Imagini rare cu Ion Iliescu, de pe vremea când era șeful UTC. Cum arăta și ce spunea în 1968 – VIDEO

Publicat: 22/03/2023, 09:07

Imagini rare datând din anul 1968 au apărut pe rețele sociale cu fostul președinte al României, Ion Iliescu, la vremea aceea ocupând funcția de șef al Uniunii Tineretului Comunist (UTC). Fostul lider al FSN lăuda în discursul său realizările tineretului comunist de la acea vreme.

„Uniunea Tineretului Comunist o atenție deosebită în cadrul activităților sale, cultivării tradițiilor mișcării de tineret din țara noastră, de participare a tinerilor pe șantierele patriei pentru construirea de obiective economice, social-culturale în spiritul hotărârii comitetului central al Partidului Comunist Român din decembrie cu privire la activitatea tineretului.

În acest an Uniunea Tineretului Comunist se străduiește dezvolte participarea tineretului în acțiunile de muncă patriotică care se desfășoară pe întreg cuprinsul țării. Această acțiune a organizației noastre are o semnificație particulară. În acest an, aniversăm 20 de ani de la deschiderea și desfășurarea lucrărilor pe Șantierul Național al Tineretului de la Bumbești-Ivezeni.

Cu 20 de ani în urmă, Generația anului 1948 a scris o pagină glorioasă în istoria mișcării noastre de tineret, când peste 30.000 de tineri au lucrat timp de câteva luni de zile din primăvara în toamna anului 1948 la construirea căii ferate Undești-Lives, care a devenit un simbol al eroismului și al elanului în muncă al tineretului nostru. Marcând această aniversare, organizația noastră s-a adresat prin chemarea dată publicității astăzi întregul tineret al patriei pentru a cinsti tradițiile generațiilor anterioare prin acțiuni de unică pe șantierele patriei, în construirea unor obiective de importanță economică, în acțiuni de împăduriri pe șantiere din agricultură, în construirea unor obiective social-culturale.

Comitetele județene ale Uniunii Tineretului Comunist împreună cu organizațiile locale, cu Consiliile Populare au stabilit un număr de obiective pe care lucrează sute de mii de tineri”, spunea Iliescu.

Prima autostradă din România

De asemenea, fostul lider al UTC-știlor lauda lucrările de mare infrastructură la care participau tinerii din Uniunea Tineretului Comunist. La acea vreme se puneau bazele primei autostrăzi din România (A1 București- Pitești).

„Aș menționa lucrările pe care le desfășoară tinerii bucureșteni din județele Argeș și Dâmbovița pe șantierul primei autostrăzi românești, București-Pitești, acțiuni similare ale tinerilor din alte județe pentru construirea unor șosele ca cele de la Câmpina, Comarnic, Bumbești-Ghivezeni din regiunea Maramureș, acțiune de împăduriri la care participă zeci de mii de tineri într-un număr mare de județe, acțiunile pe șantierele de irigații și îmbunătățiri funciare, iar în zilele acestea în cadrul acțiunii desfășurate pe planu național împotriva urmărilor secetei, acțiuni la care vor participa câteva zeci de mii de elevi și studenți în cursul verii și toamnei, în lucrările de recoltare din întreprinderile agricole de stat, precum și activitatea pe care o desfășoară tineri dintr-un număr mare de localități urbane și rurale pentru construirea unor complexe sportive, baze sportive și turistice, parcuri cultural-distractive ale tineretului.

Prin această acțiune amplă de mobilizare a unor mase largi de tineri, organizația noastră marchează prezența activă a tineretului la eforturile generale ale poporului de eficientizare economică, de înălțare a patriei.

Concomitent cu acțiunile la care m-am referit, organizația noastră intenționează organizeze o serie de măsuri de evocare a acțiunilor generațiilor precedente atât pe șantierul de la Bundeși –Livezeni cât și pe alte șantiere naționale la Salva Vișeu și o serie de alte acțiuni similare.

Generația 1948 predă ștafeta generației 1968

Fostul președinte anunța atunci că în 1 septembrie 1968 va fi organizată o festivitate în care era sărbătorită „predarea ștafetei” noii generații de tineri de către un brigadier de generația anului 1948

Pentru a evoca momentul de la Bundești-Livezeni , intenționăm ca la 1 septembrie organizăm la ICI o festivitate la care participe un brigadier de generația anului 1948, alături de tineri ai anului 1968, tineri care participă la lucrări de muncă patriotică, semnificând în acest fel și un fel de transmitere a ștafetei acestor tradiții pozitive ale tineretului nostru.

Cu acest prilej vom consemna și rezultatele întrecerii care se desfășoară între organizațiile de UTC județene și în cadrul județenilor, între organizațiile de UTC din întreprinderi și instituții, pentru cea mai bună participare la acțiunile de muncă patriotică”, a declarat la acea vreme Ion Iliescu.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×