Daniel Constantin și-a lansat partidul pe terasă, lângă sediul ALDE

Publicat: 29/05/2017, 22:06
Actualizat: 30/05/2017, 17:54

Cu jumătate de oră, pe terasa unui hotel din zona Cașin a Capitalei, se făceau pregătiri de zor. Pe mese, aranjamentele florale erau eclipsate de pancarde de dimensiuni generoase pe care scria „#altfel”, semn că noul proiect se dorea unul ieșit din tipare.

Cu zece minute întârziere față de ora programată, pe terasă și-a făcut apariția Daniel Constantin. Înaintea lui, apăruseră fostul deputat Mihai Sturzu, câțiva deputați aleși din partea ALDE, partid al cărui copreședinte a fost până de curând Daniel Constantin, dar și Sorin Minea.

„De ce ProRomânia? ProRomânia, acest proiect politic se numește în felul acesta pentru că în primul rând sunt român, îmi iubesc țara și vreau să fac ceva pentru țara mea. În al doilea rând, ProRomânia pentru că majoritatea liderilor politici, a oamenilor care au intrat în politică, pentru a se valida din punct de vedere personal, plan național și plan internațional vin și spun: sunt pro-european și pro-NATO. Dar să nu uităm că în primul rând trebuie să fim pro-România și pro-români. Dacă ești pro-România și pro-român categoric ești și pro-UE și pro-NATO, pentru că orice român care simte românește, orice român de bună credință nu vede România decât în UE și în NATO. Va fi un partid în primul rând de centru, dar și cu accente patriotice, pentru că niciun om politic nu ar trebui să fie la vârful politicii, la vârful politicii românești dacă nu este patriot. Nu vorbesc de un naționalism extremist, vorbesc de un accente patriotice pe care ar trebui să le aibă fiecare dintre noi”, a spus, în discursul său de început, inițiatorul proiectului politic, Daniel Constantin.

Printre cei prezenți s-a aflat și europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru al grupului Europa Națiunilor și Libertății (ENL), condus de Marine Le Pen.

„Atunci când am stabilit data de 29 mai nu mai lucram la Ministerul Mediului, deci nu mai aveam relația cu cei de la meteo să pot să stabilesc o zi așa frumoasă, cum este cea de astăzi, așa că îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că este alături de noi, ne-a ajutat ca astăzi să putem să facem o lansare deosebită a unui proiect politic care se vrea înainte de toate relaxat, care să adune oamenii, care să încerce să implice oamenii, să adune opinii de la oameni și să se asigure că tot ceea ce vor oamenii se regăsește într-o anumită platformă. (…) Tot ce vedeți astăzi s-a născut dintr-o emoție”, a mai spus Constantin.

„Vreau să mulțumesc unor oameni care și-au sacrificat funcția, oameni care au venit alături de mine și au spus: vrem să dovedim că se poate și altfel, nu se poate să stăm numai cu interese politice personale, vrem să dovedim că facem un proiect politic în care interesul public să primeze. Au pierdut funcții de secretari de stat, de consilieri, de șefi de agenții numai ca să pornească, cu trei ani înainte de alegeri, un proiect politic în care cred”, a mai spus fostul co-președinte al ALDE.

Printre cei care i-au fost alături se numără parlamentarii Eugen Durbacă, Mircea Banias, Florea Damian și Sorin Câmpeanu.

Președintele Federației Romalimenta, Sorin Minea, care s-a alăturat și el partidului ProRomânia, a declarat că e greșită concepția românilor care se opun politicii.

„E o prostie, politica e necesară. Fără politică, dacă luăm etimologia cuvântului, nu am exista noi și nu ne-ar proteja nimeni. Și politicienii sunt necesari. Prostia a fost în clipa în care politicienii au simțit nevoia să decreteze că ei sunt o clasă. În clipa în care s-au asociat și au făcut o clasă politică, interesul fiecărei clase e să conducă. Pentru a conduce, faci compromisuri. Și atunci au început să facă compromisuri și au uitat să facă politică și politici”, a afirmat Minea.

Un alt susținător al proiectului, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației în Guvernul condus de Victor Ponta și premier interimar, și-a motivat implicarea în noul proiect prin faptul că a constatat că este consumată prea mult energie pentru trecut.

„Acum, având această oportunitate, având spiritul unui om căruia i-a plăcut să construiască, constatând că în jurul nostru lumea se schimbă și în timp ce lumea se schimbă, ne preocupăm excesiv de mult pentru subiecte care, fără doar și poate au importanța lor, precum alegerile din 2009, Revoluția din 89, mineriadele, arhiva SIPA, totuși lumea se schimbă în jurul nostru, nu trebuie să ne canalizăm energiile atât de mult spre ceea ce a fost. Românii au altfel de așteptări”, a spus Sorin Cîmpeanu.

După circa o oră de discursuri, cei aproximativ o sută de susținători ai noului partid au mai socializat o vreme, fermi convinși că vor schimba percepția românilor despre politică, chiar dacă majoritatea celor prezenți lângă Daniel Constantin sunt politicieni cu ștate vechi în politică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului