Decizia USR asupra demisiei lui Nicușor Dan: „Nu mai este membru al partidului. Se poate reînscrie”

Decizia USR asupra demisiei lui Nicușor Dan: „Nu mai este membru al partidului. Se poate reînscrie
Publicat: 17/06/2017, 16:13
Actualizat: 18/06/2017, 14:38

Conducerea Uniunii Salvați România s-a reunit sâmbătă în ședința Comitetului Politic, pe ordinea de zi fiind decizia președintelui partidului de a părăsi formațiunea pe care a fondat-o.Nicușor Dan și-a anunțat pe 1 iunie demisia din Uniunea Salvați România, pe motiv că partidul merge într-o direcție greșită, după ce Biroul Național USR a decis să nu susțină revizuirea Constituției privind definirea familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

„Nicușor Dan nu mai este membru al partidului. După cum știți, și-a înaintat demisia, urmează să decidă dacă se va reînscrie sau nu în partid. Este prezent și acum la discuții în calitate de invitat și de parlamentar”, a declarat președintele interimar al USR, Elek Levente.

El a mai spus că nu este stabilită data congresului în care va fi ales noul președinte, dar că acesta va avea loc „undeva în luna septembrie”.

De asemenea, Elek Levente a mai spus că liderii partidului nu au decis încă dacă USR va reveni asupra poziționării asupra referendumului privind definirea căsătoriei ca fiind uniunea dintre unh bărbat și o femeie.

„O să discutăm și o să vedem dacă o să votăm sau o să așteptăm rezultatul referendumului (intern al USR – n.r.)”, a mai spus președintele interimar al USR.

„Lucrul cel mai rău care se poate întâmpla în România acum este ca dezbaterea principală să nu fie pe cine fură și cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile și cine nu le apară. (…) Al doilea motiv este că simt o datorie pentru oamenii care m-au votat. Tema familiei este foarte importantă pentru ei, este o temă intimă, ține de identitate, de sentimentul religios, vhiar dacă ea nu este importantă pentru ei ca persoane, chiar dacă nu este importantă pentru societate”, scria Nicușor Dan pe Facebook, după ce își anunțase demisia din USR.

Cu toate acestea, Nicușor Dan nu exclude varianta de a reveni în partidul pe care l-a fondat, dar cu condiția ca USR să își schimbe decizia privind revizuirea Constituției. Acesta a anunțat însă că se gândește să aștepte apariția unui partid în care „să se regăsească”, dar a exclus varianta punerii bazelor unei noi formațiuni.

Gestul lui Nicușor Dan a provocat reacții diferite în partid. Clotilde Armand, membru în Biroul Politic al USR i-a cerut lui Nicușor Dan, cu puțin timp înainte ca acesta să-și anunțe demisia din partid, să nu renunțe și să rămână alături de USR.

„Am crezut în proiectul lui pentru că este un om care nu a făcut niciodată vreun compromis, a renunțat la cariera de matematician și-a dedicat ani de zile toată energia lui pentru a schimba în bine societatea românească. Am crezut în acest proiect pentru că nimeni nu era obligat să adopte o ideologie, nimeni nu era obligat să se pronunțe pe chestiuni intime, să voteze fiecare așa cum îi dictează conștiința și opțiunea lui ideologică. (…) Calitatea lui Nicușor Dan este aceea de a fi un om de neclintit. Îl invit, la fel cum el a făcut-o când avea nevoie de ajutorul nostru, să rămână lângă noi, să nu renunțe, să stea neclintit! Nicușor Dan, trebuie să continuăm împreună”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

În schimb, vicepreședintele USR, Cristian Ghinea, a transmis că partidul trebuie să meargă mai departe.

„USR trebuie să fie un partid predictibil, cu poziționări clare și decizii luate la timp. USR merge mai departe”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase