CUM ERA CRIN ÎN STUDENȚIE și cum poate aduce Cotroceniul, la un loc, Deep Purple, Steaua și Grecia Antică – povestea spusă de consilierul prezidențial Radu Zlati

CUM ERA CRIN ÎN STUDENȚIE și cum poate aduce Cotroceniul, la un loc, Deep Purple, Steaua și Grecia Antică - povestea spusă de consilierul prezidențial Radu Zlati
Publicat: 09/08/2012, 19:22
Actualizat: 29/07/2014, 22:34

Radu Zlati este, de câteva zile, consilierul președintelui interimar, Crin Antonescu, „pentru relația cu autoritățile publice și societatea civilă”. Lung și oficial titlu, față de deschiderea și lipsa de fasoane a proaspătul consilier, așa cum s-a dovedit el a fi.

Ce l-a făcut pe profesorul de istorie, născut la Sibiu, să răspundă necondiționat apelului de la Cotroceni?! „Evident, prietenia care mă leagă de Crin încă din anii facultății. Iar o prietenie se poate verifica sub diferite forme. De data aceasta, sacrificând o lună din vacanța mea, eu fiind în concediu. Dacă va fi nevoie de mine, în continuare, dincolo de orizontul 31 august, sunt de acord să continui colaborarea, și să încep ceea ce am gândit, în perspectivă instituțională. Dacă nu, rămân cu conștiința faptului că am făcut ceea ce, un prieten și… un om politic, nu-i așa, a putut să facă”, spune Zlati.

O prietenie între Steaua, Deep Purple și Grecia Antică

Potrivit rememorări sale, cei doi s-au cunoscut și s-au împrietenit în anii studenției, căci „două locuri îi pot aduce laolaltă pe bărbații din diferite regiuni – armata și facultatea”, spune Zlati. Ambii au terminat Istorie-Filozofie la Universitatea București; au fost căminiști, în Grozăvești, pentru că „fii ai clasei proletare, nu ne permiteam să stăm în gazdă” și, mai ales, i-a apropiat dragostea față de același club de fotbal – Steaua -, față un anumit gen de muzică, specific acelor ani – „începând de la Deep Purple, Zeppelin, Pink Floyd, evident Beatles” -, față de un anumit gen de literatură și „față de Grecia Antică, amândoi având specializare pe Istorie Antică Universală”.

„În ceea ce privește Steaua, am fost cam la toate meciurile importante, cu riscul de a mai chiuli, în cursul săptămânii, de la câte-un curs. Primul meci la care am mers împreună a fost unul de pomină: Steaua – Scornicești – care abia intrase în Divizia A -, și trebuie să vă mărturisesc că eram entuziasmați de felul în care erau huiduiți cei din Scornicești. Am mai fost și la meciurile Naționalei, în măsura în care ne permitea punga”.

Covrigul din tura de noapte

Ca studenți, Zlati spune că erau destul de sedentari, nu prea mergeau în excursii, însă aveau un itinerar bucureștean favorit: „Din Grozăvești, la poalele Dealului Mitropoliei, unde erau două covrigării, la care făceam naveta de două-trei ori pe noapte. Discutam ore și ore, mâncând covrigi calzi”, pe uscat, fără bere „pentru că, în general, nu ne-a plăcut alcoolul, nici chiar sub această formă, și nici vara”, spune consilierul. „Mai mergeam în zona dr. Staicovici sau în Parcul Icoanei, la Teatrul Bulandra. Treceam și prin Preoteasa, la câte-un concert – l-am mai prins, vreo doi ani, pe Andrei Aldea – ori pe la Clubul Studențesc, unde vedeam filme de cinematecă. În „303”, mai puțin. Una peste alta, nu am fost prea mult prin cluburi. Aveam un grup de prieteni și ne simțeam mai bine între noi decât frecventând cluburile”.

Sursa: raduzlati.ro

Munca la birou

În ceea ce privește noua sa muncă, de la Cotroceni, Radu Zlati spune că a găsit un departament prost croit. „Nu există oameni care să se ocupe cu relația pe zona societății civile. Încerc să manifest puțină inițiativă, să ies în fața societății civile pentru a avea un contact de idei. Dar, sincer, nu este prioritar pe agenda mea să am o discuție cu domnii de la GDS, de pildă. Dacă dânșii vor, voi veni în întâmpinarea domniilor lor, dar mi se pare mult mai util, acum, să am o discuție cu ONG pe mediu; pentru că acest gen de probleme mi se pare mult mai presant. Aș spune că vreau să generez o relație cu societatea civilă, în multiplele ei forme – presă, patronate, ONG” a precizat pentru gândul consilierul prezidențial Radu Zlati.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...