INTERVIU INTEGRAL Marius Tucă Show: Nicușor Dan, candidatul Dreptei. „Nu cred că mai suntem în etapa în care să promitem figuri mesianice”/ „Oamenii ar trebui chestionați cu privire la finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului”

Publicat: 03/04/2019, 19:01

Capitala are 98 de zone construite protejate în care sunt cam 18.000 de case. Ele trebuie inventariate

MARIUS TUCĂ: Să știți că mașina nu exclude de la sine tandrețea, mai ales în lizierele pădurilor. Ce mi-aș dori eu să mai fie în București? O hartă a Revoluției. Totuși România asta a avut o Revoluție în 1989, revoluție în care s-a tras, au murit oameni. Și sunt atâtea obiective ale unui traseu care să fie traseul Revoluției române, începând cu Otopeni, cu Coandă, pentru că acolo au murit foarte mulți oameni știți bine, Piața Revoluției, s-a întâmplat unde era ministerul Apărării, foarte multe. Vă spun doar câteva. Vă spun poate mă luați cumva în campanie, bineînțeles voluntar. Nu există…

NICUȘOR DAN: Lăsați-mă.. legat de asta…

MARIUS TUCĂ: Vă rog.

NICUȘOR DAN: E o idee foarte bună. Nu am avut-o niciodată. O s-o rețin

MARIUS TUCĂ: Ideile pe care le am de obicei nu le mai are nimeni.

NICUȘOR DAN: Ce am reușit să facem… Știți că Bucureștiul e o suprapunere de 5 momente de arhitectură. Deci este un moment să-i spunem neoclasic, urmat de un moment modernist, urmat de tot ce a fost interbelic, urmat de comunism și mai este unul preneoclasic, în special bisericile. Și am reușit să facem un traseu turistic pentru fiecare din aceste etape.

MARIUS TUCĂ: E bună și asta, dar Revoluția înseamnă și altceva. O altă hartă pe care aș face eu și care implică vizitatori mulți, trasee și așa mai departe, inclusiv ghizi. O hartă a tuturor să spunem muzeelor din București. Ar intra foarte multe . Nu există o hartă a muzeelor. Sunt atât de multe muzee. Eu vă garantez că sunt foarte mulți bucureșteni care nu știu de unele muzee, iar dacă au auzit nu știu unde se află aceste muzee. Chiar eu am descoperit muzee sau case particulare, case vechi, în care funcționează muzee despre care nu știe nimeni sau de care nu știam. Cred că ar trebui să existe. Mâine să se facă o hartă a muzeelor din București.

NICUȘOR DAN: E un întreg departament al Primăriei Municipiului București care ar trebui să facă asta.

MARIUS TUCĂ: Trebuie să fie o hartă a cimitirului Bellu. Sunt foarte mulți care merg în pelerinaj, nu e de râs. Așa cum marile cimitire din Paris…

NICUȘOR DAN: Per Lachaise, da, sigur…

MARIUS TUCĂ: … oamenii merg și depun o floare sau pur și simplu se duc să se roage la mormântul unor celebrități, ce se întâmplă la Morison, acolo în Franța, dar aici avem marii scriitori români, începând cu Eminescu și terminând, dacă vreți, cu Nichita Stănescu și Adrian Păunescu și așa mai departe. O altă hartă pe care aș face-o și aș face-o mâine… să-mi aduc aminte… despre București… aș face o hartă a teatrelor sau o hartă a caselor. Pentru multe dintre ele v-ați bătut dvs să rămână în picioare.

NICUȘOR DAN: Aici este pe… Bucureștiul are 98 de zone construite protejate în care sunt cam 18.000 de case. Ele trebuie inventariate.

MARIUS TUCĂ: Da, dar muzeele știm care sunt. De la Muzeul Național la Antipa, Muzeul Satului, dar nu există o hartă în care să fie prevăzute toate muzeele și atunci când vine, la fiecare hotel sau la fiecare grup turistic, uite asta e harta cu muzeele, asta-i harta cu traseul Revoluției. Sunt mulți oameni care au auzit de Revoluție, e prima și ultima Revoluție transmisă în direct. Și sunt atâtea lucruri care pot fi văzute. Mergând până acolo în sala în care „s-a sinucis” generalul Milea.

NICUȘOR DAN: Sigur, legat de case…

MARIUS TUCĂ: Cum a fost Revoluția pentru dvs?

NICUȘOR DAN: Doar o secundă.

MARIUS TUCĂ: Da, vă rog.

NICUȘOR DAN: Cele 18.000 de case sunt, practic, patrimoniul nostru construit al orașului, și trebuie să existe, și e o chestiune care costă 3-400.000 de euro ca să o faci. Pur și simplu, faci un parteneriat cu Universitatea de arhitectură și cu studenții coordonați de profesori, faci fișa celor 18.000 de case și în momentul ăla ai și un instrument științific pentru a ști unde poți să demolezi pentru că se mai întâmplă să ai tot tot felul de lucruri pe care poți să le demolezi, unde mai poți să pui un etaj și unde nu poți să te atingi. Asta trebuie făcută, cred, imediat.

MARIUS TUCĂ: Care e cea mai frumoasă casă din București în opinia dvs? Casă, conac, palat, castel.

NICUȘOR DAN: Greu de spus. Poate Biserica lui Bucur că e cea mai veche, poate Ateneul Român…

MARIUS TUCĂ: Iar, o hartă cu bisericile și mănăstirile din București. Nu știe nimeni unde sunt, cum sunt, cum ajungi la ele.

NICUȘOR DAN: Fără îndoială, da.

MARIUS TUCĂ: Deci v-am dat câteva idei, aproape că sunteți primar general al Capitalei.

NICUȘOR DAN: Cele cinci hărți de care v-am spus, cumva răspund. Harta asta patriarhală cam răspunde la ce vreți dvs. Dacă vreți să faceți o după-amiază în care să vedeți Bucureștiul patriarhal…

MARIUS TUCĂ: Cea patriarhală?

NICUȘOR DAN: Da, pleacă de la Biserica lui Bucur și se termină undeva în Lipscani.

MARIUS TUCĂ: E trecută și Biserica Colțea?

NICUȘOR DAN: Biserica Colțea… nu.

MARIUS TUCĂ: Sunt multe biserici care până la urmă sunt monumente. Uite că mi-am pierdut și eu o idee.

NICUȘOR DAN: Cu Revoluția.

MARIUS TUCĂ: Nu, cu Revoluția nu am pierdut-o. Undeva să fie afișate în fiecare zi, spațiile libere din București. Adică să fie o hartă a spațiilor goale, libere. Da? Sunt atâtea terenuri care sunt libere de sarcină. Și să știm cine e proprietarul și dacă Primăria cumpără din aceste spații, cum se întâmplă acuma, din aceste terenuri. Adică în fiecare moment să știm și că aici există un plan de construcție, ș.a.m.d. Cred că ar trebui identificate, făcut și acest inventar al spațiilor libere din București, mai ales pentru un primar care vrea să aibă grijă de tot ce înseamnă urbanism în București.

Finanțarea Catedralei Neamului, o chestiune pe care oamenii ar fi trebuit să fie chestionați

NICUȘOR DAN: Da, asta este un lucru pe care l-am propus pentru că ai multe decizii pe care nu poți să le iei decât dacă ai date și nu prea ai date.

MARIUS TUCĂ: Păi asta e. Că nu s-a făcut asta niciodată. Adică un inventar al tuturor terenurilor, spațiilor, ș.a.m.d.

NICUȘOR DAN: Noi nu avem nici măcar o hartă cu adresele poștale, da.

MARIUS TUCĂ: Cu adresele poștale.

NICUȘOR DAN: O hartă cu adresele poștale nu avem. Noi, ca instrument, pe municipiul București nu avem o evidență centralizată în sistem informatic a clădirilor din București.

MARIUS TUCĂ: Și mai am două… da, vă rog.

NICUȘOR DAN: Și legat de terenuri o oportunitate foarte mare stă în terenuri pe care le dețin foarte multe ministere. Vă dau exemplu fostului Club Steaua de pe Calea Plevnei. Noi avem Universitatea București, care este săraca înghesuită, în niște spații, pe care le folosește cu greu. A trebuit să-și facă un rectorat la mama naibii în Panduri, o clădire de altfel foarte urâtă, și la 1 km de asta avem o fostă cazarmă militară care tronează în mijlocul Bucureștiului și nu are nicio valoare adăugată.

MARIUS TUCĂ: Asta trebuie rezolvată cumva. Și mai am două idei de care mă țin de foarte multă vreme, până la urmă în timpul vieții mele o să reușesc și anume ca Șoseaua București- Ploiești, șoseaua care te duce de la aeroport și nu numai să se numească Bulevardul Eugen Ionesco, un mare dramaturg al lumii, nu numai al nostru, încă nu am reușit… se schimbă numerele, buletinele… buletinele se schimbă atunci când se schimbă, și a doua, Piața Constituției, care a fost atât de terfelită, vorbesc despre Constituție, să se numească Piața Alexandru Ioan Cuza. Totuși e cineva care a mai făcut o unire pe aici, prin București. Dar astea sunt idei care pot fi discutate și de aici înainte. Vreți să facem puțină politică?

NICUȘOR DAN: Eu sunt la dispoziția dvs.

MARIUS TUCĂ: Și eu la dispoziția dvs. Din păcate eu pun întrebările, sau din fericire pentru dvs. Cu Catedrala Neamului nu vreți să vă spuneți o părere pentru că… Sunteți de acord cu construirea Catredralei Neamului? Sunteți ortodox, nu?

NICUȘOR DAN: Sunt ortodox, da. Catedrala Neamului este o aspirație a Bisericii Ortodoxe…

MARIUS TUCĂ: Ați început foarte bine.

NICUȘOR DAN: Legitimă…

MARIUS TUCĂ: Da.

NICUȘOR DAN: Singura chestiune este în ce măsură este legitimă finanțarea ei de către stat, în cazul nostru de către cele 7 primării din București și eu cred că pe această chestiune oamenii ar fi trebuit să fie chestionați.

MARIUS TUCĂ: Sunteți de acord cu ideea referendumului în cazurile de genul acesta?

NICUȘOR DAN: Da, fără îndoială, sigur.

MARIUS TUCĂ: Dacă ați fi edilul șef al Capitalei.

NICUȘOR DAN: Da, da… Toată lumea în campania electorală a promis asta, numai că nu s-a întâmplat.

MARIUS TUCĂ: Ce se întâmplă cu România? Puteți să-mi spuneți? Eu de multă vreme nu am activat la nivelul ăsta cel mai prezent de zi cu zi, dar bănuiesc că urmăriți ce se întâmplă cu România. Care ar fi… Considerați că ați fost plecat la Făgăraș… mai aveți acolo pe cineva, rude?

NICUȘOR DAN: Mai am părinții.

MARIUS TUCĂ: Aveți părinții acolo.

NICUȘOR DAN: Și o bunică.

MARIUS TUCĂ: Și o bunică. Să vă trăiască. Vorbiți cu ei?

NICUȘOR DAN: Sigur că da.

MARIUS TUCĂ: Și vă mai întreabă măi tată, măi mamă, ce se întâmplă acolo la București, ce se întâmplă cu România? Sau bunica dvs. Câți ani are bunica?

NICUȘOR DAN: Bunica are 92 sau 93.

MARIUS TUCĂ: Mulți înainte!

NICUȘOR DAN: Mulțumesc!

MARIUS TUCĂ: Ați mai fost, să vorbiți cu ei, să-i vizitați? Ajungeți rar?

NICUȘOR DAN: Ajung de trei ori pe an. De Paști, de Crăciun și o săptămână în august în ultimii ani.

MARIUS TUCĂ: Și ce discutați cu bunica dvs?

NICUȘOR DAN: Păi…

MARIUS TUCĂ: Politică ați discutat vreodată?

NICUȘOR DAN: Puțin, puțin. Ăăă, e o femeie foarte inteligentă și mai ales înțeleaptă, cunoaște foarte bine ce fac eu, se preocupă de sensul…

MARIUS TUCĂ: De tot ceea ce faceți dvs.

NICUȘOR DAN: Da, de sensul vieții mele.

MARIUS TUCĂ: Cum am amintit puțin de părinți și de bunică și deja aveți alt ton și altă stare și chiar o emoție care se simte în platou.

NICUȘOR DAN: Se întreabă dacă…

MARIUS TUCĂ: Dacă vreți eu vă fac să și plângeți.

NICUȘOR DAN: Mă-ndoiesc, dar se întreabă dacă n-ar fi fi trebuit…

MARIUS TUCĂ: De ce vă îndoiți?

Eram la Balcic în vacanță și o familie de români m-au văzut de la distanță și Uite-l pe Nicușor Dan. Săracu, a ajuns cu noi aici”.

NICUȘOR DAN: … să rămân la Matematică, de exemplu. Deci avem discuții din astea de viață, da.

MARIUS TUCĂ: Bănuiesc că bunica dvs v-a sprijinit atunci când v-ați retras din partid pentru că nu ați fost de acord cu progresismul partidului pe care l-ați creat.

NICUȘOR DAN: Da. Părinții mei n-au prea înțeles. Dar bunica a înțeles.

MARIUS TUCĂ: De ce n-au înțeles părinții dvs?

NICUȘOR DAN: Vă mai spun… eram …

MARIUS TUCĂ: Erați, că acum nu mai sunteți președinte.

NICUȘOR DAN: Da, îmi pare rău că lumea nu prea a înțeles gestul ăsta. Eram la Balcic în vacanță și o familie de români m-au văzut de la distanță și Uite-l pe Nicușor Dan. Săracu, a ajuns cu noi aici”.

MARIUS TUCĂ: Asta e genială. Asta e și vorba mea, săracu. Am avut ani de zile cu Marius Manole la radio, la SMART FM, o emisiune dimineața și suna și zicea Bună ziua. Și noi ziceam: Săracu de el. Nu apuca să spună altceva. Deci, vedeți că, pe undeva, imaginea e asta, săracu a ajuns cu noi aicea. Dar Balcicul nu e atât de rău să ajungi. Adică… Dar care ar fi explicația pe care ați da-o totuși acum ca să lămuriți lucrurile definitiv legate de plecarea dvs și renunțarea la un partid pe care l-ați creat, în două propoziții. Că vorbim de o oră despre asta.

NICUȘOR DAN: În trei cuvinte: Ce ai promis, faci.

MARIUS TUCĂ: Am înțeles.

NICUȘOR DAN: Ce ai promis, faci.

MARIUS TUCĂ: Da, e un răspuns. Deci vă duceți acasă, vă încărcați bateriile, vă întoarceți în timp, vedeți copilul care a copilărit acolo. Totuși ați stat acolo până în anii 80, până aproape de Revoluție.

NICUȘOR DAN: Am stat până în 88 când am plecat în armată

MARIUS TUCĂ: Vă regăsiți acolo?

NICUȘOR DAN: Fără îndoială, da.

MARIUS TUCĂ: Mai aveți vreo soră, vreun frate?

NICUȘOR DAN: Sora mea trăiește în București, da.

MARIUS TUCĂ: Demult?

NICUȘOR DAN: Ca și mine. Am venit în același timp la facultate.

MARIUS TUCĂ: Ea ce face, ce profesie are?

NICUȘOR DAN: E psiholog acum.

MARIUS TUCĂ: Și vă psiho…

NICUȘOR DAN: Nu e bine în familie.

MARIUS TUCĂ: Un psiholog și un matematician.

NICUȘOR DAN: Am un psihic puternic.

MARIUS TUCĂ: Stați de vorbă cu ea?

NICUȘOR DAN: Destul de puțin, da.

Eu și sora mea nu am fost niciodată foarte apropiați. Mă bătea la șah când eram mic. Dar suntem solidari pe chestiunile importante

MARIUS TUCĂ: V-ați înstrăinat?

NICUȘOR DAN: Ăăă…

MARIUS TUCĂ: Oarecum.

NICUȘOR DAN: Nu am fost niciodată…

MARIUS TUCĂ: Niciodată prea apropiați.

NICUȘOR DAN: Foarte apropiați.

MARIUS TUCĂ: De ce? Vă bătea când erați mic?

NICUȘOR DAN: Da, la șah, și plângeam. Eram foarte ambițios și când eram mic.

MARIUS TUCĂ: Matematicieni da, le au și cu șahul, de obicei.

NICUȘOR DAN: Nu știu, așa s-a întâmplat.

MARIUS TUCĂ: Așa s-a întâmplat…

NICUȘOR DAN: Am fost în cercuri diferite, am avut precupări oarecum diferite. Dar suntem totuși solidari.

MARIUS TUCĂ: Dar ce spune … e solidară cu dvs.

NICUȘOR DAN: Pe chestiunile importante.

MARIUS TUCĂ: Dar nu v-a zis niciodată să mergeți la ea ca la un psiholog?

NICUȘOR DAN: Nu, nu.

MARIUS TUCĂ: Ce, puteați să aveți un frate stomatolog, să mergeți pentru, nu știu, o extracție.

NICUȘOR DAN: Eu sunt, după cum vedeți, cu mici tușe emoționale, da, sunt un om foarte puternic psihic.

MARIUS TUCĂ: Adică nu aveți momente în care vă dezechilibrați.

NICUȘOR DAN: Și cu un parcurs de viață foarte rațional.

MARIUS TUCĂ: Păi, matematicianul din dvs, e normal.

NICUȘOR DAN: Inclusiv gestul în jurul căruia ne învârtim. A fost un gest rațional, de onoare.

MARIUS TUCĂ: Ce se întâmplă cu România? Să ies din zona asta a USR-ului că pe undeva cred că vă doare.

NICUȘOR DAN: România, în opinia mea,…

MARIUS TUCĂ: Trebuie să recunosc că sunteți un partener de dialog foarte sincer, ceea c erar se întâmplă. Adică, eu mi-am propus atunci când un politician sau orice om o ia pe arătură, bate câmpii sau trece la faza de bla-bla să merg până acolo încât să-i tai microfonul. La dvs. nu sesizez derapaje de genulăsta, dar…

NICUȘOR DAN: Comunicaționale

MARIUS TUCĂ: Dar, dar sunt elemente emoționale pe care le driblați chiar cu foarte multă inteligență.

NICUȘOR DAN: Așa.

MARIUS TUCĂ: Dar să știți că întrebările grele abia acuma vin.

NICUȘOR DAN: Oo, abia aștept. Știți, apropos de asta, matematicienii vorbesc foarte puțin.

MARIUS TUCĂ: Săracii…

NICUȘOR DAN: Da, vorbesc foarte puțin, așa îi învață meseria să se exprime și mă ajută întrebările grele ca să spun ceva.

MARIUS TUCĂ: Să știți că la sfârșit am o întrebare, o problemă de matematică nerezolvată și va trebuisă o rezolvați ca să-mi dovediți că sunteți matematicianul care a luat medalia de aur în două rânduri.

NICUȘOR DAN: OK. O să mergem și acolo.

MARIUS TUCĂ: Păi, dacă nu a rezolvat-o nimeni, credeți că ați putea dvs?

NICUȘOR DAN: Aa, vorbiți de probleme pe care nu le-a rezolvat nimeni niciodată sau probleme …

MARIUS TUCĂ: Exact.

NICUȘOR DAN: Aa, ok.

MARIUS TUCĂ: Dar putem încerca, nu?

NICUȘOR DAN: În general, trebuie să prezumi că oamenii care au trecut pe acolo înaintea ta au fost niște oameni foarte inteligenți.

MARIUS TUCĂ: Aș prezuma și eu în materie de talk show. Toți care au trecut prin… da, o să mă gândesc la asta. Ce se întâmplă cu România domnule Nicușor Dan?

NICUȘOR DAN: România… una din problemele mari ale României este absența unui proiect …

MARIUS TUCĂ: Absolut corect.

NICUȘOR DAN: Și tocmai d-asta când vorbeam de București, vorbeam de proiectul pentru București, cred că asta-i miza pentru alegerile pentru care ne pregătim pentru anul viitor.

MARIUS TUCĂ: Numai pentru cele locale și ci pentru cele generale trebuie să fie proiecte, nu promisiuni.

NICUȘOR DAN: Adică…

MARIUS TUCĂ: Să fie foarte clare.

NICUȘOR DAN: Să faci, bun… Sunt patru milioane sau cinci care au plecat în străinătate. Ei detestă ce se întâmplă în politica din România, în general, mulți dintre ei, trebuie să le dai o speranță.

MARIUS TUCĂ: Trebuie un proiect pentru România care să-i includă și pe cei care au plecat.

NICUȘOR DAN: Da, exact.

MARIUS TUCĂ: De fiecare dată promisiunile astea, trebuie să-i aducem pe cei de-afară. Păi, nu ai cu ce să-i aduci atâta timp cât nu există un proiect.

NICUȘOR DAN: Ei trebuie să aibă speranța că la un moment dat o să existe România pe care ei și-o doresc și la care mulți dintre ei tânjesc să se întoarcă.

MARIUS TUCĂ: E adevărat. Deci România nu are proiect. Spuneți-mi, USR ce proiect are? Adică dacă ar fi să uitați ce s-a întâmplat, și eu am uitat, nu mă mai întorc acolo, și le-ați spune într-o bună zi alegătorilor să voteze, de ce ar vota USR?

NICUȘOR DAN: Asta trebuie să întrebați pe altcineva, nu pe mine.

MARIUS TUCĂ: Nu a rămas nimic din ce dvs ați propus, ca doctrină, ca idei, ca principii? Nu vi se par că sunt destul de combatanți cei din USR pe scena politică, apropos de manifestări? În comparație cu ce credeți sau cu ce credeți și gândiți dvs? Pentru că au renumele ăsta în momentul de față.

NICUȘOR DAN: Eu cred că acolo sunt mulți oameni foarte onești care se achită de… vorbesc acum despre parlamentari, că sunt cel mai aproape, care se achită de fișa postului,

MARIUS TUCĂ: Dvs. veți vota cu USR la europarlamentare, nu?

NICUȘOR DAN: Eu o să merg la vot la europarlamentare.

MARIUS TUCĂ: E un răspuns foarte bun. Bine. Să spunem că la anul sunt alegeri. Mă gândesc că ați vota USR? Măcar fie și pentru faptul că e un partid pe care l-ați creat, construit dvs, cu mâna dvs, cu mintea dvs. De ce ați vota USR dacă ar fi săvotați? Dați-mi un argument mie, care sunt în afară și care în momentul ăsta n-aș merge să votez.

NICUȘOR DAN: Domnule Tucă… ca să continui în aceeași linie francă în care am desfășurat acest interviu…

MARIUS TUCĂ: Absolut.

NICUȘOR DAN: V-am spus că îmi doresc să fiu candidatul dreptei la alegerile pentru București.

MARIUS TUCĂ: Locale pentru primăria Capitalei.

NICUȘOR DAN: Peste un an. În aceste condiții, permiteți-mi să vă dau un răspuns diplomatic la întrebarea cu cine votez la alegerile europarlamentare, prezidențiale sau parlamentare.

MARIUS TUCĂ: Ok, de acord cu dvs. Dar presupunem că ați vota USR-ul. Spuneti-mi un argument, o idee, un principiu, un proiect pentru care ați vota USR. Sau dați-mi mie, ca să nu vă pun pe dvsîncauză, eu Marius Tucă, cetățean al acestei țări, născut în 1966, pe 29 iulie , sunt mai mare ca dvs. cu 3 ani, să spunem că votez USR, să presupunem. Care este argumentul, principiul, proiectul, ideea pentru care eu să votez. Una singură, unul singur.

NICUȘOR DAN: Nu sunt eu persoana care să vă dea…

MARIUS TUCĂ: Dvs. l-ați creat…

NICUȘOR DAN: Nu sunt eu persoana care să vă dea răspunsul acesta. Adică, nu ar fi fair nici față de dvs…

MARIUS TUCĂ: OK, în regulă, nu am vrut să vă pun în dificultate, ci pur și simplu am vrut să aflu.

Limitarea mandatelor în funcții publice la 8 ani este mai rezonabilă

NICUȘOR DAN: Nu m-ați pus în dificultate. Nu ar fi fair să vorbesc în numele unei organizații în care nu mai sunt.

MARIUS TUCĂ: Ok, spuneți-mi un argument… păi tocmai v-ați înscris.

NICUȘOR DAN: Provizoriu, așa am spus.

MARIUS TUCĂ: Sunteți înscris în USR. Deci, v-am prins, și totuși vă las în pace. Spuneti-mi și mie vă rog un argument, un principiu, o idee pentru care ați vota un partid politic. O luăm altfel, ca să nu mai existe nume, USR sau altcineva. Adică un partid vine și propune . Care ar fi argumentul, ideea, principiul, proiectul, legea?

NICUȘOR DAN: Mai întâi trebuie să te uiți la onestitatea oamenilor, cred că asta e foarte important, primul criteriu. Pentru că în general politica e despre viitor, dar garanția că oamenii care spun azi că vor face ceva în viitor este ce au făcut ei înainte.

MARIUS TUCĂ: Aici e greu.

NICUȘOR DAN: Ăsta e primul lucru. Deci, calitatea oamenilor.

MARIUS TUCĂ: Bun, dar aici îi excludeți cumva pe cei care nu au făcut politică și sunt noi în politică și n-au ce să arate.

NICUȘOR DAN: Dar ei nu s-au născut ieri. Au făcut, au o meserie, au activat în anumite sfere.

MARIUS TUCĂ: Bun, și cei din politică toți… aproape că îmi vine să cred că toți au avut o meserie.

NICUȘOR DAN: Da, au și ei un trecut în societate.

MARIUS TUCĂ: Bun, trecem peste argument, trebuie să te inspire să ai încredere și așa mai departe. Stau și eu și mă întreb care ar fi ideea care m-ar cuceri.

NICUȘOR DAN: Un răspuns la problemele importante ale societății.

MARIUS TUCĂ: Ok, un răspuns prea general.

NICUȘOR DAN: Și problemele importante ale societății sunt cum colectăm mai mulți bani la buget, o problemă foarte importantă.

MARIUS TUCĂ: Cum atragem mai multe fonduri europene.

NICUȘOR DAN: Cum facem copii să învețe într-un singur ciclu.

MARIUS TUCĂ: Cum facem copiii, că a scăzut natalitatea.

NICUȘOR DAN: Cum să facem, că să ai un copil București e o aventură. Asta e o întrebare.

MARIUS TUCĂ: Asta da, aș vota cu cineva care ar vorbi despre garanția, despre faptul că ai noștrii copii sunt în siguranță. Uite de exemplu eu aș, vota, că stăteam și mă gândeam, nu e premeditat, în timp ce vă ascultam pe dvs, eu aș vota pe cineva care vine cu o lege care să interzică mai mult de un mandat pe funcțiile publice. Nu vorbesc despre Președinție unde este foarte clar reglementat, că sunt două mandate, nu vorbesc despre Senat și Camera Deputaților, cu toate că și aici ar fi de discutat. Dar sunt unii în funcții publice, în administrație, în ministere, care sunt acolo de-o viață, inclusiv în teatre, același lucru, la așezămintele de cultură. Eu aș vota pe cineva care ar limita la un mandat de 4 ani, accesul sau ocuparea unei funcții publice de felul acesta.

NICUȘOR DAN: Poate 8 ani e mai rezonabil, uitați vă dau un exemplu.

MARIUS TUCĂ: Mi se pare o eternitate 8 ani. Am fost 10 ani cu… da, vă rog…

NICUȘOR DAN: Probabil că primarul cel mai competent din România este primarul Oradei, domnul Bolojan.

MARIUS TUCĂ: De competent ce e a plecat la europarlamentare.

NICUȘOR DAN: Nu.

MARIUS TUCĂ: Aa, nu este?

NICUȘOR DAN: Nu, nu știu să fie pe liste.

MARIUS TUCĂ: Sau îl anunțase și nu a mai fost până la urmă.

NICUȘOR DAN: Cred că schimbările majore pe care le-a făcut domnia sa în Oradea n-au fost, adică abia au fost pregătite în primul mandat. Pe două mandate cred că e rezonabil pe multe funcții publice.

MARIUS TUCĂ: Da, să spunem că la primărie… Dar și la primărie totuși sunt unii primari de 24 de ani.

NICUȘOR DAN: Eu sunt de acord cu asta.

MARIUS TUCĂ: De 5-6 mandate.

NICUȘOR DAN: Da, da. O limitare la două mandate cred că ar fi rezonabil.

MARIUS TUCĂ: La două mandate cel mult pentru primării, pentru funcțiile în care sunt aleși în mod direct, dar un singur mandat acolo unde nu sunt aleși și sunt numiți.

NICUȘOR DAN: Putem să discutăm despre asta.

MARIUS TUCĂ: Bun, spuneți-mi vă rog, aveți un copil, nu?

NICUȘOR DAN: Da. O fetiță.

MARIUS TUCĂ: O fetiță. Câți ani?

NICUȘOR DAN: Trei ani.

MARIUS TUCĂ: Mulți înainte, să vă trăiască!

NICUȘOR DAN: Mulțumesc la fel.

MARIUS TUCĂ: Era să zic ați făcut-o la bătrânețe, dar sunteți încă tânăr. Dar de ce nu vă căsătoriți? E vreo problemă cu căsătoria? Aveți vreo problemă? Nu că… Știu foarte multe cupluri care nu s-au mai căsătorit, și pur și simplu trăiesc împreună, au un copil și nu-i împiedică cu nimic faptul că nu au un act de la primărie.

NICUȘOR DAN: E o chestiune chiar de natură strict persoanală această …

MARIUS TUCĂ: Ok. Răspunsul e aproape bun dacă nu… spuneam că se practică asta. Dvs. sau soția ați hotărât, ca să văd cine hotărește la dvs în casă.

NICUȘOR DAN: E o chestiune chiar personală.

MARIUS TUCĂ: Da, dar vedeți în lumea asta toate nuanțele, toate aspectele legate de fiecare dintre noi care vrem să fim aleși. Eu nu vreau să fiu ales, eu vreau să nu se uite nimeni la mine înseamnă ceva. Și un răspuns legat de asta, apropos și de familia tradițională e important. Și un no comment este bun, dar oamenii se vor gândi oare de ce nu se căsătorește Nicușor Dan? Înțelegeți? Eu nu mă întreb pentru că sunt foarte liberal din punctul acesta de vedere.

NICUȘOR DAN: Eu sper ca oamenii să-și dorească acel primar care să le…

MARIUS TUCĂ: Să le rezolve problemele și să nu-i intereseze de ce este căsătorit civil sau nu.

NICUȘOR DAN: Să le ușureze cu 20 de minute în fiecare zi traficul pe care ei îl au…

MARIUS TUCĂ: Dar știți întrebarea următoare de pe marginea șanțului Dar măcar la Biserică, măcar nunta o s-o faceți, nu?

NICUȘOR DAN: Constat că suntem în continuare într-o chestiune personală.

Nu am rămas în Franța pentru că am simțit că mă voi împlini mai bine în România. Eu spuneam o glumă și nu râdea nimeni, deși în România ar fi râs

MARIUS TUCĂ: Mă apuc să strâng… Păi nu, să strâng bani nu e o chestiune personală, e deja o chestie publică, Pentru că voi face apel la o chetă publică având în vedere invitații. Sunt mulți care acuză USR și e ultima întrebare legată de USR, că ar avea legături cu securiști, foști securiști. A fost problema și cu Cioloș, cine a înființat partidul. De ce această etichetă pentru USR? Mai ales că dvs bănuiesc că nu ați avut absolut de-a face niciodată cu Securitatea, cu serviciile secrete, șamd.

NICUȘOR DAN: Nu am avut de-a face cu serviciile, cu toate că de-a lungul timpului, în diferite momente din care am candidat am fost ba omul lui Udrea, ba omul KGB-ului.

MARIUS TUCĂ: Omul lui Udrea nu are legătură cu serviciul, are legătură chiar cu, aș putea spune, cu stăpânirea.

NICUȘOR DAN: După aceea, al SRI-ului, al lui Coldea și al multor

MARIUS TUCĂ: Știu că ați fost, dar dvs care nu aveți structura și nu ați colaborat bănuiesc niciodată cu niciun serviciu și n-aveți nici în Securitate, ceva de genul acesta, în fosta Securitate, în…

NICUȘOR DAN: Nu, nu

MARIUS TUCĂ: Doi și-un sfert, că mai există.

NICUȘOR DAN: Nu.

MARIUS TUCĂ: Păi și-atunci de ce eticheta asta, de unde vine?

NICUȘOR DAN: Nu știu. Permiteți-mi să nu intru în discuția asta…

MARIUS TUCĂ: Nu. Vă întrebam pur și simplu.

NICUȘOR DAN: În momentul în care eram în USR acuzația a fost de sorosism. La asta am răspuns și sunt gata să vă răspund.

MARIUS TUCĂ: Cu Soros? Sunteți omul lui Soros dl Nicușor, înțeleg.

NICUȘOR DAN: Cu Soros, da.

MARIUS TUCĂ: Dar nu vă mai întreb că se subînțelege. Ce anume cu Soros?

NICUȘOR DAN: Era așa o linie…

MARIUS TUCĂ: Aveți vreo legătură cu Soros? Nicio legătură.

NICUȘOR DAN: Nicio legătură.

MARIUS TUCĂ: Perfect.

NICUȘOR DAN: Am avut o bursă în urmă cu 20 de ani în care mi-a dat 400 de dolari Fundația Soros să mă duc la Trieste și să mă întorc, la o conferință de matematică.

MARIUS TUCĂ: Trebuie să-i dăm banii înapoi.

NICUȘOR DAN: Nu, la Perugia, la Perugia.

MARIUS TUCĂ: Trebuie să dăm banii înapoi. Dar episodul din Franța? Nu v-ați adaptat în Franța. Ați făcut școala în Franța. Nu era pe structura dvs? Nu trebuia să vă pun întrebarea? Tăiați întrebarea asta!

NICUȘOR DAN: Nu… dimpotrivă. E departe și trebuie să mă întorc.

MARIUS TUCĂ: Ei, nu-i chiar așa departe, au trecut repede ultimii 30 de ani.

NICUȘOR DAN: Nu e vorba de adaptare . Am fost… Ultimul an am stat … ultima oară când am făcut matematică în mod serios am stat trei luni acolo și am făcut-o cu mare plăcere și să trăiesc…

MARIUS TUCĂ: Când era asta?

NICUȘOR DAN: În 2010. Și să trăiesc și să interacționez cu cultura franceză pentru că … cu oamenii, pentru că stând acolo 6 ani nu poți să nu te impregnezi cu asta. Ce mi se pare…

MARIUS TUCĂ: Ce v-a plăcut mai mult la Franța, cultura franceză, viața dvs 6 ani acolo? Ce v-a plăcut cel mai tare? Și de ce nu ați rămas, ar fi întrebarea celor tineri.

NICUȘOR DAN: Am fost și sunt impresionat de modul în care o cultură se construiește cu toți oamenii, cultură în sensul cel mai larg cu putință, însemnând și aeronave și matematică și… modul în care oamenii reușesc să colaboreze și să creeze împreună o cultură în sensul cel mai larg cu putință.

MARIUS TUCĂ: De ce nu ați rămas acolo?

NICUȘOR DAN: Pentru că am simțit că eu ca persoană mă voi împlini mai bine în România.

MARIUS TUCĂ: În România. Eu un răspuns foarte bun.

NICUȘOR DAN: Pentru că este matca și locul în care am și complicitate cu oamenii, am și niște rădăcini culturale pe care le regăsesc în multe din manifestările mele, deci dacă ar fi să iau… niște chestii chestii profunde.

MARIUS TUCĂ: Practic nu v-ați regăsit acolo în ceea ce privește chestii profunde legate de rădăcinile dvs, legate de devenirea dvs. Tăriceanu sau Iohannis?

NICUȘOR DAN: Dacă ar fi să aleg între acești doi oameni politici l-aș alege pe Iohannis.

MARIUS TUCĂ: Și la Președinție, din nou, lați vota?

NICUȘOR DAN: Depinde de candidații pe care o să-i avem, dar în…

MARIUS TUCĂ: Cioloș sau Iohannis?

NICUȘOR DAN: Între Cioloș și Iohannis, permiteți-mi să-l aleg pe Iohannis.

MARIUS TUCĂ: Eu vă permit. Mi s-a părut că nu vă permit … Vă permit orice răspuns. Nu, pentru că asta spune ceva apropos de structura dvs ș ice însemnați dvs. Da.. Perioada cu Franța, 6 ani acolo, v-ați simțit de multe ori străin? Apropos de rădăcini… V-ați simțit străin chiar dacă v-ațifamiliarizat?

NICUȘOR DAN: Nu, eu am trăit în mediul universitar și mediul universitar este foarte… adică cunosc povești cu oameni care spun că se simt împinși la periferie, am rude care trăiesc în Italia, ș.a.m.d. În mediul universitar tocmai pentru că sunt oameni din multe culture nu există problema asta. Erau chestiuni fine, de genul eu spuneam o glumă și nu râdea nimeni deși în România ar fi râs. Și ei spuneau o glumă și eu nu râdeam.

MARIUS TUCĂ: Nu v-ați gândit nicio clipă că s-ar putea să nu aveți umor dvs.

NICUȘOR DAN: Se poate… e posibil și asta.

MARIUS TUCĂ: Spuneți-mi un banc bun la care să râd. Ultimul banc bun pe care l-ați auzit. Îmi pun ochelarii să-l aud mai bine.

NICUȘOR DAN: Să-mi aduc aminte, să-mi aduc aminte. Nu o să fie foarte nou, vă spun un banc… haideți să văd.. Se naște Bulă și…

MARIUS TUCĂ: Iar? Săracu…

NICUȘOR DAN: Se naște Bulișor și tatăl lui Bulă și spune Ah, mi s-a născut un fiu, o să-l fac fotbalist, la care știți, îi spune asistenta, nu are picioare. Aa, bine, o să fie o inteligență. Știți, de fapt nu are nici cap, nu are nici corp, de fapt este numai o ureche. Nu contează, oricum să fie, e fiul meu. Dragă Bulișor… Știți, nu aude.

MARIUS TUCĂ: Da, foarte.. . adică… Chiar nu știu ce să mai zic, practic… Putem încheia emisiunea aici. Dar mă întorc. Apropos de copil, fără nicio legătură bineînțeles, Ce-ați face în primul rând pentru fetița dvs ca să trăiască într-un oraș mai bun? Gândindu-vă strict la ea. Are 3 ani…

Îmi doresc ca orașul ăsta să aibă identitatea lui și să fie atractiv nu numai pentru fiica mea, ci și pentru ceilalți

NICUȘOR DAN: La următorii ei 3 ani sau în viață…

MARIUS TUCĂ: Nu, pentru ea, strict la ea. Uite, pentru că voi fi ales de bucureșteni, da într-un fel sau altul îi voi reprezenta, ce-ați face pentru copilul dvs, în orașul ăsta?

NICUȘOR DAN: Păi la vârsta ei de acum, lucrul cel mai important este ca ea să trăiască într-un oraș curat, aerul pe care îl respiră să fie mai curat și e o chestiune foarte importantă tot ce este legat de poluare și spațiul verde. Pentru vârsta ei de școală, e foarte important ca primăria, cine altcineva să reușească să-i ofere ei și tuturor copiilor din București acel cadru extrașcolar care să-i permită să-și găsească vocația. Pentru că școală se face și uneori destul de bine, dar extrașcolar și…

MARIUS TUCĂ: Și o sală mare în care să fie toate concertele n-ar trebui să aibă orașul… nu merită să aibă orașul ăsta?

NICUȘOR DAN: Asta face parte din. Și pentru când ea va fi studentă și mie o să-mi fie frică să nu plece din România, îmi doresc ca…

MARIUS TUCĂ: Dar poate să plece, să studieze afară și să se întoarcă.

NICUȘOR DAN: A, da, bineînțeles… îmi doresc ca orașul ăsta să aibă identitatea lui și să fie atractiv nu numai pentru ea, ci pentru…

MARIUS TUCĂ: În ce fel să o aibă? Să știți că, așa cum e, începe să o aibă. Și cred că devine un oraș cosmopolit, încet-încet. Prin spectacole, prin evenimente. Știți pe cine aș mai alege eu? Mi-am adus aminte stând de vorbă cu dvs. Pe cel care ar promite că ar da o ordonanță de urgență prin care toți oamenii muncii, cu ghilimele, să aibă pauză între orele 13 și 14. Așa cum se întâmplă în Italia, așa cum se întâmplă în Franța, așa cum se întâmplă în Spania. Adică toată populația României să aibă o oră pauză de la 1 la 2. Cred că ar crește de la productivitatea muncii că tot vorbim și, mă rog, tot ce ține de asta. Aș alege pe cineva care ar face asta.

NICUȘOR DAN: E o chestiune care, sincer, mă depășește. Nu știu, nu cunosc argumentele pro și contra.

Ies cu prietenii la bere și la fotbal. Vinul pe care îl face tata e destul de bun

MARIUS TUCĂ: Dar nu ați fi de acord ? Păi asta se întâmplă în toate țările occidentale. De la 1 la 2 toată lumea are liber. Poate să facă orice vrea. Să se ducă să facă sport, să meargă la un restaurant, să se plimbe, să citească, dar să fie o oră liberă în spațiul ăsta. Pe cum mai sunt lucruri legate de copii în Franța asfel încât există o zi pe săptămână în care unl dintre părinți primește liber să stea cu copilul, de exemplu. Sunt multe lucruri . Cred că trebuie să ne gândim la copii și la generațiile viitoare și ne putem gândi în felul ăsta. Mergeți la restaurant în București? Ieșiți la masă la restaurant?

NICUȘOR DAN: Nu foarte des din lipsă de timp.

MARIUS TUCĂ: Dar la târguri, lucruri de genul ăsta, pentru că Bucureștiul e inundat și asaltat de lucruri de felul ăsta.

NICUȘOR DAN: Nu îndeajuns, după opinia mea.

MARIUS TUCĂ: Vă place să ieșiți cu prietenii la o bere? Aveți prieteni?

NICUȘOR DAN: Am prieteni, da. Se întâmplă să am.

MARIUS TUCĂ: Vă place să ieșiți cu prietenii la o bere?

NICUȘOR DAN: Și la bere, și la fotbal.

MARIUS TUCĂ: De ce vă uitați atât de profund la mine? La fotbal, jucați fotbal?

NICUȘOR DAN: Se mai întâmplă, da.

MARIUS TUCĂ: Și la o bere ieșiți?

NICUȘOR DAN: Ies, din păcate timpul, timpul e o problemă.

MARIUS TUCĂ: Vinul alb sau vinul roșu?

NICUȘOR DAN: Roșu, da.

MARIUS TUCĂ: Roșu? În Franța, de Bordeaux, ceva?

NICUȘOR DAN: Nu am fost…

MARIUS TUCĂ: Vreun vin românesc care vă place? Nu o să scot o sticlă de vin roșu pe masă, nu sunt pregătit. Nu știam că vă place vinul roșu.

NICUȘOR DAN: Vinul pe care îl face tata e destul de bun.

MARIUS TUCĂ: Aa, păi și la noi la țară căpșunica este tot ceea ce trebuie. Ce vin faceți acolo în Făgăraș? Nici nu știam că există vin în Făgăraș. Glumesc. Ce vin face… Aveți viță de vie?

NICUȘOR DAN: Avem în curte și în grădină o viță de două soiuri.

MARIUS TUCĂ: Și animale? Părinții au animale?

Am muls și oile de câteva ori, dar nu am excelat

NICUȘOR DAN: Ai mei au avut oi, până când tata a îmbătrânit și …

MARIUS TUCĂ: Deci ați avut oi. Ați fost cu oile în copilărie?

NICUȘOR DAN: Da, sigur. Le mai lăsam, mai fugeam la fotbal, le mai găseam…

MARIUS TUCĂ: Câte oi aveați?

NICUȘOR DAN: Vreo 10.

MARIUS TUCĂ: Am crezut că aveți vreo sută. Tata mare avea 100 și niciodată tata nu a fost mulțumit de cantitatea de brânză pe care i-o dădea tatăl mamei mele, tata mare. Și vă pricepeți să faceți brânză, urdă?

NICUȘOR DAN: Nu.

MARIUS TUCĂ: Să mulgeți oile? N-ați încercat în copilărie?

NICUȘOR DAN: Am făcut și asta de câteva ori, dar nu am excelat.

MARIUS TUCĂ: Ăsta e un titlu la emisiune: În copilărie, Nicușor Dan mulgea oile. Vedeți ce înseamnă?

NICUȘOR DAN: Cu ele pe câmp, așa, și mai fugeam și mai jucam fotbal și le mai găseam prin porumb, chestii din astea.

MARIUS TUCĂ: Toți am fost cu oile, și cu caprele, toți am fost. Am plecat de undeva. Eu mulțumesc pentru participarea în seara asta la emisiune.

NICUȘOR DAN: Mi-a făcut plăcere.

MARIUS TUCĂ: Și mie. Și v-aștept pentru că urmează bătălii mari politice și vreau să văd în ce măsură ceea ce am discutat în seara asta se întâmplă sau nu se întâmplă.

NICUȘOR DAN: Și să discutăm despre proiect.

MARIUS TUCĂ: Despre proiecte neapărat. Eu v-am dat câteva. Alt proiect de care nu am zis este acela de a face un parcurs, un traseu la toate cimitirele eroilor din București. Avem cimitire… Asta trebuie făcută la nivel național pentru că dacă nu ne respectăm eroii înseamnă că nu ne respectăm pe noi. Deci ne vom mai întâlni și vom mai discuta despre toate astea. Mulțumesc pentru participarea din seara asta.

NICUȘOR DAN: Mulțumesc și eu.

MARIUS TUCĂ: Marius Tucă Show. Asta știți. La SMART TV . Țineți aproape!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-A DAT ORDIN pentru toată Europa. Decizia intră în vigoare chiar de astăzi, 7 MAI
O mare greșeală în sensul giratoriu. De ce nu țin cont mulți șoferi
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni