Gândurile lui Cristoiu: Campania se va baza pe EMOȚIE, pe ura față de celălalt candidat. Cum a intrat Dragnea în campanie electorală PE ȘEST

Publicat: 17/02/2019, 18:03
Actualizat: 25/03/2019, 23:16

Iată partea a doua a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”. Prima parte o puteți vedea AICI.

Iohannis este obligat să respingă bugetul

Monica Mihai: Săptămâna aceasta, Parlamentul României a avut foarte mult de lucru, a fost votat bugetul României cu aproape trei luni de întârziere. De ce s-a votat atât de greu acest buget? De ce s-a ajuns cu acest buget atât de târziu?

Ion Cristoiu: Mi-am pus și eu această întrebare, a fost și o cronică a acestei bâlbâieli. De regulă, bugetul rareori întârzie, cu uriașe excepții, adică numai în momentul în care au loc alegerile în luna decembrie…

Monica Mihai: Dar nici atunci nu s-a întârziat până în luna februarie.

Ion Cristoiu: Până în februarie este o întârziere nepermisă pentru orice partid, d-apoi pentru PSD, care are și majoritate, dar după părerea mea bugetul va întârzia și mai mult, deoarece domnul Klaus Iohannis este obligat să-l respingă pentru că nu respectă înțelegerea de la CSAT.

Monica Mihai: Vorbim de bugetul serviciilor

Ion Cristoiu: Acolo s-a întâmplat în felul următor: data trecută, domnul Klaus Iohannis a respins legea bugetului pentru că serviciile nu aveau suficienți bani. Anul acesta, s-a ajuns la o înțelegere pe care Liviu Dragnea n-a respectat-o.

Monica Mihai: Și care a fost votată în CSAT.

Ion Cristoiu: Da. Înțelegerea a fost așa: facem o ședință CSAT în care discutăm bugetul și vin Dăncilă și miniștrii și s-a aprobat în unanimitate, pe 19 decembrie. În momentul în care s-a aprobat bugetul, Guvernul nu putea să-l mai modifice, deoarece Guvernul, în CSAT, a votat pentru acel buget. Deci toată operațiunea aia a lui Dragnea cu „Cer Guvernului” făcea parte dintr-o comedie electorală, că el știa… Și atunci domnul Klaus Iohannis este obligat să respingă legea, pentru că n-au respectat o convenție, chiar n-au respectat-o. Adică, aici nu vreau eu să-i dau dreptate domnului Iohannis, dar Klaus Iohannis chiar este obligat, deoarece de partea ailaltă n-au respectat o înțelegere. Păi, ne-am înțeles, ne-am dus la ăla, am stabilit, dacă ei aveau ceva împotrivă, PSD-ul, doamna Dăncilă era mandatată să voteze împotrivă la CSAT…

Monica Mihai: Sau să vină cu o propunere concretă pentru buget, că doar ei au stat de vorbă înainte să meargă cu propunerea în fața CSAT-ului pe bugetul serviciilor.

Ion Cristoiu: Dar ei au mers cu propunerea asta la CSAT. După ce au ascultat ce au avut de zis ăștia de la servicii, s-a decis asta. Și e și normal să se decidă acolo, pentru că n-o să vină acum…

Monica Mihai: În public să vorbească…

Ion Cristoiu:…despre repartizarea bugetului la servicii.

Monica Mihai: Și totuși, după prima ședință a Comitetului Executiv al PSD, Liviu Dragnea a ieșit și a spus trebuie tăiați bani de la servicii și date spre…

Ion Cristoiu: „Eu cer!”. Atenție!

Monica Mihai: „Eu cer”.

Ion Cristoiu: V-am explicat că e circ electoral, pentru el știa că… După ce s-a publicat ședința CSAT, Guvernul a publicat pe 31 ianuarie 2019 proiectul pe site-ul Ministerului de Finanțe. Pe 3 februarie are loc ședința aia a Comitetului Executiv Național, da? După ședință – la ședință nu se discută bugetul, iar e foarte important – iese domnul Dragnea și spune că am cerut premierului să scadă bugetul SRI. Este aberant, este ca și cum ai cere premierului să se sinucidă, deoarece premierul…

Monica Mihai: A fost cel care a propus un buget.

Ion Cristoiu: Da, și cu acceptul lui Dragnea. Deci după ce Dragnea a acceptat bugetul ăsta…

Monica Mihai: S-a răzgândit.

Ion Cristoiu: Păi, era imposibil, Guvernul nu putea modifica. Și ca să vii apoi în Parlament să faci această modificare iar este … repet, încalcă o înțelegere, încalcă o înțelegere normală.

O lovitură dată lui Manda, poate și Olguței Vasilescu

Monica Mihai: Și chiar și așa, domnul Dragnea a depus acest amendament la Comisia de Sănătate unde indica sursă de finanțare Serviciul Român de Informații pentru aceste programe.

Ion Cristoiu: Da, el trebuia să depună, după părerea mea, la Comisia SRI și din faptul că Comisia de control a SRI este instrumentul care discută bugetul. Faptul că a ocolit această comisie arată o lovitură dată lui Manda, poate și Olguței Vasilescu, pentru că ei fac o pereche acum. Instrumentul principal al controlului parlamentar în toată lumea, inclusiv în America, este bugetul. Adică cei de la servicii ajung la mâna parlamentului cu bugetul.

Monica Mihai: Cât îmi dai, cât ne tai.

Ion Cristoiu: Normal era, tu – care ești Liviu Dragnea și vorbești de control parlamentar, nu-i așa? și vorbești de întărirea acestui control parlamentar – nu să te duci la Comisia de Sănătate, să te duci la Comisia SRI, pe de o parte pentru că e de specialitate și poți discuta în secret anumite lucruri, pentru că reprezentatul SRI s-a dus, dar e foarte important, dai putere comisiei, comisia decidea dacă taie amendamentul sau nu taie.

Monica Mihai: Dacă poate SRI să funcționeze fără acei bani sau nu poate să funcționeze.

Ion Cristoiu: Da, dar e foarte important, comisia câștiga putere, el a luat Comisiei de control SRI instrumentul principal. Pe de o parte, el ne spune că trebuie să controlăm serviciile prin intermediul comisiei de control parlamentar, dar îi ia comisiei ăsteia principalul instrument, care e dreptul de a se pronunța asupra bugetului. Adică, normal era ca cei de la SRI să vină să se jelească la comisie, ajung la mâna…

Monica Mihai: Acolo puteau să discute concret.

Ion Cristoiu: Nu numai asta, s-a văzut că e electoral. Se duce la Comisia de Sănătate, da? Las la o parte comedia care e chiar ridicolă, ieftină, iau bani de la securiști, dau la Sănătate.

Monica Mihai: La copii, așa s-a exprimat.

Trebuia să arate că el, Liviu Dragnea, e de partea copiilor

Ion Cristoiu: Dar e foarte important, a ținut neapărat să ajungă în plen. Pentru că pe el nu-l interesa să taie, el trebuia să arate că el, el, Liviu Dragnea, e de partea copiilor, nu bătălia cu securiștii.

Monica Mihai: Dar chiar și așa, președintele Klaus Iohannis, în momentul în care a ieșit și i-a certat, ca să spunem așa, pe cei de la PSD cu privire la problemele din buget, nu a invocat această problemă, problema bugetului serviciilor pentru că, până la urmă, serviciile au rămas fără…

Ion Cristoiu: La o intervenție anterioară a spus asta cu serviciile. Și-a dat seama și Klaus Iohannis că era o capcană pentru că, pentru nea Gigel de la sculărie, opoziția, securiștii de la SRI, copiii care n-au vitamina D, e de partea copiilor. Din experiență vă spun e greu să mă duc să conving omul simplu că ăia de la Băneasa au nevoie de bani. Când spun de copii, aoleu, copiii. A fost bine gândit. Și atunci i-a dat un șah lui Klaus Iohannis. Șahul consta în faptul că nu putea să iasă: acum de ce ați luat de la…

Monica Mihai: De ce ați luat bani de la servicii ca să dați copiilor.

Ion Cristoiu: Și atunci a mers pe ideea că tot bugetul, deci el a pregătit terenul pentru a-l respinge, dar…

Și Liviu Dragnea e în campanie electorală. A început pe șest

Monica Mihai: Dar și atunci rolul PNL în mărirea alocațiilor…

Ion Cristoiu: Ajungem imediat. Atenție, asta, cu toată această poveste electorală, îmi confirmă o ipoteză lansată de mai mult timp că domnul Liviu Dragnea și el e în campanie electorală. A început pe șest. Campania aceasta a început după ședința de consiliu din decembrie. Și postura pe care merge el, am înțeles că consilierii sunt israelieni, este aceasta: el, Liviu Dragnea, este un om care n-are putere, ați observat? El cere, el personal…

Monica Mihai: El ar vrea să ajute, dar nu poate.

Ion Cristoiu: Nu poate. Și nu poate – pe de o parte Guvernul nu-l mai ascultă, ați observat, nu?

Monica Mihai: Viorica Dăncilă face lucrurile de capul ei…

Ion Cristoiu: Așa, dar… Da, dar când vrei să candidezi, vii cu… că altfel vine poporul și spune, domnul Dragnea, păi nu erați șef? „Nu eram domnule șef, ați văzut cât mult m-am… ați văzut până și Comisia de Buget Finanțe mi-a respins”… da?

Monica Mihai: Se delimitează de tot…

Ion Cristoiu: Nu, e în postura de victimă. Ca să poți să câștigi într-o campanie electorală prezidențială e mult mai ușor să fi în opoziție, adică vii și spui, eu n-am putut să fac, altfel vine poporul și spune:”Dragnea de ce să te votăm, c-ai fost la putere?” Și Dragnea spune: „Eu, Doamne ferește!N-ați văzut?”

Monica Mihai: E în opoziție în propriul partid.

Ion Cristoiu: Da. Nu, el nu poate să facă nimic, săracul, și atunci sigur că trebuie să-l votăm.

Monica Mihai: Ca să poată să facă pe viitor.

Ion Cristoiu: Și ajungem la PNL.

Monica Mihai: Ajungem la PNL, care a vrut, a cerut și a reușit să obțină dublarea alocațiilor copiilor.

Amendamentul PNL privind creșterea alocațiilor copiilor, o prostie fără margini

Ion Cristoiu: O prostie fără margini.

Monica Mihai: Este acesta un amendament de stânga, ca să spunem așa?

Ion Cristoiu: Un amendament dezastruos, adică am scris, că bugetul trebuie să fie o posibilitate, prin amendamentele partidelor sau chiar prin declarații generale, de afirmare a programului partidului. Aceasta este la șirul de… PNL până acum, partidul oamenilor de afaceri, ne-a bătut la cap că PSD-ul – și am fost și noi de acord – face pomeni electorale. Că studenții pe gratis, copiii pe gratis, am înțeles, pomeni, da? Partidul ăsta de dreapta serios a zis:”Stai, noi suntem oameni serioși, avem și investiții”, și atunci vine el cu o demagogie de doi lei: „Hai să creștem alocația la copii”.

Bun, hai mâine să dăm fiecărui, nu știu, român o carte pe… deci a venit cu o propunere cumplit de stânga care n-are nicio legătură… Așa se și explică de ce PSD, deștept, prin Dragnea, și-a asumat… Pentru că, normal, dacă era o măsură de dreapta trebuia să vină cu un amendament care să spună nu mai plătesc impozite micii meseriași. Adică era o măsură de dreapta. Uite, luăm de la pensii sau de la copii, că ești cu întreprinzătorii, și nu mai plătesc întreprinzătorii, da? Nu-mi vii mie cu demagogie și… dăm copiilor. Este o măsură de stânga și mai ales o măsură PSD-istă. PSD-iștii sunt cu aruncatul banilor.

Monica Mihai: Deși este o măsură de stânga și spuneați că și-a asumat-o PSD, imediat după trecerea acestui amendament. Înțeleg că în Partidul Social Democrat s-a creat panică.

Ion Cristoiu: Nu s-a creat deloc panică, a fost o comedie. S-a creat panică pentru că PNL-ul începuse să le ia din…

Monica Mihai: Din electorat.

Ion Cristoiu: Din tortul lor. Și atunci au făcut o mișcare foarte deșteaptă. Ca să poată să și-o asume, au spus că umblă la deficitul bugetar, și atunci se dă o Ordonanță de Urgență prin care… dar, repet, acest lucru ar fi fost imposibil dacă Partidul Național Liberal, partid de dreapta din România nu se preta la una dintre cele mai banale măsuri de stânga, de pomeni de stânga. Cum poți să vii tu PNL și să propui creșterea alocațiilor? Este cea mai simplă măsură pe care…

PNL arată ca un partid bezmetic

Monica Mihai: Ce a încercat PNL să câștige prin această mișcare?

Ion Cristoiu: Arată ca un partid bezmetic. Arată că sunt tot un partid de bugetari. Au vrut să câștige electorat. Ei nu înțeleg un lucru, e un partid care e într-o ceață continuă. Are momente când vrea să ia electoratul USR, care e anticorupție, radical, din ăsta… PRM-ist așa, care nu e electoratul lor. După asta vrea să ia de la PSD. Asta nu este politică. La un moment dat, dacă ești un partid serios, chiar riști să scazi în sondaje…

Monica Mihai: Pentru că te pierzi cu ideologia.

Ion Cristoiu: Dacă o ții într-una cum o ține Trump cu zidul ăla și o ține, cam în genul cum e Cataramă, da? Noi suntem sângeroși, noi vrem să reducem taxele la oamenii de afaceri și să luăm de la protecția socială.

Monica Mihai: Asta ar fi o măsură de dreapta.

Ion Cristoiu: Așa trebuie să fie, nu să-mi vină mie cu protecția socială.

Monica Mihai: Că tot ne aflăm în parlament, în această săptămână, guvernatorul Băncii Naționale a fost, cu întregul consiliu BNR, audiat în parlament. Cum vedeți această situație?

Să vadă nea Gigel de la sculărie că, de fapt, crește prețul euro pentru că îs ăia de la Banca Națională

Ion Cristoiu: Partidul Social Democrat poate fi pus jos numai printr-o criză economică sau financiară, creșterea euro, și atunci ei au încercat o mișcare din asta electorală, prin care să arate că de fapt, pentru această criză economică… încep să apară semnele crizei economice, ivite tocmai din excesul de bani aruncați și nu taxe. Și l-au chemat pe Mugur Isărescu, ca să vadă nea Gigel de la sculărie, care este pentru mine alegătorul perfect, simplu, care nu înțelege nimic, că de fapt crește prețul euro pentru că îs ăia de la Banca Națională. Ăia, totuși, știu meserie.

Monica Mihai: Și totuși, în ultimii ani, Mugur Isărescu a fost atacat constant, fie de PNL, fie de ALDE, fie de PSD. El totuși dacă este să ținem cont că are poate cea mai curată imagine politică, putem spune și așa, și pe plan internațional. Care este mișcarea? Pot să vorbească niște oameni neavizați despre…

Ion Cristoiu: Nu, nu pot. Dar eu am discutat că era o chestiune strict electorală. Politicienii nu țin cont. Ei știu că sunt neavizați, tocmai pentru a încerca o explicație pentru marele public, de ce nu merge, de ce nu merg treburile, deci din punctul acesta de vedere… mi-este limpede, chiar ca om de stânga ce sunt, că uriașele cheltuieli cu protecția socială, unele absolut aiuritoare… să dai să meargă studenții pe gratis, toți studenții, la alocația de copii… Da, putea s-o dea, dar numai la ăia care n-au venituri…

Monica Mihai: Adică să punem un prag de câștig al părinților.

Ion Cristoiu: La București, de ce trebuie să meargă elevii pe gratis?

Monica Mihai: E o măsură populistă și asta?

Ion Cristoiu: Păi da, e o măsură prostească. Pentru că la un moment dat, nu reușești să strângi atâția bani

Monica Mihai: Ca să acoperi toate cheltuielile populiste.

Ion Cristoiu: Lasă la o parte faptul că aceste cheltuieli reduc investițiile. Asta știu de la Ceaușescu. Că tot dai mulți bani cu protecția socială e foarte frumos, dar la un moment dat, nu mai ai autostrăzi, nu mai ai spații publice, din punctul acesta de vedere…

Monica Mihai: Și spuneți că Mugur Isărescu ar fi găsit țap?

Ion Cristoiu: Banca unde sunt specialiștii este ca în presă. Vine unul și vă învață pe dumneavoastră că trebuie să scrieți invers. Îi spui, stai puțin că… Adică sunt niște reguli mult mai rigide decât în presă, dar de regulă, în profesia aceasta de bancher, ei vin cu regulile astea, numai că regulile astea sunt contrazise de niște politicieni care bat câmpii. Că nu crește euro că vrea Banca Națională. Sunt niște motive economice, atâta am învățat și noi la școală.

Monica Mihai: Spuneați că sunt niște atacuri ale unor politicieni, să reprezinte Mugur Isărescu un contracandidat la prezidențiale? Să le fie frică

Isărescu ar fi candidatul PNL, pe el l-aș pune, nu pe Iohannis

Ion Cristoiu: Mugur Isărescu, dacă intră în competiție – a mai fost o dată, dar atunci nu era pregătit pentru asta – el nu va intra pe spațiul de stânga. Dacă mă uit la imaginea lui, el nu are nici de dreapta, are mai degrabă o imagine cam de centru. Dacă ar intra și el, ar lua de la ambele, și de la dreapta, și de la stânga.

Monica Mihai: Ar fi o amenințare pentru Iohannis, pentru Kovesi dacă ar candida?

Ion Cristoiu: Ar fi tot pentru Iohannis. La ora actuală, stânga nu. Liviu Dragnea nu prea are mari amenințări pentru primul tur, pentru că nu cred că Corina Crețu – dacă va fi candidata ProRomânia – va rupe nori, pentru că nu are structuri, nu are mașinărie. Deocamdată, la stânga nu avem… Dincoace, poate să intre Cioloș, poate să intre Codruța, poate să intre Mugur Isărescu, care ia și el de la PNL. Deci, Mugur Isărescu n-ar lua de la USR, adică nu ia de la electoratul ăsta radical. Chiar uite! Acum mi-am dat seama: ar fi candidatul PNL, pe el l-aș pune, nu pe Iohannis, pentru că – teoretic – e un bancher și poți să vii să ii spui lui nea Gigel: „Îl punem pe domnul, a fost la Banca Națională și după ce o să ajungă el, o să duduie afacerile în România”. Uite, am dat o idee.

Monica Mihai: Mandatul domnului Isărescu expiră în acest an. Cine ar putea să-i ia locul?

Ion Cristoiu: Nu știu. Oricum nu îl mai aleg.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că PSD mai are doi ani și vrea să-și pună un om. În iluzia PSD-ului, că dacă pui șef la Banca Națională, schimbi și economia. Probabil că o să pună, dar, repet, legile economiei nu le poate înfrânge. Poți să înfrângi orice, și Banca Națională, susțin niște legi ale economiei, tot ce se întâmplă din punct de vedere economic este rezultatul unor legi pe care le respectă sau nu le respectă PSD-ul. Poți să chemi de 50 de ori guvernatorul Băncii Naționale în Senat, că tot crește euro, dacă trebuie să crească. În sensul acesta am zis. Taxa pe lăcomie e frumoasă numai că…

Monica Mihai: Nu se regăsește în buget…

Ion Cristoiu: E făcută… Eu în domeniul economiei sunt foarte prudent, e un domeniu – ca la mersul vremii – e bine să nu umbli, că nu știi. Niciodată nu știi. Poți să dai legi ale justiției, ale culturii, dar la economie nu știi niciodată, acolo sunt niște legi și dacă le încalci, ți se pare că acum obții bani, zici „Gata, am dat lovitura”, și peste jumătate de an, descoperi că te-ai îngropat. Nu știu, pui taxa pe energie și la un moment dat te trezești că crește prețul la energie și nu-l poți opri. Fenomenele economice nu le poți opri că vrei tu, aici chiar nu sunt de voința omului. Dacă ar fi fost supraviețuia comunismul…

Economia nu depinde de Banca Națională

Monica Mihai: Și de aceea cred că este foarte important ca și cel care îl va urma pe Mugur Isărescu să cunoască foarte bine toate aceste aspecte.

Ion Cristoiu: Da, și cel care va urma, indiferent cine va fi, va fi obligat să respecte legile economiei. Nu o să ajungi la Banca Națională să te joci cu aceste legi. N-ai cum, e ca la condusul unei mașini, sunt reguli, trebuie să învârți volanul, oricât ai încerca să nu-l învârți, adică sunt niște legi. Ei au făcut acum așa, să zică lumea din cauza asta avem unele probleme, că de fapt economia depinde de Banca Națională. Nu depinde, ea are legile ei și Banca Națională…

Monica Mihai: Își face rolul.

Ion Cristoiu: Își face rolul. Oricât de amabil ar fi… și dacă o pune domnul Dragnea pe iubita lui la Banca Națională guvernator și aia îi spune:”Îmi pare rău, de unde să-ți dăm bani?”. N-ai cum. Dacă erau legile economice la voința omului, comunism aveam și acum. La un moment dat n-a rezistat, oricât au încercat ei, n-a mai mers, gata, cum n-a mai mers domnia lui Ludovic al XVI-lea. Gata s-a terminat. Când a venit criza, ea e determinată de legi obiective, nu e determinată de voința oamenilor.

Monica Mihai: Mugur Isărescu este demnitarul cu o credibilitate pe plan extern, așa cum am spus, neatinsă în ultimii 30 de ani. Cine ar mai sta în acest grup al credibilității din punct de vedere politic? Vă dau câteva personaje: Dragnea, Laura Codruța Kovesi, Iohannis și Olguța Vasilescu. Care este cel mai credibil personaj?

Ion Cristoiu: La ora actuală este Iohannis. Pe plan extern. La ora actuală.

Monica Mihai: Și pe plan intern?

Ion Cristoiu: Pe plan intern noi facem o greșeală. Noi avem un singur candidat până acum.

Monica Mihai: Cine este acest candidat?

Ion Cristoiu: Klaus Iohannis. E singurul care s-a anunțat oficial. La ora actuală, noi avem presupuneri. Că ar putea să fie. Nici Cioloș nu și-a anunțat oficial. Klaus Iohannis s-a anunțat oficial de două ori că va candida. Și în acel moment, nici sondajele nu sunt corecte. Nu pot să fac sondaj în care…

Monica Mihai: Am ceva ce nu știu concret.

Ion Cristoiu: Da, pentru că în sondaj contează foarte mult și voința lui de a candida. Așa putem face sondaje. Nu știu, Monica Mihai, Ion Cristoiu și? Patriarhul Daniel, Apostolul Pavel, nicio problemă, Simona Halep. În momentul în care ai anunțat candidatura, oamenii spun: „Da, domnule, va candida sigur, hai să fiu serios când mă pronunț despre el”. Dar dacă facem așa jocuri, cuvinte încrucișate…

Campania din acest an se va desfășura pe emoții

Monica Mihai: Spuneți că nici rezultatele nu ar fi cele obiective.

Ion Cristoiu: Nu sunt obiective, pentru că trebuie să anunți candidatura, adică trebuie să fii perceput de cel care completează chestionarul ăla sau răspunde la întrebare, că va candida. Așa, în sine, repet, putem face pe Simona Halep, Patriarhul Daniel, Fecioara Maria, Iisus și la un moment dat, va ieși pe primul loc Nicolae Ceaușescu, dar Ceaușescu nu candidează, a murit. Nu, am dat un exemplu.

