Cum a decis conducerea Camerei să încurce voturile în cazul Udrea. STENOGRAME: „Când se fac cereri din acestea la grămadă, sunt făcute ca să pice, ca să iasă circul mai mare”

Cum a decis conducerea Camerei să încurce voturile în cazul Udrea. STENOGRAME: „Când se fac cereri din acestea la grămadă, sunt făcute ca să pice, ca să iasă circul mai mare
Publicat: 30/10/2015, 10:01

Potrivit stenogramei ședinței Biroului permanent din 26 octombrie, publicată pe site-ul Camerei Deputaților, membrii conducerii acestui for au decis ca, pentru prima oară, să fie dat un vot separat pentru reținere și altul pentru arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea, deși au existat obiecții legate de acestă procedură, exprimate de reprezentanții PNL, dar și de secretarul Camerei Niculae Mircovici.

Reprezentanții PSD-UNPR-ALDE au insistat că s-ar impune un vot separat pentru că reținerea și arestarea preventivă sunt proceduri diferite, reținerea fiind dispusă direct de procuror, în timp ce arestarea preventivă este aprobată de judecător. Ei au mai susținut că deputații ar trebui să aibă posibilitatea de a opta diferit pentru cele două măsuri, sub pretextul că unii dintre ei ar putea fi de acord cu reținerea, dar nu și cu arestarea. Un alt argument invocat a fost că membrii Comisiei juridice care au analizat solicitările justiției au trimis trei proiecte de hotărâre: unul pentru încuviințarea urmăririi penale, altul pentru reținere și un al treilea pentru arestarea preventivă.

„Deși cererea era scrisă pe o singură hârtie și avea o singură semnătură (cererea Parchetului-n.r) avea două capete, cererea – una este arestarea, una este reținerea, și până la urmă trebuie dat votul. Și, ca să înțelegem, gândiți-vă cum dai votul – poate unul vrea să spună „da” la arestare și „nu” la reținere. Cum votează dacă sunt împreună?! Deci, fiind două capete de cereri, trebuie votate separat. Așa a făcut și Comisia juridică la vot, așa face și plenul, și așa este și firesc. Astfel, dacă dumneavoastră vreți arestare pentru că arestarea preventivă se duce la judecător și zici că mai verifică judecătorul, o ia pe o cale, reținerea nu ajunge la instanță, este dictată direct de procuror, și este evident că este atât de diferită de prima că nu poate fi băgată la grămadă.Părerea mea este că, atunci când se fac cereri din acestea la grămadă, sunt făcute ca să pice, ca să fie încurcătura mai mare și ca să iasă circul mai mare” a susținut ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR).

Același tip de argument a venit și din partea deputatului Steluța Cătăniciu (ALDE): „Vroiam să spun doar un singur lucru – că aceste două proiecte ale Comisiei juridice privind reținerea și arestarea sunt determinate de un raționament logic și procedural. Sunt două măsuri preventive, sunt două măsuri diferite – reținerea pentru o perioadă de 24 de ore, și arestarea pentru 29 de zile. Un om poate să fie reținut, prezentat ulterior pentru arestare; aceasta nu înseamnă că este obligatoriu să fie arestat. Deci, în mod normal, sunt două măsuri care sunt diferite și este firesc să fie două voturi”.

În schimb, reprezentantul Opoziției, vicepreședintele liberal al Camerei Ludovic Orban a ridicat semne de întrebare asupra acestei proceduri, marșând pe ideea că plenul Camerei nu a votat niciodată separat reținerea și arestarea preventivă.

„Permiteți-mi să vă spun că am fost prezent ca înlocuitor la ședința Comisiei juridice și eu am înțeles că trebuiau făcute două proiecte de hotărâre, așa cum s-a procedat și în spețe anterioare, adică proiect de hotărâre pentru cererea de urmărire penală și un proiect de hotărâre care să privească atât reținerea, cât și arestarea preventivă. Nu înțeleg dacă s-au transmis trei proiecte de hotărâri, nu înțeleg motivul și oricum nu a fost conform cu discuțiile”, a comentat Orban, în ședința Biroului Permanent. El a mai spus că, după ce s-a efectuat votul secret, președintele Comisiei juridice a rămas cu o mână de oameni în sală, la acea ședință participând și Eugen Nicolicea.

De asemenea, Orban a mai spus că dacă tot se schimbă cutuma ar trebui să se stabilească clar, pentru viitor, cum se va da votul asupra acestui tip de solicitări: „Și ce rugăminte am, totuși, domnule președinte: până astăzi, până la acest vot în cazul Elenei Udrea, noi am votat simultan, chiar în cazul Elenei Udrea au mai fost patru cereri de reținere și de arestare preventivă, îmi aduc bine aminte, în care am votat și cererea de reținere și cererea de arestare preventivă o singură dată, printr-un singur vot. Aici, totuși, Comisia juridică să spună că aceasta va fi practica de acum pentru că sunt două capete de cereri diferite. Adică să fim consecvenți în această poziție, pentru că lumea ne va întreba -De ce până acum ați votat într-un fel și acum schimbați sistemul de vot?”, a mai spus vicepreședintele PNL.

Secretarul Camerei Deputaților, reprezentantul minorităților, alta decât cea maghiară, Niculae Mircovici a fost cel care a atras atenția aspura confuziei care va fi generată dacă vor exista voturi diferite și a insistat să se lămurească modul în care va decurge procedura. „Domnule președinte, ca și secretar de ședință, întreb cum anume se va desfășura votul? Vor fi trei apeluri și vom trimite de trei ori câte două bile? Pentru că nu poate să primească patru sau șase bile odată un deputat; introduce toate șase bilele într-o singură urnă, la reținere. Cum? Despre ce vorbim?
Deci, vor fi trei voturi diferite? Cu trei apeluri?” a spus Mircovici.

Decizia Biroului Permanent a fost să fie două apeluri nominale pentru cele trei voturi (urmărire penală, reținere și arestare) și patru urne pentru reținere și arestare.

Elena Udrea va putea fi reținută, în condițiile în care rezultatul final al votului Camerei Deputaților privind cererea de reținere a fost de 123 de voturi pentru și 119 împotrivă, în timp ce solicitarea de arestare a fost respinsă miercuri.

Inițial, surse din Comisia de numărare a voturilor au anunțat că cererea privind încuviințarea reținerii Elenei Udrea a fost respinsă de Camera Deputaților, fiind înregistrate 142 de voturi împotriva acestei solicitări și 119 „pentru”. Ulterior, aceleași surse au precizat că s-a decis ca voturile să fie renumărate întrucât au fost cazuri în care unii parlamentari au introdus mai multe bile în aceeași urnă.

Rezultatul final a fost anunțat după două ore de discuții și numărare a voturilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Terenuri în centrul Capitalei, la preț de chilipir. ANAF scoate la licitație bunurile Elenei Udrea
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Albinele au abilități impresionante! Ce au descoperit cercetătorii?