Hellvig: „Pietrificarea în funcție nu este bună”. Fostul șef SRI susține limitarea mandatului la vârful instituției

Hellvig: „Pietrificarea în funcție nu este bună”. Fostul șef SRI susține limitarea mandatului la vârful instituției
Eduard Hellvig se adreseaza reprezentantilor media, luni, 3 iulie 2023, la sediul SRI din Bucuresti. Eduard Helvig si-a anuntat luni demisia din postul de director al Serviciului Roman de Informatii (SRI). ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 03/07/2023, 13:54
Actualizat: 03/07/2023, 13:57

După opt ani la șefia Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig își încheie mandatul cu o previziune „Pietrificarea în funcție nu este bună”. 

Limitarea mandatului directorului SRI nu este o idee nouă a fostului șef al SRI. Hellvig a susținut, încă de acum câțiva ani, o limitare la 10 ani, spre exemplu, întrucât „prea multă putere, întinsă pe foarte mulţi ani, poate dăuna democraţiei”.

Cred că ar trebui stipulat în legislaţie, ca directorul unei asemenea structuri de informaţii să nu mai ocupe nicio funcţie publică în România timp de cinci ani după încheierea mandatului. Mai cred că, în noua legislaţie, ar trebui ca mandatul unui astfel de director să fie limitat, de exemplu la 10 ani. Pentru că prea multă putere, întinsă pe foarte mulţi ani, poate dăuna democraţiei, a spus Hellvig, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Subiectul revine, astfel, pe agenda publică, prin vocea lui Hellvig. Șeful comisiei de control al SRI, senatorul Cristian Chirteș afima anul trecut, în contextul promovării legilor securității naționale, că ar trebui stabilit un mandat de 4 sau 5 ani pentru șefia SRI. „Trebuie să existe o discuție dacă stabilim un mandat pe 4 sau 5 ani și câte mandate, două–trei. Sunt pentru stabilirea unor mandate clare, pe modelul unor autorități ale statului. E mai bine pentru sănătatea unui serviciu și a individului care va ocupa funcția de director”, a declarat Chirteș, conform Europa Liberă.

Și PSD susține o clarificare privind perioada de mandat a directorilor șefilor serviciilor de informații.

„Limitarea mandatului este bună pentru orice funcție. Este sănătos pentru democrație să știi exact câți ani stai în funcție”, a declarat deputatul Oana Florea , membru PSD în Comisia comună pentru controlul activității SRI.

În 2017, social-democratul, Adrian Țuțuianu , propunea ca mandatul șefului să fie pe durata mandatului președintelui. Întrebat dacă ar fi o variantă ca directorul SRI să fie numit pentru un mandat pe durata mandatului șefului statului, care face numirea (cinci ani, n.r.), Țuțuianu a precizat că poate fi o soluție, dar că, în opinia sa, mandatul trebuie limitat la patru ani.

”Dacă mă întrebați pe mine, cred că am putea să avem mandat de patru ani. E o opinie personală, nu însușită politic sau a Comisiei. Cred că un mandat de patru ani pentru directorul SRI, pentru adjuncți, este util. Cred că am putea stabili că două mandate, așa cum are președintele, înseamnă maximum. Acestea sunt variante de lucru”, a explicat el.

Conform legii 14/1992 privind organizarea si Functionarea Serviciului Roman de Informatii, Serviciul Roman de Informatii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea Presedintelui Romaniei, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlulparlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii, care va prezenta un raport in fata celor doua Camere ale Parlamentului.

Eliberarea din functie a directorului Serviciului Roman de Informatii se face de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea Presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori al senatorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea