vedea care este decizia Guvernului”, a precizat Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Cătălin Predoiu, despre aderarea la Schengen: „S-a creat emoție că vom transfera în masă cetățeni sirieni sau afgani”

VIDEO| Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu vicepremierul kazah/ Relațiile dintre cele 2 state conferă potențial în interconectarea EU de zona Mării Caspice

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...