Data la care vom ști dacă România își mută ambasada din Israel la Ierusalim. Oficialul care recunoaște că „există unele riscuri de securitate”

Data la care vom ști dacă România își mută ambasada din Israel la Ierusalim. Oficialul care recunoaște că există unele riscuri de securitate
Publicat: 20/05/2018, 17:03
Actualizat: 26/03/2019, 01:10

„Într-un orizont de timp rezonabil (vom avea concluziile – n.r.). Va fi în maximum o lună de zile”, a declarat ministrul de Externe

„Este o chestiune (analiza – n.r.) extrem de simplă. Pe fiecare temă vedem care sunt avantajele și dezavantajele mutării ambasadei. Astea sunt domeniile juridic – care sunt problemele juridice pro și contra, argumente, probleme de securitate, probleme politice, probleme economice și sociale. Le luăm pe fiecare. Practic, pe partea securitară am încheiat prin consultările pe care le-am avut cu alte organisme, iar acum ne concentrăm pe celelalte chestiuni”, a adăugat Meleșcanu.

El a mai spus că, din punct de vedere al securității, nu se poate antepronunța.

„Decizia nu trebuie să fie luată doar pe un element sau pe altul. Ea trebuie să se refere la ansamblul avantajelor și dezavantajelor. Evident că există riscuri din punct de vedere al securității, dar este un punct de vedere. Trebuie să vedem în ce măsură ele sunt reale sau sunt doar la nivelul nostru de percepție”, a mai spus ministrul de Externe.

El a mai spus că, după finalizarea analizei, cei trei actori implicați în politica externă a României, Parlamentul, Guvernul și Președinția, trebuie să colaboreze instituțional.