Guvernul pornește construcția Spitalelor Regionale Iași și Cluj / Marcel Ciolacu: E un moment de mândrie

Publicat: 28/02/2024, 10:28
Actualizat: 28/02/2024, 10:57

La Guvern s-au semnat, miercuri, contractele pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Acest moment declanșează faza întâi de construcție a celor două spitale regionale.

„Este un moment de mândrie” pentru premierul Ciolacu, întrucât este vorba despre două proiecte începute în urmă cu 15 ani, proiecte care s-au regăsit în „oferta electorală” a tuturor miniștrilor, în acești ani.

E un moment de mândrie, vă spun fără nicio reținere. Ca și prim-ministru e normal să fiu mândru alături de echipa guvernamentală, dar parcă am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale. De 15 ani de zile toți politicienii din România, toate guvernele din România, toți miniștrii sănătății au vorbit și și-au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, respectiv Spitalul Regional de la Iași, Spitalul Regional de la Cluj și Spitalul Regional de la Craiova. Parcă este un moment, când îi văd și pe reprezentanții constructorilor, e un moment care pare un pic ireal.

Este vorba despre o investiție de 1,5 miliarde euro, iar banii vin prin PNRR. Premierul a anunțat că vor fi închise săptămâna viitoare, procedurile și pentru al treilea Spital Regional, cel de la Craiova.

În sfârșit am semnat construcția la două spitale regionale, la cel de la Cluj, la cel de la Iași. Urmează, din câte am înțeles, săptămâna viitoare, să închidă și procedurile la Spitalul Regional de la Craiova. Vorbim la cele două spitale, de o investiție de aproape 7 miliarde de lei, deci aproximativ 1,5 miliarde de euro, bani prinși în PNRR. În schimb, cunoașteți la fel de bine ca și mine că termenul de execuție este unul scurt. Avem un termen de implementare la PNRR până în anul 2026.

O spun și cu mândrie, dar și cu o anumită reținere. În sfârșit am găsit înțelegere și am găsit o echipă determinată să finalizeze o promisiune. Acum 15 ani s-a făcut primul studiu în ceea ce privește celebrele spitale regionale și, normal, că am mândria. Guvernul condus de mine împreună cu întreaga echipă am reușit până la urmă să finalizăm procedurile, urmând ca constructorii să finalizeze construcția propriu-zisă și utilarea acestor spitale regionale.

La sfârșitul anului 2021, toate cele trei proiecte aveau doar studii de fezabilitate, nu erau stabilite procedurile pentru realizarea proiectelor tehnice, a spus ministrul Alexandru Rafila. Proiectele tehnice au durat un an de zile, întrucât sunt proiecte complexe, care necesită multe autorizații din partea autorităților locale.

Am finalizat licitațiile pentru începerea propriu-zisă a construcției la Cluj și La Iași, urmând ca același lucru să se întâmple și la Craiova. Termenul de execuție este de 48 de luni pentru aceste spitale regionale, care sunt cele mai complexe din România, a spus ministrul Rafila.

Spitalul Regional Iași, principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est

Spitalul Regional de Urgență din Iași va reprezenta un punct de referință în domeniul medical, urmând să aibă o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta va deveni principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Conceptul organizatoric al acestui spital se va baza pe gruparea pe specialități medicale strâns legate, formând „Centre” multidisciplinare structurate, cum ar fi: Centrul Multidisciplinar pentru Cap și Gât, Centrul Multidisciplinar Toracic, Centrul Multidisciplinar Abdominal, Centrul Multidisciplinar pentru Articulații, Coloană Vertebrală și Traumă, Centrul Multidisciplinar de Medicină Internă și Centrul Multidisciplinar Mama și Copilul.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 360 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 250 de milioane de euro.

Spitalul Regional Cluj, centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici

Spitalul Regional de Urgență din Cluj, la rândul său, va fi o instituție medicală de importanță majoră, urmând să aibă o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării.

Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale.

De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Descoperirea secolului! Breaking news!
Când vor primi pensionarii fluturașii cu pensia recalculată? Care sunt modalitățile de distribuire
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Cum se înțelege, de fapt, fiica lui Adrian Enache cu Iuliana Marciuc: „Am fost supărată”
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Un cod misterios din templele asiriene antice, în sfârșit elucidat
×