Cum a catalogat președintele Iohannis intervenția pompierilor în cazul exploziilor de la Crevedia. „Relatările arată că s-a intervenit corect”

Cum a catalogat președintele Iohannis intervenția pompierilor în cazul exploziilor de la Crevedia. „Relatările arată că s-a intervenit corect”
Publicat: 29/08/2023, 17:49
Actualizat: 29/08/2023, 17:49

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în fața Spitalului de Urgență Floreasca, unde a vizitat oameni răniți în urma exploziei de la Crevedia, că în acest caz DSU și ISU au acționat corect în intervenția în cazul exploziilor de la stația GPL.

Întrebat ce părere are despre cum au acționat pompierii la Crevedia și dacă consideră că s-ar fi putut lua mai multe măsuri de protecție în cazul salvatorilor, Iohannis a răspuns că „din toate relatările și discuțiile a reieșit că pompierii au acționat corect și curajos.”

„Iar în ceea ce privește fotografiile cu echipament (topit – n.r.) am auzit că unii au o părere, alții au altă părere. Dați-mi voie să las această chestiune și lămurire a ei la specialiști, adică la ISU.”

„Ceea ce am făcut eu, ca și președinte, este să mă lupt la Bruxelles pentru bani”

„Jurnalist: Spuneați în 2015 că spitalele sunt o prioritate. Astăzi ați spus același lucru, că s-au făcut progrese, dar nu suntem acolo unde ar trebui. Aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră, din calitatea de Președinte, ați fi putut face mai mult, dacă considerați că ați fi putut face mai mult.

Președintele României: Din calitatea de Președinte, nu cred că se putea face mai mult. Președintele este doar formal, executiv. Lucrurile se fac de Guvern, deci lucrurile în practică se fac de guverne. Și atunci, sigur, putem să întrebăm dacă guvernele ar fi putut să facă mai mult. Rămâne o discuție care se poate purta.

Ceea ce am făcut eu, ca și președinte, este să mă lupt la Bruxelles pentru bani și îmi permit să vă reamintesc că am obținut 80 de miliarde de euro pentru România, o parte fonduri europene uzuale și o parte în așa-numitul PNRR, care se tot discută și se negociază, se schimbă, pentru a rezolva, de exemplu, această problemă.”

17 pacienți externați după catastrofa de la Crevedia

Întrebat de jurnaliști dacă există riscul unor infecții nosocomiale, ministrul Rafila a răspuns că „nu există ţară din lume şi pacient internat într-o unitate medicală la care să existe risc zero.”

  • Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pacienții în stare foarte gravă erau stabili marți după amiază. Sunt trei pacienți cu arsuri în proporție de peste 90%. Cei care s-au externat beneficiază de medicație și de tratament ambulatoriu.
  • Conform bilanțului dat publicității marți, în urma catastrofei au fost înregistrate 58 de victime, dintre care două și-au pierdut viața.
  •  Numărul pacienților a căror stare de sănătate după catastrofa de la Crevedia a permis externare a ajuns, marți, la 17. Din total, 12 victime au fost transferate pentru îngrijiri la unități spitalicești din străinătate, mult mai bine dotate pentru tratamentul marilor arși.

Pompierii răniți la Crevedia și Raed Arafat vor fi audiați

În urma tragediei de la Crevedia, de sâmbătă, a fost deschis un dosar și la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar, condus de procurorul Bogdan Pîrlog.

Dosarul în cazul Crevedia a fost deschis în seara în care a avut loc tragedia, pentru infracțiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor de protecție a muncii şi vătămare corporală din culpă, potrivit informațiilor Gândul. Bogdan Pîrlog s- a autosesizat, așa cum a făcut și în cazul „10 august”.

După aceea, dosarul a fost declinat la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, unde se află în faza in rem, ceea ce înseamnă că, deocamdată, ”nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.”

Gândul a aflat, din surse judiciare, că în acest dosar se audiază, în zilele următoare, pompierii răniți care pot da declarații, comandanții acțiunii, precum și Raed Arafat, care a preluat comanda la momentul în care a ajuns la Crevedia înaintea celei de-a doua explozii. De asemenea, au fost cerute la ISU București-Ilfov și ISU Dâmbovița documentele ce țin de planurile de misiune.

Surse din poliție afirmă că abia marți se vor finaliza rapoartele de intervenție ale ISU BIF și Dâmbovița, pentru a fi apoi transmise Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Explozie puternică, la o stație GPL din Crevedia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție / Un mort și mai mulți răniți (VIDEO)

România va activa Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul răniților în străinătate / Ultimul bilanț al victimelor exploziilor

EXPLOZIILE DE LA CREVEDIA Klaus Iohannis cere autorităților “măsuri urgente”, printr-un mesaj pe Facebook

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire