E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România: „În 2021, în țara noastră vor fi vaccinate împotriva COVID peste 5 milioane de persoane / Anul acesta sărbătorim 30 de ani de independență”

Publicat: 27/02/2021, 13:18
Actualizat: 27/02/2021, 13:19

Într-un interviu acordat GÂNDUL.RO, E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a precizat, printre altele, că în 2021, această țară intenționează să vaccineze peste 5 milioane de persoane, împotriva noului coronavirus! În acest an, Kazahstanul sărbătorește 30 de ani de independență.

Reporter: Anul acesta, Kazahstanul sărbătorește 30 de ani de independență. Este un moment istoric și, în același timp, un moment de echilibru. Ce înseamnă acest eveniment extraordinar pentru poporul kazah?

Nurbakh Rustemov: În Kazahstan, 2021 este marcat de o celebrare deosebit de importantă – cea de-a 30-a aniversare a independenței.

Sub conducerea primului președinte al Kazahstanului, Elbasy Nursultan Nazarbayev, țara noastră a reușit să creeze un stat puternic, stabil, cu o dezvoltare dinamică, capabil să ofere oportunități egale și spațiu de dezvoltare pentru diferite grupuri etnice. În cei 30 de ani, țara a suferit transformări economice fundamentale, care au asigurat creșteri ale PIB-ului și o creștere a indicelui de dezvoltare a capitalului uman. A fost, de asemenea, adoptată Constituția suverană a Kazahstanului. Odată cu adoptarea Legii fundamentale, sistemul juridic s-a orientat către recunoașterea și garantarea drepturilor și libertăților individului, acestea fiind cele mai mari valori.

„Principalul nostru punct forte este unitatea poporului kazah”

Principalul nostru punct forte este unitatea poporului kazah. În anii Independenței, oameni de 130 de naționalități și 46 de confesiuni religioase au apărut ca o singură națiune, unită de un singur destin istoric și de obiective comune.

Așa cum a scris președintele K. Tokayeva în articolul său: „Aceasta este o etapă importantă, care marchează renașterea statului kazah și dobândirea libertății, ale cărei vise au fost prețuite de multe generații ale strămoșilor noștri”.

Rep: Anul acesta marchează, de asemenea, aniversarea a 30 de ani de la închiderea sitului de testare nucleară Semipalatinsk, spuneți-ne mai multe despre istoria locului de testare!

Nurbakh Rustemov: Cu toții știm și ne amintim de consecințele cumplite ale testelor nucleare pentru planeta noastră și pentru întreaga omenire.

„Astăzi, situl de testare Semipalatinsk este inactiv, toate încărcăturile nucleare au fost eliminate din Kazahstan”

Regiunea nucleară Semipalatinsk este una dintre regiunile planetei cele mai grav afectate de experimentele nucleare. Astăzi, situl de testare Semipalatinsk este inactiv, toate încărcăturile nucleare au fost eliminate din Kazahstan, Republica Kazahstan a devenit o zonă fără experimente nucleare.

Din 1949 până în 1989, cel puțin 468 de teste nucleare au fost efectuate la locul de testare nucleară Semipalatinsk. Puterea totală a încărcăturilor nucleare testate în perioada 1949-1963 la locul de testare Semipalatinsk a fost de 2500 de ori mai mare decât puterea bombei atomice de la Hiroshima. Până în prezent, populația țării se confruntă cu ecourile acestei tragedii, atât în ceea ce privește victimele directe ale contaminării cu radiații, cât și a descendenților acestora, ca să nu mai vorbim de daunele ireparabile aduse mediului, florei și faunei din regiune. În 1989, celebrul personaj public kazahstan Olzhas Suleimenov a creat mișcarea Nevada-Semipalatinsk, care a unit victimele testelor nucleare din întreaga lume.

La 29 august 1991, primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a luat o decizie cu adevărat istorică și a închis acest loc de testare.

Decizia a venit într-o perioadă istorică dificilă, când Kazahstanul făcea parte din Uniunea Sovietică, și au existat mulți adversari ai acestui pas atât de îndrăzneț. Închiderea sitului de testare nucleară Semipalatinsk a fost o decizie mult așteptată! Poporul kazah aștepta acest moment de patruzeci de ani. Ultima explozie pe pământul Kazahstanului a avut loc pe 4 octombrie 1989.

„Republica Kazahstan a devenit prima țară din istoria lumii care a închis locul mortal de testare nucleară”

Astfel, Republica Kazahstan a devenit prima țară din istoria lumii care a închis locul mortal de testare nucleară și a renunțat voluntar la armele sale de distrugere în masă.

Astăzi, 29 august este sărbătorită ca Ziua Internațională împotriva Testelor Nucleare.

Rep: Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că 2021 este o piatră de hotar pentru Kazahstan și a vorbit despre noi proiecte și reforme. Care sunt acestea?

Nurbakh Rustemov : După preluarea mandatului, președintele K. Tokayev a început implementarea consecventă a unui set de reforme politice.

Primul pachet de reforme politice a fost deja implementat în practică – pragul de înregistrare pentru crearea partidelor politice a fost redus la jumătate (până la 20 de mii de membri),  api a fost introdusă o cotă de 30% pentru femei și tineri pe listele partidelor. În plus, a fost adoptată o nouă lege a mitingurilor, care a sistematizat și simplificat cerințele organizatorilor adunărilor pașnice. Kazahstanul s-a alăturat celui de-al doilea protocol opțional al Pactului internațional privind drepturile civile și politice, care vizează abolirea pedepsei cu moartea.

Al doilea pachet de reforme politice a fost anunțat în discursul anual al președintelui către poporul din Kazahstan, la 1 septembrie 2020. În cadrul acestuia, șeful statului a anunțat o tranziție treptată, începând din 2021, către alegerile directe ale primarilor din mediul rural. Șeful statului a subliniat necesitatea îmbunătățirii legislației pentru combaterea torturii, traficului de persoane și protejarea cetățenilor (în special a copiilor) împotriva agresiunii cibernetice. În aceea ce privește acest aspect, al copiilor, sarcina a fost de a adera la Protocolul Convenției privind drepturile copilului.

Al treilea pachet de reforme a fost anunțat de șeful statului în Parlamentul Republicii Kazahstan, în data de 15 ianuarie 2021.

„Noile inițiative ale președintelui sunt de mare importanță din punct de vedere al dezvoltării instituționale a sistemului politic din Kazahstan”

Noile inițiative ale președintelui sunt de mare importanță din punct de vedere al dezvoltării instituționale a sistemului politic din Kazahstan și al îmbunătățirii sistemului de protecție a drepturilor omului. Una dintre măsurile cheie este reducerea pragului în ceea ce privește alegerile în  Mazhilis (una dintre camerele Parlamentului -n.r.) pentru partidele politice, de la 7 la 5%, și introducerea pe buletinele de scrutin a opțiunii de vot „împotriva tuturor” la toate alegerile, precum și legalizarea instituției privind petițiile online.

Astfel, noile inițiative ale șefului statului sunt o continuare logică în dezvoltarea reformelor politice inițiate. Implementarea lor va deveni o etapă importantă în asigurarea progresului Kazahstanului în domeniul protecției drepturilor omului, dezvoltarea societății civile, consolidarea ramurii legislative a guvernului și democratizarea în continuare a țării.

De asemenea, este important de menționat că la 25 februarie 2021, sub președinția președintelui K. Tokayev, a avut loc a V-a ședință a unie instituții extrem de importante, „National Council of Public Trust”. În cadrul reuniunii, participanții au discutat aspecte privind îmbunătățirea vieții cetățenilor și consolidarea potențialului uman, precum și modalități de construire a unei societăți corecte.

Astăzi, Consiliul Național a devenit nu doar o organizație publică, ci principala platformă pentru reformele politice și economice din Kazahstan.

Rep: Cât de importantă este protecția socială în Kazahstan, în special în această perioadă de pandemie? Cum este implementat în toată țara?

Nurbakh Rustemov: Președintele K. Tokayev a spus în repetate rânduri că misiunea sa principală ca președinte este justiția socială și creșterea bunăstării oamenilor. Prin urmare, eforturile zilnice ale statului se axează pe îmbunătățirea calității vieții kazahstanilor. Anul acesta, Kazahstanul a mărit dimensiunea pensiilor și prestațiilor sociale la aproximativ 4 milioane de cetățeni, plățile de asigurări sociale au crescut în medie cu 50%, precum și un pachet social garantat pentru mai mult de 500 de mii de copii din familii cu venituri mici au fost introduse.

„Peste 4,5 milioane de cetățeni au primit asistență financiară din partea statului”

Pentru a sprijini oamenii care s-au trezit într-o situație dificilă de viață în timpul unei pandemii, cetățenilor li s-au făcut plăți directe. Peste 4,5 milioane de cetățeni au primit asistență financiară din partea statului.

Ca parte a modernizării sociale, Guvernul s-a concentrat pe creșterea statutului oamenilor din profesia umanitară.

Salariile reprezentanților culturii și artei au crescut cu 50%, în rândul medicilor – cu 30%, în rândul profesorilor – cu 25%.

Ca parte a pachetului de măsuri anti-criză, întreprinderile mici și mijlocii au primit amânări de împrumut, concedii fiscale, alte beneficii și preferințe.

Kazahstanul intenționează să acorde în continuare o atenție specială protecției sociale a cetățenilor săi și să crească în mod constant nivelul de bunăstare al poporului kazah.

Rep: Care sunt așteptările pentru economia Kazahstanului în 2021?

Nurbakh Rustemov: În noua realitate, Guvernul lucrează din greu pentru a crea toate condițiile pentru dezvoltarea unei economii autosuficiente și diversificate, cu accent pe promovarea proactivă a exporturilor non-primare și atragerea investițiilor vizate. Astfel, întreprinderile mici și mijlocii ar trebui să dea un impuls dezvoltării economiei.

Trebuie remarcat faptul că, începând de astăzi, ratingul de credit al Kazahstanului, evaluat de Moody’s, corespunde indicatorilor de dinainte de pandemie „Baa3”. Prognoza este „pozitivă”.

Astfel, obiectivul principal al guvernului Kazahstanului în 2021 este asigurarea creșterii economice cu 3%, creșterea investițiilor în active fixe la 20% din PIB, ponderea întreprinderilor mici și mijlocii la 30%,  iar productivitatea muncii în agricultură ar trebui să crească de 1,4 ori.

În același timp, în ciuda incertitudinii asociate prețurilor petrolului și răspândirii epidemiei de coronavirus în lume, țara păstrează un nivel scăzut al datoriei publice și o cantitate semnificativă de rezerve fiscale necesare pentru a atenua șocurile externe existente și potențiale.

De asemenea, îmbunătățirea situației epidemiologice va crește consumul, va normaliza situația de pe piața muncii și va duce la o creștere a veniturilor reale ale populației dar și a  împrumuturilor consumatorilor.

Se așteaptă o creștere a investițiilor.  Acest lucru va fi facilitat de creșterea cererii interne și externe, implementarea programelor de stat anti-criză și implementarea proiectelor de investiții amânate.

Potrivit estimărilor Băncii Naționale a Kazahstanului, previziunile inflației pentru acest an nu s-au schimbat semnificativ. Până la sfârșitul anului 2021, inflația anuală va încetini până la capătul superior al intervalului țintă cu 4-6%.

Rep: Cum a fost gestionată pandemia de coronavirus în 2020? Cum se desfășoară campania de vaccinare COVID în Kazahstan?

Nurbakh Rustemov: Pandemia a arătat cât de importantă este dezvoltarea și consolidarea cooperării internaționale și unirea eforturilor statelor în lupta împotriva pandemiei COVID-19.

De la începutul pandemiei, Republica Kazahstan a dirijat toate eforturile pentru a dezvolta măsuri care să asigure stabilitatea economică și să combată răspândirea infecției. Pe parcursul anului 2020, țara a învățat să răspundă în timp util la întrebări despre consolidarea sau reducerea restricțiilor din anumite regiuni, în funcție de situația epidemiologică.

Guvernul a organizat lucrări intense pentru a asigura accesul populației la testarea  pentru COVID, dar și pentru asigurarea fondurile necesare în acest context. În plus, au fost introduse tehnologiile informaționale, s-a intensificat activitatea de informare a populației, a fost organizat un call-center non-stop. În cel mai scurt timp posibil, în Kazahstan au fost construite 16 spitale de boli infecțioase și au fost achiziționate peste 100 de complexe medicale mobile.

Din 15 februarie a fost înregistrat vaccinul Sputnik V produs de  Karaganda. De asemenea, se lucrează pentru dezvoltarea unui vaccin intern, QAZCOVID-IN. Pe baza rezultatelor studiilor clinice de fază I și II ale vaccinului QazCovid-in împotriva COVID-19, se poate observa o toleranță bună, dar și siguranța acestuia. Rezultatele intermediare din faza 1 și faza 2 au arătat performanțe bune cu o eficacitate de 96%. În prezent, sunt în curs studii clinice din a treia fază, la care participă 3 mii de persoane.

În paralel, Guvernul lucrează și la soluții privind alți furnizori de vaccinuri. În 2021, Kazahstanul intenționează să vaccineze aproximativ cinci milioane de oameni.

Rep: Domnule ambasador, care sunt planurile de viitor ale Kazahstanului, inima Asiei Centrale, în ceea ce privește politica externă?

Nurbakh Rustemov: Blocarea globală și măsurile de carantină au creat anumite dificultăți pentru activitatea diplomaților. Multe evenimente internaționale au fost amânate până când situația epidemiologică s-a îmbunătățit, dar majoritatea evenimentelor s-au mutat într-un format la distanță. „Comunicarea digitală” a început să se dezvolte activ, ceea ce ne-a permis să ne continuăm munca.

„Kazahstanul continuă să urmeze o politică externă constructivă, echilibrată și multi-vectorială”

În același timp, politica externă a Kazahstanului a rămas neschimbată: Kazahstanul continuă să urmeze o politică externă constructivă, echilibrată și multi-vectorială, cu accent pe promovarea și apărarea fermă a intereselor naționale pe arena internațională.

În 2020, președintele K. Tokayev a aprobat un nou concept de politică externă al Republicii Kazahstan pentru 2020–2030. Trebuie remarcat faptul că, pentru prima dată, orizontul planificării politicii externe a fost mărit la 10 ani, urmat de adaptarea la condițiile externe în continuă schimbare.

Documentul este deschis tuturor și are ca scop asigurarea unor poziții stabile și crearea unei imagini pozitive a statului în comunitatea mondială, cu integrare ulterioară în sistemul relațiilor economice și comerciale regionale și internaționale. Ca parte a implementării sale, este planificată consolidarea bazelor politicii externe a independenței statului, consolidarea securității naționale, dezvoltarea relațiilor prietenoase și egale, crearea condițiilor și condițiilor prealabile pentru extinderea în continuare a cooperării economice, precum și consolidarea protecției juridice a cetățenilor al Republicii Kazahstan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului