Corina Crețu a fost audiată în Parlamentul României: Voi fi un ambasador al Politicii Regionale. Toate statele vor beneficia de același tratament

Corina Crețu a fost audiată în Parlamentul României: Voi fi un ambasador al Politicii Regionale. Toate statele vor beneficia de același tratament
Publicat: 22/09/2014, 19:18

Rugată să dea un sfat României în vederea creșterii absorbției fondurilor, Corina Crețu a declarat, după audierea din comisiile parlamentare, că datoria sa va fi „de a asigura relații foarte bune și un dialog constant cu toate statele membre, deci inclusiv cu România”.

„România e țara pe care o cunosc foarte bine, eu cred că am depășit acea etapă din 2011 care a dus inclusiv la suspendări de plăți. CE a stabilit atunci planul de acțiune și vreau să felicit autoritățile române pentru progresele pe care le-au făcut din acest punct de vedere, de la 3% în 2011, 7% în 2012, acum 39%”, a precizat comisarul desemnat.

Întrebată dacă deținerea portofoliului de Politică Regională reprezintă un „plus” pentru România, Corina Crețu a declarat că „este evident că toate statele membre vor beneficia de același tratament”.

Totodată, Crețu a subliniat că rolul său este de a fi „un ambasador al Politicii Regionale în raport cu statele membre, în raport cu regiunile și în raport cu societatea civilă și cu comunitățile locale”.

Ea a mai spus că depinde de state să depună proiecte operaționale eligibile care să răspundă intereselor cetățenilor, iar în privința proiectelor care vor fi depuse are „aceleași așteptări de la toate statele membre”.

Referitor la România, Corina Crețu a subliniat că nu este singura care s-a confruntat cu probleme în atragerea de fonduri, iar în ultimul timp a făcut progrese „foarte mari”. „Nu consider că există țări care pot fi considerate oi negre sau unele sunt foarte bune. Datoria noastră e să ajutăm toate statele membre să depună proiecte eligibile”, astfel încât CE să vireze banii, a spus comisarul desemnat.

Despre noul cadru legislativ, Corina Crețu a reamintit că acesta merge „pe simplificare, pe orientare spre rezultate”, acesta din urmă fiind „un criteriu important”, și nu „absorbția de dragul absorbției”.

„E foare important ca programele operaționale pe care fiecare stat membru le va depune să aibă ca și criteriu de bază câte locuri de muncă produc, cum vor genera alte afaceri”, a subliniat Crețu.

Ea a mai precizat că, după instalarea în funcție, va lua fiecare dosar de țară și împreună cu serviciile de specialitate ale Comisiei va analiza în ce măsură pot fi ajutate țările „să-și îndeplinească condițiile”. „În viziunea mea, CE și noi ca și comisari desemnați și apoi comisari în Colegiul Comisarilor trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi, nu pentru a pedespi statele membre, ci pentru a le ajuta să ne asigurăm un nivel de dezvoltare echilibrat pentru toate statele membre”, a spus Crețu.

Comisarul desemnat a anunțat că marți va merge la Bruxelles unde va avea întâlniri cu DG Regio „pentru a ne pregăti împreună, pentru a cunoaște datele exact de la CE”.

„Am avut foarte multe întâlniri cu colegii mei din Comisia de Dezvoltare Regională din PE și voi continua aceste întâlniripentru că aș vrea să-i întâlnesc personal înainte de audieri pentru a cunoaște în mod direct preocupările lor și ceea ce așteaptă de la comisarul european pentru Dezoltare Regională”, a declarat Corina Crețu.

Întrebată dacă a fost contactată de președintele Traian Băsescu după nominalizare, europarlamentarul PSD a răspuns negativ.

Întrebată cum a ales-o pe nepoata lui Ioan Rus consilier, Corina Crețu a afirmat că Ioana Rus lucrează în Comisia Regională a PE de 10 ani și este o colaboratoare a sa.

Ponta: Boagiu mi-a spus că doamna Crețu are sprijinul PDL în PE; avem speranțe că nu va fi blocată

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că vicepreședintele PPE Anca Boagiu l-a asigurat că membrii PDL din PE sprijină pe comisarul desemnat de România, precizând că astfel sunt speranțe că europarlamentarul PSD Corina Crețu nu va fi blocată în Executivul european pe criterii politice.

Victor Ponta a participat, timp de 20 minute, la audierea Corinei Crețu în comisiile reunite de afaceri europene, pentru a explica parlamentarilor că nominalizarea europarlamentarului PSD pentru funcția de comisar s-a făcut conform legii.

„Eu am participat doar la începutul discuțiilor – acuma urmează să aibă loc audierea doamnei Corina Crețu – pentru a spune foarte clar și în fața membrilor Parlamentului faptul că în conformitate cu tratatele europene singura persoană care are dreptul de a accepta sau nu o propunere din partea unui stat membru și de a aloca un portofoliu este președintele desemnat, domnul Juncker. Am explicat foarte clar și sper că am și convins membrii comisiei că nu puteam să trimitem la audieri vreo persoană, nici doamna Crețu, nici altcineva, până când președintele desemnat, domnul Juncker, nu a decis și nu a anunțat public faptul că doamna Crețu este acceptată ca și comisar european pentru portofoliul de Politici Regionale”, a declarat Victor Ponta.

Era „împotriva literei și spiritului legii să trimitem 3-4-5 persoane să fie audiate de Parlamentul României fără să știm pentru ce portofoliu sunt audiate”, a continuat Ponta.

El a explicat că „logica la nivel european” este ca și în Parlamentul României: „Când ai un ministru care a fost nominalizat pentru un portofoliu atunci îl audiezi în Parlament. Ca să știi cine e persoana și pentru ce. Nu poți să audiezi așa în orb pe cineva”.

„Am explicat foarte clar că am respectat procedurile și am mulțumit tuturor grupurilor parlamentare, și din Parlamentul României și din Parlamentul European care înțeleg că doamna Crețu este comisar al României, dar e comisar european nu al Guvernului, nu al unui partid și că portofoliul de Politici Regionale era cel mai important portofoliu pe care ni l-am dorit”, a mai spus Ponta.

Premierul a subliniat că este „un lucru extrem de important” că există „sprijin și din partea celor de la PDL și din partea tuturor celorlalți” pentru comisarul desemnat. „Ne dă speranțe că la audierea în Parlamentul European – acolo audierea este cu vot și cu emoții mai mari – doamna Crețu nu va fi, într-un fel sau altul, blocată pe criterii politice”, a spus Ponta.

Întrebat dacă are sprijinul opoziției, Victor Ponta a declarat că Anca Boagiu i-a spus „foarte clar” că și democrat-liberalii din PE susțin candidatura Corinei Crețu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata