Deputații juriști au decis în secret aseară deschiderea pușcăriilor: AMNISTIERE pentru infracțiunile cu închisoarea până la 7 ani și GRAȚIERE în întregime a pedepselor cu închisoarea până la 6 ani

Redactor:
Cristian Andrei
Deputații juriști au decis în secret aseară deschiderea pușcăriilor: AMNISTIERE pentru infracțiunile cu închisoarea până la 7 ani și GRAȚIERE în întregime a pedepselor cu închisoarea până la 6 ani
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat cu amendamente legea amnistiei și grațierii, inițiată de deputații Păun și Mădălin Voicu

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat cu amendamente legea amnistiei și grațierii, inițiată de deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. Astfel, pentru amnistie s-a prelungit termenul, putând intra sub incidența legii cei condamnați pentru infracțiuni pentru care au primit pedepse care prevăd o închisoare de până la șapte ani, iar pentru grațiere se încadrează cei care au pedepse de până la șase ani de închisoare cu executare. Termenele anterioare erau de până la patru ani pentru amnistie și de șapte ani pentru grațiere.

Cu toate că la ședința de aseară a Comisiei Juridice, proiectul de lege nu a fost pus pe ordinea de zi, ci a fost adoptat la secret într-o altă sală, iar la ședință nu au participat decât șapte membri ai Comisiei din cei 27, astăzi în plenul Camerei s-a anunțat că au fost prezenți 24 de membri ai Comsiei, iar 21 au votat pentru.

Președintele PNL, Crin Antonescu,  a declarat pentru gândul că nu susține acest proiect legislativ. În plenul Camerei Deputaților, liderul grupului parlamentar al PNL, George Scutaru, a anunțat că „PNL consideră că această lege nu este oportună în acest moment”. Și  PPDD a precizat că nu va vota acest proiect de lege.

Democrat-liberalii, prin vocea deputatului Adrian Gurzău, au reacționat dur spunând că  acest proiect legislativ „îl face pe preafericutul sinucigaș Adrian Năstase să scape de toate dosarele penale”.

Legea amnistiei și grațierii a fost propusă de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Proiectul celor doi parlamentari a fost respins de Senat 22 mai 2013, dar forul decizional este Camera Deputaților.

În cadrul Comisiei, amnistia și grațierea au fost susținute de PSD și PC și respinse de cei de la PNL. Liberalii susțin că vor vota împotriva acestei legi și în plenul Camerei Deputaților. Deputații din Comisia Juridică au operat aceste modificări pe șest, ei neprezentând presei faptul că s-au făcut aceste modificări sau raportul asupra legii. Acesta urmează să fie prezentat direct în plen, în momentul votului.

„Pentru înfăptuirea unor politici penale corecte, propunerea legislativă privind aministierea unor infracțiuni, grațierea și reducerea unor pedepse, oferă posibilitatea persoanelor condamnate, care au săvârșit infracțiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat și cei care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemența legiuitorului în sensul amnistierii și grațierii pedepselor aplicate de instanțele de judecată”, se arată în expunerea de motive. De asemenea, se invocă faptul că penitenciarele sunt suprapopulate. 

Tot ieri, în cadrul Comisiei Juridice, deputații au votat legea lobby-ului.

Inchide