Prima pagină » Știri politice » George Simion: „Dimineață vom avea o întâlnire cu Călin Georgescu și, în funcție de ce decide el, așa mergem și noi mai departe, nu ne dezicem”

George Simion: „Dimineață vom avea o întâlnire cu Călin Georgescu și, în funcție de ce decide el, așa mergem și noi mai departe, nu ne dezicem”

George Simion:

George Simion, liderul AUR, a declarat duminică seara într-o intervenție la Realitatea Plus că „Dimineață vom avea o întâlnire cu Călin Georgescu și, în funcție de ce decide el, așa mergem și noi mai departe, nu ne dezicem.”

 

„Era de așteptat să acționeze așa sistemul, să pună câțiva indivizi violenți să-i facă să uite ce s-a întâmplat. BEC nu-și poate atribui o decizie a CCR-ului. Omul cel mai votat de români e Călin Georgescu. O să încerce să-i impute lui Călin Gorgescu, mie. Dimineață vom avea o întâlnire cu Călin Georgescu și, în funcție de ce decide el, așa mergem și noi mai departe, nu ne dezicem.”, a declarat liderul AUR în timp ce se afla în drum de la Cluj spre București.

Biroul Electoral Central a respins, duminică seară, trei din cele patru candidaturi depuse pentru alegerile prezidenţiale din luna mai. Potrivit unei informări oficiale a BEC, au fost respinde candidaturile lui Călin Georgescu, Ion Popa şi Maria Marcu, toţi trei independenţi. BEC a validat candidatura independentului Nicuşor Dan, actualul primar general al Capitalei.

Cum motivează BEC decizia

În motivarea deciziei de duminică, BEC invocă hotărârea CCR privind invalidarea alegerilor din 6 decembrie, care este obligatorie „erga omnes”. În aceste condiții, depunerea candidaturii apare ca „irelevantă”.

BEC transmite că a analizat jurisprudența Curții Constituționale a României în materia contenciosului electoral prezidențial, instanța de contencios constituțional a statuat „în sensul că persoanele care candidează la alegerile pentru funcția de președinte al României trebuie să îndeplinească condițiile care rezultă din formula sacrosantă a jurământului depus de persoana aleasă în funcția de președinte al României, și anume să respecte Constituția și să apere democrația”.

În contextul în care propunerile de candidați pentru alegerea președintelui României se depun la BEC, „Biroul Electoral Central (…) constată că deciziile / hotărârile Curții sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, aceste dispoziții reprezentând reflexia dispozițiilor constituționale”.

Astfel, „BEC este în măsură să sublinieze împrejurarea că deciziile și hotărârile Curții fac parte din ordinea constituțională și sunt general obligatorii erga omnes, așadar și autorităților publice chemate să organizeze și să urmărească buna desfășurare a procesului electoral pentru alegerea președinteljui României”.

„În această împrejurare, BEC constată că procesul electoral a fost emanat în 2024. Iar prin hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, CCR a anulat întregul proces electoral”, se arată în motivarea BEC.

CITEȘTE ȘI:

Citește și