Serghei Lavrov avertizează: „Rusia este pe deplin pregătită pentru un război cu NATO la Polul Nord”

Serghei Lavrov avertizează: „Rusia este pe deplin pregătită pentru un război cu NATO la Polul Nord”
Publicat: 21/09/2024, 00:37
Actualizat: 21/09/2024, 12:13

Rusia este „pe deplin pregătită” pentru un conflict cu NATO în Arctica, a avertizat ministrul de Externe al țării. Rusia are mai multe baze terestre decât NATO în Cercul Arctic.

„Vedem că NATO intensifică exercițiile legate de posibile crize din Arctica”, a spus Serghei Lavrov , potrivit presei de stat ruse, vineri seară.

Rusia amenință NATO cu un „război la Polul Nord”

Comentariile sale marchează cea mai recentă rundă de zgârieturi de sabie din partea Kremlinului, care a în mod repetat a amenințat că va declanșa  război nuclear împotriva NATO și aliaților săi în ultimii doi ani. Arctica este cel mai nordic punct de pe Pământ și include teritoriile a opt națiuni: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Canada, Statele Unite, Islanda și Rusia.

„Țara noastră este pe deplin pregătită să-și apere interesele militar, politic și din punct de vedere al tehnologiilor de apărare”, a adăugat el, spunând că Rusia vede intensificarea exercițiilor efectuate de NATO în Arctic ca pe o amenințare, iar Kremlinul este pregătit să-și apere interesele militare.

Cu excepția Rusiei, toate aceste țări sunt membre NATO. Finlanda a aderat la NATO în aprilie anul trecut, ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, iar Suedia a devenit al 32-lea membru al alianței.

Rusia a redeschis baze militare sovietice din cercul polar arctic

Chiar și așa, Lavrov a avertizat că „Arctica nu este teritoriul alianței nord-atlantice” și a spus că alte țări non-arctice, cum ar fi China și India, au interese acolo. Unul dintre principalii diplomați ai Moscovei a declarat anul trecut că Finlanda va fi „prima care va suferi” dacă ar izbucni războiul între NATO și Rusia.

În februarie, Rusia a suspendat, de asemenea, plățile anuale către Consiliul Arctic, un forum interguvernamental al națiunilor arctice, după ce ceilalți membri au boicotat participarea Moscovei în urma invaziei acesteia în Ucraina, deși unele cooperări au fost reluate de atunci, scrie POLTICO

NATO este în urma Rusiei

Din 2005, Rusia a redeschis zeci de baze militare din epoca sovietică arctică, și-a modernizat marina și a dezvoltat noi rachete hipersonice concepute pentru a evita senzorii și apărarea SUA, scria Reuters în 2022. Patru experți militari avertizează că Occidentului i-ar lua cel puțin 10 ani pentru a ajunge  din urmă nivelul de pregătire al armatei ruse din cercul polar.

„Arctica este în prezent o zonă întunecată pe hartă. Este atât de vastă și cu puține resurse de supraveghere civilă”, a spus Ketil Olsen, fostul reprezentant militar al Norvegiei în NATO și Uniunea Europeană, care conduce Andoeya Space, o companie norvegiană controlată de stat care testează noi tehnologii militare și de supraveghere și lansează rachete de cercetare.

Șeful Comandamentului de Nord al SUA, generalul Glen VanHerck, a declarat la o audiere la Senat în martie că Statele Unite au nevoie de o mai bună „conștientizare a cercului arctic pentru a detecta  capabilitățile rusești și chineze de lansare a rachetelor și infrastructura de comunicații.

NATO nu se poate apăra la Polul Nord  de un atac rusesc

Potrivit unui document al Pentagonului publicat în octombrie 2022, Statele Unite s-au angajat să îmbunătățească sistemele de avertizare timpurie și supraveghere din Arctica, dar ritmul modernizării este neclar. Bazele Rusiei din interiorul Cercului Arctic depășesc numărul bazelor NATO cu aproximativ o treime, potrivit datelor  Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS). Rusia a investit masiv în porturi, infrastructură și nave pentru a dezvolta și proteja ruta Mării Nordului. În 2021, a modernizat Flota de Nord pentru a deveni al cincilea district militar al țării.

„În acest moment, echilibrul militar din Arctica este puternic ponderat față de Rusia”, a spus Colin Wall, cercetător asociat la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Un șir de piste aeriene noi și modernizate din era sovietică de-a lungul coastei sale de nord a îmbunătățit capacitatea Rusiei de a opera în Arctica. În martie 2021, o pereche de avioane de luptă MiG-31 a efectuat un zbor demonstrativ de la Nagurskoye până la Polul Nord și înapoi. Potrivit IISS, mai multe baze neoperaționale de ambele părți ar putea găzdui active militare în viitor sau ar putea fi relevante din punct de vedere logistic într-un posibil război mondial între NATO și Rusia. Mai multe dintre acestea sunt în sfera de influență a Rusiei.

Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia

Citește și: 

Războiul hibrid dintre NATO și Rusia a început de luna trecută. Germania a fost prima țară membră atacată de sabotorii ruși 

„Război-hibrid” la granițele NATO, coordonat de Rusia lui Putin. Cum au acționat CONTRABANDIȘTII „subcontractați” de Moscova

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivele pentru care candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a fost respinsă de CCR. Explicația...
Corina Caragea şi Robert Pongracz, sărutări lungi și apăsate. Ştirista de la ProTV, aşa cum...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca...
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi...
O româncă din Italia, vedetă pe OnlyFans, a pus pe jar autoritățile. Schema prin care...
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis...
Marele absent de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță! Nu se așteptau niciodată ca...
Cine sunt pensionarii care vor încasa lunar 6.100 de lei. S-a dat anunțul oficial de...
Două meserii tot mai căutate de tineri. Sunt plătiți extrem de bine și n-au nevoie...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
Unul dintre nuntașii care au căzut în gol 3 metri, la o nuntă din Constanța,...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Teaser misterios cu ceea ce ar putea fi prima Dacia premium din toate timpurile
Un an de la debutul războiului din Orientul Mijlociu: mii de oameni protestează în toată...
Gazul FĂRĂ MIROS și fără culoare care provoacă cea mai cumplită boală a secolului
Decizie UE pentru România. Trebuie să aplicăm până la 31 decembrie 2025. Ordinul s-a dat...
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță, nuntă cu peripeții. Mulți invitați au dat plicul gol
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta...
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță!...
Ileana Sterp dorește să clarifice anumite aspecte pentru cei care nu au înțeles rostul anumitor...
Motivul pentru care Emilia Ghinescu nu vrea să își facă o nouă relație în viitorul...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Ospătar, dumneata numești asta supă de pasăre?
Un animal neașteptat, inspirația pentru materialul care își schimbă temperatura