Daniel Chițoiu discută cu cei propuși la conducerea ASF despre plafonarea salariilor acestora -surse

Daniel Chițoiu discută cu cei propuși la conducerea ASF despre plafonarea salariilor acestora -surse
Publicat: 24/04/2013, 10:17
Actualizat: 31/07/2014, 15:48

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, are o întâlnire, miercuri dimineață, în biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu cei propuși pentru conducerea ASF, pentru a stabili plafonarea salariilor acestora, iar cei care nu acceptă ar urma să piardă susținerea USL.

Surse USL au declarat pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, și Dan Radu Rușanu, propus pentru funcția de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), au avut o discuție pentru plafonarea salariilor celor din conducerea ASF la un nivel maxim echivalent cu cel al funcțiilor similare din BNR.

La ora transmiterii acestei știri, membrii propuși pentru conducerea Autorității pentru Supraveghere Financiară se întâlnesc cu Daniel Chițoiu în biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, acestora fiindu-le pus în vedere că dacă nu acceptă salarizarea propusă nu vor mai fi susținuți în plen pentru a face parte din conducerea ASF, spun sursele citate.

Potrivit Legii de funcționare a ASF, cei aflați în consiliul de conducere ar urma să stabilească în prima ședință de după validarea conducerii nivelul salarial pentru funcțiile ocupate.

Președintele Traian Băsescu a semnat, marți, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Comisiile de buget-finanțe și comisiile economice din Senat și Camera Deputaților i-au validat, marți, în urma audierilor, pe Dan Radu Rușanu pentru funcția de președinte al ASF și pe Daniel Dăianu pentru funcția de prim-vicepreședinte al acestei instituții. Totodată, comisiile i-au validat pe Daniel Tudor, Mircea Ursache și Ion Giurescu pentru funcțiile de vicepreședinți.

Comisiile i-au validat și pe Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu și Gh. Cornel Coca Constantinescu pentru funcțiile de membri ai Consiliului ASF.
Doina Domnica Pârcălabu, Octavian Lupu, Ion Golu, Emilian Moscu Popescu, Dragoș Mihalache, Daniel Ștefan Armeanu nu au fost validați de către comisii.
Votul a fost secret și s-a dat pentru fiecare candidat în parte.

Componența structurii de conducere a ASF va fi supusă, miercuri, votului plenului comun al Parlamentului.

Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanță de urgență, să desființeze autoritățile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepția celor care țin de BNR, astfel că atribuțiile și tot personalul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituție – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgență invocând disfuncționalitățile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfășurată în sectorul pieței de capital și cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activității de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competență a băncii centrale.

La acel moment, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că unificarea autorităților de supraveghere a pieței financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană, mai ales în state în care adâncimea acestei piețe este mică.
Premierul Victor Ponta anunța tot atunci că președintele ASF va fi numit de către Parlament pe baza experienței în domeniu și ținând cont de opinia BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Câți dintre români recunosc că traversează strada neregulamentar?