GRUPUL COPY-PASTE. Povestea plagiatului, trasă la xerox de Victor Ponta, Elena Udrea, Laura Codruța Kövesi și Ioan Mang

GRUPUL COPY-PASTE. Povestea plagiatului, trasă la xerox de Victor Ponta, Elena Udrea, Laura Codruța Kövesi și Ioan Mang
Publicat: 29/06/2012, 21:45
Actualizat: 01/07/2012, 20:18

În ultimele două luni, pe scena publică românească au avut loc nu mai puțin de patru mari scandaluri de plagiat. Premierul Victor Ponta, procurorul general Laura Codruța Kovesi, dar și foștii miniștri Elena Udrea și Ioan Mang au fost acuzați că au copiat, în teze de doctorat ori articole, fragmente generoase din diverse lucrări fără să citeze sursa. Vineri, 29 iunie, o comisie desființată de ministrul Educației Liviu Pop, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Universitare, a emis prima „sentință”: Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat din 2003 pe care i-a supervizat-o Adrian Năstase în calitate de conducător de doctorat.

Ministrul interimar Educației, Liviu Pop, al cărui mandat a expirat vineri, a declarat că nu acestă comisie este competentă să analizeze acuzațiile de plagiat.

Victor Ponta și Laura Codruța Kövesi au fost acuzați că ar fi copiat părți consistente din tezele de doctorat. Fostul ministru Elena Udrea și Ioan Mang au fost acuzați de copy-paste-uri în diverse lucrări de specialitate.

Cum a evoluat cazul Ponta vineri, 29 iunie

Dimineața în jurul orelor 9:30, Mircea Miclea, fostul ministru al Educației și membru al Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, a declarat încă de la începutul zilei că teza de doctorat a fostului premier este un plagiat. „Din 400 de pagini, 130 sunt copiate cuvânt cu cuvânt”, a spus Miclea.

La ora 10, ministrul Educației, Liviu Pop a ajuns la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare unde a anunțat că acestă instituție va fi supusă unui control al corpului de control al ministerului. Ministrul Pop a mai anunțat și că acestă instituție nu este competentă să se pronunțe pe cazul de plagiat. Ministrul Pop a decis joi să desființeze Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare printr-un simplu ordin.

La ora 10:50, Monitorul Oficial a publicat ordinul ministrului Educației, Liviu Pop care desființează Consiliului Național de Atestare a Diplomelor instituție care analizează acuzațiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta.

Citește mai multe aici

În jurul orei 11, ministrul Liviu Pop a ieșit din sediul Consiliului și a declarat că nu a discutat despre cazul Ponta. „Am avut o discuție constructivă cu membrii Comisiei, i-am asigurat că toți vor face parte și din viitorul consiliu, care va fi complet cu reprezentanții mai multor universități din exterior”, a declarat Liviu Pop

În jurul orei 17, Marius Andruh președintele Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a anunțat concluzia: 85 de pagini din lucrarea premierului sunt copiate, motiv pentru care Consiliul a cerut retragerea titlului de doctor.

Virgil Muraru, vicepreședintele CNE, a declarat pentru gândul că nu știe dacă instituția pe care o reprezintă este competentă să analizeze cazul de plagiat: „Noi analizăm sesizările de plagiat. Nu pot să vă spun cine are competența de a se pronunța în acest caz”. Deși premierul Victor Ponta a anunțat public că a sesizat Consiliul Național de Etică, vicepreședintele Muraru a afirmat că el nu știe de existența unei astfel de sesizări

Citește mai multe aici

În decizia CNATDCU se menționează că hotărărea de plagiat a fost luată de 13 membri ai comisiei care este compusă din 20 de profesori. În document se precizează următoarele:

– nu au fost respectat sandardele de etică profesională în realizarea tezei de doctorat cu titlul „Curtea Penală Internațională”, avându-l ca autor pe dl. Victor Ponta

– în particular, o parte semnificativă a tezei de doctorat (circa 85 de pagini din 307 fără a socoti anexele) reprezintă texte extrase din opere ale altor autori, copiate cuvânt cu cuvânt, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale într-un mod care să indice faptul că textele extrase reprezintă opera altor autori și nu sunt opera originală a d-lui Victor Ponta.

– Prin aceasta, autorul tezei de doctorat și-a însușit idei și mai ales texte ale altor persoane, prezentându-le drept creație personală. Este de remarcat faptul că inclusiv partea de concluzii a tezei de doctorat este compusă în mare parte din texte ale altor autori, copiate cuvânt cu cuvânt fără a menționa în text acest fapt.

Istoricul cazului acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta

18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeier și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz, care susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă”, indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

19 iunie Victor Ponta reacționeză. „Dacă se dovedește, sunt dispus să renunț și la titlul de doctor. Știu cine este sursa anonimă”, a declarat premierul.

19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părți semnificative din teza de doctorat din alte cărți. „Plagiatul a fost confirmat de mai mulți experți”, ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrarea „Curtea Penală Internaționlă, Istorie și Realitate”. În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părți consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituție abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, și a reluat acuzațiile la adresa președintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanșat de șeful statului.

22 iunie Acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta va fi analizată de Comisia de Etică a Universității din București și de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formată din experți internaționali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie Președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție dacă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat. Întrebat dacă a plagiat, șeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va „retrage.

Udrea: „Probabil a fost eroarea colegilor”

După izbucnirea scandalului de plagiat în care a fost implicat Victor Ponta, Elena Udrea a fost acuzată și ea că a copiat fără să citeze sursa. În lucrarea „Mediul Internațional și Uniune Europeană”, semnată de ea și de Grațiela Constantin Barna și publicată în Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, sunt preluate integral pasaje dintr-o lucrare apărută sub egida Institutului European Român (IER).

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale a descris la Gândul Live ce s-a întâmplat în cazul lucrării sale. „Era în 2005 și am încercat să mă pregătesc urmând cursuri post-universitare care țin de securitatea națională – Colegiul Național de Apărare și am luat și decizia de a începe o teză de doctorat. Astea erau lucrări pregătitoare, texte pregătitoare. Văzând cum se desfășoară lucrurile și anume că neavând timp să-ți faci singur teza, trebuie să te ajute profesorii sau colegii am renunțat la teza de doctorat pentru că așa mi s-a părut onest. Eram colegii acolo care ne sprijineam reciproc, mai scria când unul, mai scria când altul și apoi publicam împreună și cu sprijinul profesorilor”, a explicat Elena Udrea.

Ea a adăugat că a preferat să renunțe la doctorat, decât să aibă un doctorat „făcut de alții”. Problema plagiatului a fost aruncată în asupra colegilor alături de care a scris.

„Probabil că a fost eroarea unora dintre colegii care m-au ajutat la vremea aceea, era un text într-o revistă, asta este. Important este ca cei care au teze de doctorat plagiate să și le asume și să acționeze în consecință. „, a spus Udrea.

Grupul de Investigații Politice: Kovesi a plagiat. CSM n-a luat nicio decizie

După scandalul de plagiat în care a fost implicat fostul ministru al Educației, Ioan Mang, Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, a prezentat fragmente din lucrarea de doctorat a procurorului general, Laura Codruța Kovesi. Pentru această lucrare procurorul general a primit calificativul „Magna cum Laude”.

Potrivit celor de la GIP, lucrarea ar fi un plagiat, deoarece ar reproduce mai multe pasaje fără citarea sursei. „Lupta societății organizate împotriva criminalității organizate”, ce aparține col. (r) prof. dr. Ion Dragoman și dr. procuror Aurel Mihai Ciorobea în Buletinul Universității Naționale de Apărare „Carol I” în nr. 2 din 2007, este o lucrare din care s-ar fi inspirat Kovesi.

GIP afirmă că procurorul general a copiat pasaje din lucrările plagiate cu tot cu note. Reprezentanții GIP dau exemplul lucrării lui Nicolae Lupulescu „Spălarea banilor și finanțarea terorismului”, din care procurorul general ar fi copiat și notele de subsol.

„Este inadmisibil ca un plagiat evident care poate fi demonstrat printr-o simplă căutare pe internet să nu fie descoperit de niciuna dintre instituțiile care ar fi trebuit să verifice autenticitatea lucrării, cu atât mai mult cu cât acestea dețin softuri create special în acest scop”, au spus cei de la GIP.

Grupul a trimis documentele către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, Universității de Vest din Timișoara, Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției. Până în prezent nici Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și nici CSM nu a emis vreo decizie în privința acuzațiilor de plagiat la adresa procurorului general.

În replică, procurorul general a emis un comunicat în care își apără lucrarea de doctorat. „Procurorul general Laura Codruța Kovesi aduce la cunoștința opiniei publice următoarele: Teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal» face trimitere la toți autorii și lucrările citate, iar caracterul de noutate și valoarea științifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Conform metodologiei, lucrarea a fost postată pe site-ul instituției organizatoare, iar susținerea lucrării a fost publică”, se arată în documentul menționat.

Cazul Ioan Mang, ministrul care a demisionat după un scandal de plagiat

Nominalizat de USL după ce Corina Dumitrescu a fost nevoită să se retragă tot în urma unui caz de plagiat și inadevertențe în CV, Ioan Mag a fost acuzat de plagiat chiar în cadrul audierilor din Parlament. Pe 9 mai în timpul audierilor din comisiile de specialitate, deputata PDL Doinița Chircu a spus că există „suspiciuni” că articolele științifice ale lui Ioan Mang conțin „elemente de plagiat”. „Eu am avut aumite suspiciuni, venite din comunicarea cu mediul universitar. Eu sunt absolvent de cibernetică și am avut și eu momente în care mi s-a părut, citind articolele domnului Mang (care este profesor universitar la Universitatea Oradea, Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației – n.r.), că există suprapuneri. Și nu puteam să accept ca ministrul Educației să fie un plagiator”, a declarat Chircu pentru gândul.

Citește mai multe aici

Pe 10 mai, premierul Victor Ponta a cerut Academiei Române ca un grup de specialiști să verifice acuzațiile de plagiat formulate de opoziție la adresa ministrului Educației și a precizat că, dacă aceste acuzații vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze. În aceeași zi Consiliul Național de Etică a anunțat că analizează cazul.

Citește mai multe aici

Pe 16 mai Ioan Mang a anunțat că și-a depus demisia. Până la acel moment nici Academia și nici Consilul Național de Etică nu au emis un verdict. „În perioada următoare, va trebui să-mi clarific problemele personale pe care le am. Sunt convins că voi ieși bine din acestea”, a declarat Mang. La o zi după demisia lui Mang, Academia Română a desființat Comisia care trebuia să analizeze cazul de plagiat de care era acuzat fostul ministru al Educației.

Citește mai multe aici

Pe 9 mai Ministrul Educației a schimbat printr-un ordin componența Consiliului Național de Etică. Până în prezent Consiliul nu a luat în discuție cazul Mang.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”