„Corecția” lui Băsescu referitoare la scrisoarea Comisiei Europene. „Regret sincer eroarea făcută”

„Corecția lui Băsescu referitoare la scrisoarea Comisiei Europene. „Regret sincer eroarea făcută
Publicat: 21/03/2018, 10:42
Actualizat: 21/03/2018, 16:55

„Corecție! În data de 20.03.2018, am avut o intervenție telefonică la un post de televiziune susținând greșit că scrisoarea Comisiei Europene prin care se cereau rezultate concrete în lupta anticorupție a fost datată 12.07.2012, subliniind că la acel moment eram suspendat”, a precizat fostul președinte Traian Băsescu, pe Facebook.

Traian Băsescu afirmă că, în realitate, scrisoarea este datată 10.10.2012, data la care revenise în funcție.

„Regret sincer eroarea făcută. Fac precizarea că scrisoarea nu a fost adresată Președintelui României, ci Guvernului României, foarte probabil fostului Prim Ministru Victor Viorel Ponta sau ministrului justiției, care, alături de CSM, sunt partenerii Comisiei Europene în monitorizarea pe MCV2”, a spus Băsescu.

Fostul premier Victor Ponta susține, referitor la o solicitare din 2012 a Comisiei Europene legată de evoluția unor dosare de corupție, că Traian Băsescu nu era suspendat la acel moment, așa cum a precizat fostul președinte, menționând că scrisoarea a venit după o reclamație a lui Băsescu și Macovei

„Băsescu ( marele model al lui Dragnea Mincinosul ) vine iar și minte de îngheață apele – el „era suspendat când a venit scrisoarea”. Scrisoarea este din 10.10.2012 – adica exact când Băsescu suspendatul era de peste o lună înapoi ( de fapt din 28 August) la Cotroceni deși 90% din votanții de la Referendum îi spuseseră să plece. Scrisoarea a venit tocmai pentru că Băsescu și Macovei ne-au reclamat la Comisie – este adresată Ministrului Justiției – Doamna Mona Pivniceru ( nici măcar la Guvern nu a venit )”, a scris Ponta pe Facebook.

Reacția vine după ce fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți, că nu a avut cunoștință, în timpul mandatului său, de vreun document transmis de către Comisia Europeană, care să conțină nume de persoane cu probleme penale, în acea perioadă fiind suspendat din funcția de șef de stat de coaliția USL.

„Am văzut o listă neagră a lui Catherine Day. Nici acea listă nu a ajuns la mine vreodată. Acea scrisoare este datată 18 iulie 2012. La acea dată eram la garaj. Mă luptam cu băiatul ală. La mine nu a ajuns, dacă a ajuns la Crin Antonescu, trebuia să mi-o lase moștenire. Nu am primit așa ceva la revenirea la Cotroceni. Nu am văzut un to do list”, a declarat Traian Băsescu, la România Tv.

Guvernul va transmite Comisiei Europene o adresă în care cere lămuriri despre posibile ingerințe în Justiție, după ce un document din 2012 privind MCV, făcut public duminică, avea și o listă de persoane cu probleme penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerințe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaței si stabilirea pașilor de urmați în cazuri de corupție cunoscute, fiind date și nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

Comisia Europeană a transmis marți, într-un răspuns pentru MEDIAFAX, că documentul din 2012, în cadrul MCV, face parte din schimburile tehnice uzuale.

„Acest lucru a fost parte a schimburilor tehnice uzuale efectuate în cadrul MCV în urmă cu câțiva ani (2012), referitor la standardul de referință 3, care prevede «Construirea pe baza progreselor făcute deja, continuarea efectuării de investigații profesioniste, nepărtinitoare, în cazul acuzațiilor de corupție la nivel înalt». După cum știți, MCV este un proces bazat pe un acord, menit să evalueze progresele României în virtutea unor standarde de referință stabilite”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt pentru domeniile Stat de Drept, Carta drepturilor fundamentale, Justiție din cadrul Comisiei Europene, pentru MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto