Guvernul adoptă astăzi ordonanță de urgență pe referendum

Publicat: 08/05/2019, 09:10

Guvernul va adopta miercuri o ordonanță de urgență care vizează legislația electorală, în contextul în care AEP a solicitat unele modificări pentru referendumul din 26 mai și pentru europarlamentare, deși acest punct nu figurează pe ordinea de zi anunțată marți de Executiv.

Potrivit declarației premierului Viorica Dăncilă, Guvernul va adopta, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență care prevede că autoritățile publice au obligația de a nu se pronunța în campania pentru referendum sau pentru alegerile electorale în favoarea sau defavoarea subiectului.

„Pentru mine ca premier este foarte important să ne ocupăm de buna organizare a alegerilor europarlamentare și a referendumului. Ieri a fost ședința pregătitoare și vom vedea care este forma finală. Eu nu pot să impun, trebuie să discutpm cu secretearul general, cu cei care au avizat acest act normativ „, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată cu privire la unele prevederi legate de interdicția autorităților publice, inclusiv președinte, de a se implica în campanie pentru referendum, Dăncilă a spus: „Eu nu am văzut textul, acum iau fiecare act normativ și vedem care e forma finală. Actul normativ trebuie adoptat mâine în ședința de guvern”.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislației electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare și referendumul pe Justiție din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opțiunile valide ale alegătorilor înscriși în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) și (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși în Registrul electoral la data votării”.

Art 30 alin 6 din OUG prevede: „Autoritățile publice au obligația de fi neutre și imparțiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunțe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Legislația electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opțiunile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente.

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”, conform Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Pe 26 aprilie, liderul PNL, Ludovic Orban, anunța că PSD vrea „să îl reducă la tăcere” pe Klaus Iohannis în campania pentru referendum, AEP punând în dezbatere publică o ordonanță de urgență care prevede interzicerea președintelui de a se pronunța asupra referendumului din 26 mai.

Referendumul pe justiție va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...