Monica Mihai: Ați spus că Iohannis este cel mai credibil personaj pe plan extern. Care ar fi următorul cel mai credibil din lista pe care v-am dat-o? Vă repet, Liviu Dragnea, Olguța Vasilescu, Laura Codruța Kovesi și Mugur Isărescu?

Ion Cristoiu: Campania din acest an se va desfășura pe emoții, e limpede. Klaus Iohannis nu va stârni emoții în viața lui, oricâte încercări… doar așa, nu știu, ce face în direct, începe să cânte ca Nero, dacă cântă la țiteră în direct, dar nici atunci. Două personaje de aici pot stârni emoții: Codruța Kovesi – și ea a început cu emoția, adică emoția de genul „Șo, pe ălalalt”, asta înseamnă emoția, emoția înseamnă ură, ura față de ălalalt. Adică trebuie să ies la vot, ca să îi iau gâtul lui ăla. Asta e o chestie tipic românească. Dincolo, Olguța este singura care poate să facă, pentru că anul acesta – și e foarte important la PSD – campania se desfășoară cu cineva care e la Cotroceni. Deci ideea unui candidat de gen Dragnea cu „Noi suntem înțelepți” și…

Olguța Vasilescu e singura de la PSD care poate să spună „Șo, pe Iohannis!”

Monica Mihai: Nu va funcționa.

Ion Cristoiu: Trebuie să fie cineva care să spună „Șo, pe Iohannis!„. Adică, să mobilizeze electoratul, și PSD-ul să știți că are un electorat din ăsta, ca și USR-ul, nu mare, dar îl are, care urăște. Și pe mine mă oprește prin piețe, adică e din ăla să iasă la vot, să îi dea… Olguța e singura care poate să dea acest lucru. Ea poate să mobilizeze, am urmărit-o.

Monica Mihai: Deci este ea cel mai credibil personaj intern?

Ion Cristoiu: Da, din partea PSD, iar dincolo este Codruța Kovesi care are un mare avantaj că a fost revocată de Klaus Iohannis. Foarte primejdioasă, este foarte primejdioasă. Probabil că unele din temele de campanie de anul acesta va fi lupta împotriva corupției. Codruța Kovesi mai are un avantaj, că noi nu suntem atenți, totuși ceva ordine trebuie făcut la DNA, chiar și omul simplu, chiar și PSD-istul el vede un lucru că nu mai arestează ăia, sunteți de acord, adică undeva, nu poți să nu vezi. Am înțeles, a plecat Codruța Kovesi…

Monica Mihai: Că nu se mai întâmplă lucruri acolo.

Faptul că la DNA e haos e dezastruos pentru PSD din punct de vedere electoral

Ion Cristoiu: Păi da, și să știți că asta e în defavoarea PSD-ului în campanie electorală, pentru că votul anticorupție vine în momentul în care sentimentul electoratului este că nu se luptă. Câtă vreme erau arestările alea…

Monica Mihai: Era spectacol în fiecare zi…

Ion Cristoiu: Satisfăcea nevoia, chiar a electoratului PSD, da, mă…

Monica Mihai: A furat, l-a pedepsit.

Ion Cristoiu: Dar acum, uitați-vă la imagine, adică și povestea cu Kovesi și faptul că DNA nu mai… e în defensivă, e un haos, e un balamuc…

Monica Mihai: Se vede, că nu mai sunt în fiecare zi transmisiuni de la DNA.

Ion Cristoiu: Da, dar din punct de vedere electoral e dezastruos pentru PSD, pentru că poate să vină cineva gen Codruța Kovesi care să spună: „Băi, stați un pic, votați-mă pe mine ca să îi omorâm pe corupți”. E foarte important. Și electoratul de stânga vrea să ajungă corupții în fața plutonului de execuție. Corupți… îmbogățiți.

Monica Mihai: Rămâne să vedem ce se va întâmpla cu Laura Codruța Kovesi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers