Florin Cîțu: Îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova pentru parcursul pro-european pe care vor merge

Florin Cîțu: Îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova pentru parcursul pro-european pe care vor merge
Sursa: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 12/07/2021, 11:36

Premierul Florin Cîțu a transmis luni, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj cu ocazia alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în Republica Moldova.

Acesta i-a felicitat pe cetățenii Republicii Moldova pentru felul în care au votat și le-a garantat acestora că autoritățile de la București vor rămâne în continuare alături de Republica Moldova.

„Am felicitat-o astăzi pe Maia Sandu, pentru rezultatul istoric pe care Republica Moldova l-a obținut la alegerile anticipate. Îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova pentru parcursul pro-european pe care vor merge. Îi asigur că România este alături de ei în acest proces de reformă”, a scris premierul Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Alegeri Republica Moldova. Partidul președintelui Maia Sandu a obținut majoritatea în Parlament

Partidul președintelui Maia Sandu, PAS, pro-european, are majoritate absolută după procesarea a peste 99% din procesele verbale, obținând 52,37% din voturi în urma alegerilor parlamentare anticipate de duminică, 12 iulie.

Opoziția din BECS are 27,48%, iar Șor a scăzut la 5,8%. Cu acest scor, PAS ar obține 63 dintre cele 101 mandate din Parlamentul de la Chișinău.

În diaspora, succesul partidului Maiei Sandu a fost și mai mare. 85,9% dintre moldovenii aflați în străinătate au votat PAS, potrivit datelor obținute după procesarea a 88% dintre procesele verbale transmise de secțiile de votare.

Pe următorul loc se clasează Partidul lui Renato Usatîi, la egalitate cu PP DA (Partidul Platforma Demnitate și Adevăr), și apoi Blocul Socialiștilor și Comuniștilor (BECS), toate având sub trei procente.

La alegerile legislative anticipate au votat peste 1.476.000 de alegători, dintre care peste 210.000 au fost în disapora. Înseamnă o rată de participare la vot de 48,39 la sută, ceva mai mică decât la scrutinul precedent, din 2019, când a fost de 50,57 la sută.

În capitala țării, cei mai mulți dintre alegători au votat partidul președintelui Maia Sandu (PAS). După numărarea voturilor din toate cele 304 secții de votare din Chișinău, situația este următoarea:

  • PAS – 56,77%
  • Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 28,4%
  • Șor – 3,63%
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase