Cum încearcă PSD un nou episod „Marțea Neagră”. Dispută între deputații juriști, Înalta Curte și CSM

Cum încearcă PSD un nou episod „Marțea Neagră. Dispută între deputații juriști, Înalta Curte și CSM
Publicat: 09/06/2015, 20:23

Săptămâna trecută, deputații au pus pe ordinea de zi a comisiei juridice 20 de proiecte de lege care ar modifica substanțial Codul penal și Codul de procedură penală, însă la scurt timp acestea au fost scoase. Invitată la ședința comisiei de marți pentru o altă propunere legislativă, privind statutul procurorilor și judecătorilor, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, dar și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, au avut parte de o surpriză neplăcută: pesediștii au suplimentat, chiar la începutul ședinței, ordinea de zi cu cele 20 de proiecte de lege privind modificarea Codului penal, plus alte două privind conflictul de interese.

„Vorbim despre un pachet de proiecte de legi care vizează modificări substanțiale la Codul de procedură penală, legi care reprezintă fundamentul activității juridice a magistraților. Pentru a da o notă de maximă seriozitate vizavi de aceste proiecte de acte normative, se impune astăzi să purtăm mici discuții măcar la modul general. Nu aveți un punct de vedere exprimat de ÎCCJ care să vă fi informat din timp. Nu cunoaștem punctele de vedere ale celorlați invitați, sunt proiecte de legi extrem de importante. Ordinea de zi a Camerei Deputaților, cel puțin de ieri, a fost schimbată de cel puțin două-trei ori. Am fost anunțați pentru o anumită oră, apoi unii colegi s-au uitat pe site și era altă oră, aceste proiecte de legi nu au fost trecute nici pe ultima ordine de zi. Având în vedere faptul că sunt proiecte de legi care vizează legi organice fundamentale în activitatea magistraților, rugămintea este să amânăm discuțiile pentru o dată ulterioară”, a declarat Livia Stanciu, poziție cu care a fost de acord și reprezentantul Ministerului Justiției, secretarul de stat, Liviu Stancu.

La polul opus, liberalii, prin vocea deputatului Gabriel Andronache, au cerut amânarea acestor inițiative pentru patru săptămâni, iar reprezentantul UDMR în comisia juridică, Mate Andras, a propus un calendar astfel încât CSM, ÎCCJ, PG și MJ să se pronunțe până pe 19 iunie, comisia să dea rapoartele necesare până pe 23 iunie, iar plenul final să fie la sfârșitul lunii, pe 30 iunie.

La final însă, tot PSD a avut câștig de cauză, deputații juriști aprobând termenul de doar o săptămână. Nemulțumit de timpul scurt, președintele CSM le-a cerut parlamentarilor măcar două săptămâni, susținând că nu este suficient timp pentru a expune un punct de vedere pe 22 de proiecte de lege atât de ample.

„Rugămintea noastră este ca termenul să fie de 14 zile și, dacă doriți să ne comunicați toate punctele de vedere, inclusiv de la Consiliul Legislativ. Noi nu putem să venim într-o săptămână cu puncte de vedere. Îngăduiți-ne două săptămâni”, le-a cerut Marius Tudose.

O replică acidă a venit din partea deputatului PSD Marius Manolache, care i-a reproșat președintelui CSM că „dacă poate da o reacție la o declarație politică în câteva ore, atunci poate da și un punct de vedere pe proiectele de lege într-o săptămână”.

În total, 22 de proiecte de lege care ar aduce modificări substanțiale Codului penal și celui de procedură penală vor intra înd ezbaterea comisiei juridice chiar săptămâna viitoare, însă pesediștii au dat asigurări că nu voir fi adoptate toate. Vicepreședintele comisiei juridice, Ciprian Nica, i-a spus președintei ÎCCJ cădac au dat termen o săptămână, nu înseamnă că se vor și pronunța atunci”. „Vă garantez că nu se va grăbi nimeni să finalizeze într-o ședință”, a spus Nica.

„Suntem nevoiți să ne supunem comisiei juridice, programului stabilit, ne vom mobiliza”, a declarat, la final, Livia Stanciu.

CITEȘTE AICI CE PREVĂD CELE 20 DE PROIECTE DE LEGE

Dezvăluire: Cum încearcă PSD un nou episod „Marțea Neagră” – http://goo.gl/SUWvZg

Posted by Gandul on Tuesday, June 9, 2015

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Gigi Becali plânge în hohote în fața preoților! Imagini tulburătoare cu patronul FCSB în cadrul...
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ea este femeia care i-a luat mințile lui Ion Țiriac. Miliardarul în vârstă de 82...
Fotbalistul lui Dinamo, înjunghiat cu sabia de interlopul `Fane Căpățână`, lider al antivacciniştilor: `De ce...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Care e, de fapt, zodia binecuvântată de Dumnezeu
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
A cumpărat o mașină nouă care a ruginit după doi ani. Instanța i-a acordat daune...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Dan Bittman: „Nu există niciun scenariu roșu în Timișoara. Este o minciună sinistră”
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Denise Rifai, ULUITOR în propria emisiune! Dezvăluiri FABULOASE. Ce a făcut la MISA, la 'spirală'...
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Un CONSILIER din PORTUL Constanța a fost numit ȘEFUL companiei naționale de AUTOSTRĂZI!
Actori talentați pe care ți-i aduci aminte, dar pe care nu știi cum îi cheamă
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA zilei de la PFIZER! Adio, vaccin! Veste șoc pentru toată lumea
Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...