INTERVIU | Theodor Paleologu: Propun un pact anti-PSD. Dăncilă – gospodina neconflictuală, Barna – salvatorul galactic / Ce legătura are Iohannis cu istoria PNL?

Publicat: 29/08/2019, 16:53

Mediafax: Există plusuri care să o ajute pe Viorica Dăncilă în campanie? La fel și pentru Klaus Iohannis?

Theodor Paleologu: La Viorica Dăncilă chiar nu văd nimic. Iar Klaus Iohannis poate invoca faptul că în anumite momente a denunțat samavolniciile făcute de PSD. Ăsta ar fi un merit fără îndoială. Dar foate intermitent. De altfel, în primii ani ai președinției sale nu s-a opus deloc PSD-ului sau foarte puțin. Abia când a văzut că iese lumea în stradă a început să mai zică din când în când ceva. pe doamna Kovesi nu a susținut-o deloc.

E vorba și despre responsabilitatea lui în domeniul diplomației. Să nu uităm că Dan Mihalache este un fost vicepreședinte al PSD. Eu nu înțeleg ce caută Dan Mihalache la Londra. Unul dintre primele lucruri pe care le-aș face în calitate de președinte ar fi să îl înlocuiesc pe Dan Mihalache cu un diplomat serios. Cunosc ministerul de Externe, cunsoc foarte bine diplomați cu stofă, cu substanță și pe ei i-aș numi într-un asemenea post.

M-am gândit deja și la numiri de ambasadori. Nu e vorba să vinzi pielea ursului din pădure, dar cerd că un candidat serios se gândește din timp nu doar la proiectele cu care vine în fața alegătorilor, ci și la persoanele cu care va lucra și cred că e improtant să își anunțe măcar o parte din consilieri în avans.

Mediafax:Despre George Maior ce părere aveți?

Theodor Paleologu: Foarte bună. L-aș menține la Washington fără absolut niciun fel de ezitare. E un om pe care îl cunosc de multă vreme, îl apreciez foarte mult, a făcut treabp bună la Washington.

Mediafax: Revenind la Klaus Iohannis, a susținut în nenumprate rânduri că ar vrea Guvernul lui. Dumneavoastră dacă ați ajunge președinte ați susține „Guvernul meu”?

Theodor Paleologu: În niciun caz, sub nicio formă. În primul rând partidul care mp susține e un partid de 6%. Ar fi absolut ridicol să pretind că vin cu „guvernul meu”. Plus că nu îmi stă în fire. Eu nu am genul ăsta de infatuare autoritară și narcisistă.

Eu cred că un președinte ar trebui în primul rând să asculte. Asta este esențial, să asculte și să învețe de la alții. Să întrebe, să negocieze, să discute, să îi aducă pe ceilalți împreună și Guvernul nu poate reieși decât din acest dialog între președinte și principalele forțe din Parlament. Depinde de compoziția politică a Parlamentului. Sigur că președintele nu trebuie să se ascundă așa cum face Klaus Iohannis în spatele unei pretinse absențe de atribuții. Nu e adevărat deloc. Președintele are atribuții importante. El nu are putere așa cum are primul-ministru. Aș face aici o distincție terminologică. Președintele are mai puțină putere efectivă, nu are niciun fel de putere executivă spre deosebire de primul-ministru în schimb are altceva extrem de important. Are autoritate, care este distincția clasică între autoritate și putere și în plus de asta are influență foarte mare prin numirile pe care le face, are niște pârghii pe care trebuie să le folosească. Dar ele stau nefolosite în acest moment. De cinci ani de zile președintele nu își exercită atribuțiile sau nu le exercită până la capăt.

„Eu chiar propun un pact anti-PSD celorlalți actori politici”

Mediafax: Ați accepta un Guvern PSD în timpul mandatului dumneavoastră?

Theodor Paleologu: Dacă PSD câștigă alegerile nu am încotro, dar nu cred că se pune problema. În momentul de față PSD este foarte jos, eu cred că e necesar să constituim un adevărat cordon sanitar, eu chiar propun un pact anti-PSD celorlalți actori politici. Mă refer la USR-PLUS și PNL. Cred că PSD trebuie ținut în carantină, pentru că în ultimii ani a devenit captivul unui grup infracțional. Nu mai este un partid în sensul adevărat al cuvântului.

Trebuie cel puțin ținut în carantină o vreme. În plus de asta, cu doamna Dăncilă în frunte se duce direct către un dezastru. Deci ipoteza dumneavoastră nu prea e realistă. Cred că în momentul de față situația este coaptă pentru o alternanță, numai că să nu uităm un lucru: În 2014 Iohannis a câștigat covărșitor, apoi a reușit să rateze cu poarta goală. Tare îmi e teamă că Iohannis va repeta această contraperformanță. Eu nu am nicio încredere în capacitatea lui de a marca fie și cu poarta goală.

„Cred că întregul Guvern trebuie înlocuit”

Mediafax: Despre înlocuirea lui Birchall cu Gîrbovan ce părere aveți. Este pozitivă?

Theodor Paleologu: Mi se par înlocuiri nerelevante. Doamna Gîrbovan are o mai bună pregătire profesională decât Birchall, dar e discutabil și asta. Problema e contextul guvernului PSD. Contextul guvernului este cel pe care îl știm. Faptul că cineva are o competență profesională nu schimbă cu totul lucrurile. Uitați-vă la Tudorel Toader, poate că omul știa anumite lucruri, era mai abil decât Florin Iordache, dar a schimbat cu ceva lucrurile? Nu.

Doar că a făcut aceleași ticăloșii într-un mod ceva mai subtil. Cred că acest guvern trebuie să plece în ansamblul lui cu cine o fi, cu Birchall, cu Gîrbovan dacă o fi să fie. Cred că întregul Guvern trebuie înlocuit. Acum problema e cât de realist este acest lucru și ajungem la o temă importantă. Ieri am avut o conferință de presă pe tema crizei politice actuale izvorâte din ieșirea lui Tăriceanu din Guvern și am spus un lucru foarte clar. Este art 85 (3) -Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, președintele va putea exercita atribuțiile sale… numai pe baza aprobării Parlamentului-. Deci suntem în situația în care Guvernul nu mai are aceeași compoziție politică.

Deci remanierea nu se va putea face decât cu acordul Parlamentului, care nu cred că se va obține. Cu atât mai mult cu cât ne îndreptăm către o moțiune de cenzură. Sigur că doamna Dăncilă poate să mai tragă de timp, dar este doar un final lamentabil. Eu am spus ceva după alegerile europarlamentare și anume că Viorica Dăncilă ar face bine să se retragă și să organizeze alegeri anticipate, așa cum a făcut Tsipras în Grecia. Tsipras în Grecia nu a obținut un rezultat satisfăcător la europarlamentare, a organizat alegeri anticipate, le-a pierdut, dar le-a pierdut cu demnitate, cu un scor respectabil de peste 30%. PSD se îndreaptă către un dezastru.

Eu nu le plâng de milă, dimpotrivă îmi pare foarte bine că se duc direct în prăpastie. Le urez succes pe această cale, dar nu pot să nu constat ce se întâmplă și îmi imaginez totuși că sunt oammeni în PSD care își dau seama de ce s-a produs în ultimii ani.

„Victor Ponta e un om de la care te poți aștepta la orice”

Mediafax:Moțiunea de cenzură anunțată de Opoziție are șanse să treacă în contextul actual?

Theodor Paleologu: Cred că da, dar să vedem care sunt calculele lui Victor Ponta. E un om de la care te poți aștepta la orice. El cred că vrea să facă un hold-up asupra PSD, o preluare ostilă a PSD. Asta planifică fără îndoială, un fel de deturnare a navei, deci nu putem să știm exact ce se va întâmpla. Dar vreau să spun un lucru legat de posibilitatea unor alegeri anticipate, pentru că se tot vorbește despre acest lucru, știm și am auzit că diferite persoane și-ar ca alegerile parlamentare să aibă loc în același timp cu alegerile locale. Lucrul ăsta nu e posibil, pentru că există o decizie a CCR din 2012 care în mod explicit interzice acest lucru. Că e bine, că nu e bine, asta e altă discuție.

Dar există o decizie a CCR. Eu am părerea mea despre CCR, a devenit o instituție liberticidă. Este o instituție profund viciată în modul ei de funcționare, dar până una alta CCR a dat această decizie în 2012. Are logica ei. Nu se pot organiza alegeri parlamentare odată cu alegerile locale. Politicienii care spun că se poate spun prostii, sper să se oprească din această vorbărie inutilă.

„Poate să fie o singură Cameră sau pot fi două cu atribuții clar differentiate”

Mediafax: Numărul de parlamentari și numprul de ministere. Ați susține o reducere?

Theodor Paleologu: Categoric. în 2009 poporul s-a pronunțat cât se poate de clar în privința reducerii numărului parlamentarilor. Am fost eu însumi deputat timp de două legislaturi. Sunt mult prea mulți parlamentari. 300 este arhisuficient. Aici nu am o idee legată de Camere. Poate să fie o singură Cameră sau pot fi două cu atribuții clar diferențiate. Dar că e nevoie de o reducere a numărului de parlamentari absolut. E o bătaie de joc față de alegători să nu pui în practică ce au hotărât. Mi se pare absolut lamentabil acest lcuru, că zece ani după referendumul din 2009 sunt tot atât de mulți parlamentari.

Mediafax: Dar numărul de ministere vi se pare un număr acceptabil?

Theodor Paleologu: Problema e alta în momentul de față, mult mai grav este că sunt enorm de mulți secretari de stat. Sunt șase la ministerul de Externe, în mod normal sunt trei. Peste tot PSD a dublat numărul de secretari de stat pentru a numi tot felul de politruci în aceste funcții. Dacă te uiți la lista secretarilor de stat vei vedea că unii au ceva competențe pentru că provin din ministerul respectiv și altă jumate din secretari sau în unele ministere toți secretarii sunt incompetenți. Este incredibil. Sunt trei, patru, cinci secretari de stat și niciunul nu se pricepe la nimic. Este incredibil acest lucru. Trebuie redus numărul de secretari de stat. Evident că o altă majoritate va trebui să reducă drastic numprul de secretari de stat.

„Iohannis – este mitul neamțului neromânizat. Dăncilă – gospodina neconflictuală

Mediafax: În încheiere aș vrea să îmi dați o caracterizare, de preferat într-un cuvânt, a următorilor contracandidați. În primul rând domnului Klaus Iohannis?

Theodor Paleologu: E vorba de un mit în cazul lui, este mitul neamțului neromânizat.

Mediafax:Dan Barna?

Theodor Paleologu: Salvatorul galactic, un alt mit. E mitul salvatorului.

Mediafax:Viorica Dăncilă?

Theodor Paleologu: Gospodina neconflictuală, dar e un fake total, este de fapt foarte conflictuală.

Mediafax:Mircea Diaconu?

Theodor Paleologu:Așa cum am spus, bun actor în roluri de prost.

Mediafax:Și Viorel Cataramă?

Theodor Paleologu: Un om care ar face bine să mă susțină, că își pierde vremea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto