INTERVIU | Theodor Paleologu: Propun un pact anti-PSD. Dăncilă – gospodina neconflictuală, Barna – salvatorul galactic / Ce legătura are Iohannis cu istoria PNL?

Publicat: 29/08/2019, 16:53

PARTEA A II-A a interviului

Principalele declarații: „Pe mine procentele lui Iohannis nu mă sperie absolut deloc așa cum pe David nu îl impresiona înălțimea lui Goliat. Sunt convins că procentele lui Iohannis se vor topi precum untul la soare pentru că pur și simplu alegătorii vor putea face comparația între proiecte și personalități diferite. (…) Iohannis s-a dovedit o pacoste pentru PNL. De când este Iohannis președinte cât timp a fost PNL la guvernare? Nici măcar o zi. Ce legătura are Iohannis cu istoria PNL? Niciuna”.

„Este absolut rușinos ceea ce s-a întâmplat în diplomația română sub Meleșcanu și este de mirare pentru că Meleșcanu este diplomat de carieră. Meleșcanu a fost un bun ministru de Externe în anii `90 în contextul de atunci. Însă ce a acceptat din partea PSD-ului în ultimii ani este absolut lamentabil. Numiri de tot felul de incapabili, secretari de stat care nu aveau niciun fel de legătură cu ministerul de Externe, tot felul de nulități provenite din diferite organizații ale PSD”.

„Problema cu președintele Iohannis este că nu învață absolut nimic. Și asta are în comun cu doamna Dăncilă. Viorica Dăncilă are urechile astupate, nu aude nimic, nu ascultă nimic. Ideea că ar fi neconflictuală este o afirmație cu totul falsă, îi aparținea lui Dragnea. Când te uiți la ce a reușit Viorica Dăncilă îți dai seama că este extrem de conflictuală, că nu înțelege nimic, este foarte autoritară de fapt, ascunzând totul în spatele unei aparențe de neconflictualitate, dar nu e deloc adevărat”.

„Să nu uităm că Dan Mihalache este un fost vicepreședinte al PSD. Eu nu înțeleg ce caută Dan Mihalache la Londra. Unul dintre primele lucruri pe care le-aș face în calitate de președinte ar fi să îl înlocuiesc pe Dan Mihalache cu un diplomat serios”.

„În momentul de față PSD este foarte jos, eu cred că e necesar să constituim un adevărat cordon sanitar, eu chiar propun un pact anti-PSD celorlalți actori politici. Mă refer la USR-PLUS și PNL. Cred că PSD trebuie ținut în carantină, pentru că în ultimii ani a devenit captivul unui grup infracțional. Nu mai este un partid în sensul adevărat al cuvântului. Trebuie cel puțin ținut în carantină o vreme. În plus de asta, cu doamna Dăncilă în frunte se duce direct către un dezastru”.

„Iohannis – e vorba de un mit în cazul lui, este mitul neamțului neromânizat. Dan Barna – salvatorul galactic, un alt mit. Viorica Dăncilă – gospodina neconflictuală. Mircea Diaconu – bun actor în roluri de prost. Viorel Cataramă – un om care ar face bine să mă susțină, pentru că își pierde vremea”.

PARTEA A III-A a interviului

Redăm interviul integral:

Pe mine procentele lui Iohannis nu mă sperie, așa cum pe David nu îl impresiona înălțimea lui Goliat”

Mediafax: Domnule Paleologu, care credeți că sunt șansele reale să intrați în turul doi?

Theodor Paleologu: Mă întrebați ca analist politic sau candidat pentru că istoria ne arată că alegerile prezidențiale sunt cele mai imprevizibile alegeri și în România și în alte țări. E un tip de scrutin cu totul aparte și întotdeauna există surprize la alegerile prezidențiale. De un singur lucru putem fi siguri, că nimic nu e sigur. Ăsta e singurul lucru pe care îl putem afirma cu certitudine despre tipul ăsta de alegeri. În 2014 credea cineva că va câștiga Iohannis până aproape de scrutin? Nu. Trump a câștigat deși toată lumea credea că nu va câștiga. Macron în Franța a câștigat, deși François Fillon părea merele favorit și aș putea da tot felul de alte exemple. Un exemplu. Un exemplu la care mă gândesc în mod special e cel din 1995 în Franța, când Édouard Balladur era prim-ministru. Avea o cotă de popularitate de 65-67% și a candidat și a terminat pe locul trei.

Așadar pe mine procentele lui Iohannis nu mă sperie absolut deloc așa cum pe David nu îl impresiona înălțimea lui Goliat. Sunt convins că procentele lui Iohannis se vor topi precum untul la soare pentru că pur și simplu alegătorii vor putea face comparația între proiecte și personalități diferite. Iohannis avea 40% în sondaje pentru că nu exista alt candidat. Acum ne apropiem de campanie, se aliniază candidații, forțele politice și vom vedea schimbări spectaculoase.

Sunt absolut convins că am un bulevard în fața mea pentru că sunt singurul bine plasat pentru a unifica întreaga dreaptă. Cei care îl susțin pe Iohannis nu îl suportă pe Barna și cei care îl susțin pe Barna nu îl suportă pe Iohannis. Eu sunt un liant între aceste tabere PNL și USR. Vă amintesc că eu am fost dat afară din PNL în 2016 pentru că am susținut alianța cu Nicușor Dan și USB-ul de atunci. Mi se pare că sunt cel mai bine plasat pentru a aduna voturile întregii drepte. Sunt convins că am un bulevard în fața mea, pornesc de la un soclu sigur și nu pot decât să cresc în această competiție electorală. Și mai e un lucru important de spus, alegerile prezidențiale sunt alegeri în care lumea votează uin om și un proiect.

Mult prea puțin contează partidul pe care îl susține. Sigur, contează ideologia. Alegători de dreapta evident că nu vor vota în ruptul capului pentru Dăncilă sau Diaconu, dar în interiorul dreptei totul e posibil. Faptul că PMP e un partid mai mic decât PNL nu înseamnă absolut nimic. Și mai am un argument important. Iohannis s-a dovedit o pacoste pentru PNL.

De când este Iohannis președinte cât timp a fost PNL la guvernare? Nici măcar o zi. Să nu mi se spună că nu are nicio responsabilitate. Evident că are o responsabilitate pentru că a promovat anumite persoane în interiorul PNL. Exact acele persoane care m-au exclus pe mine în 2016. De ce m-au exclus? Pentru că eu sunt reprezentantul adevăratei tradiții liberale. Încarnez istoria PNL. Ce legătura are Iohannis cu istoria PNL? Niciuna. Nu are nicio legătură organică cu liberalismul românesc. Sunt convins că liberalii adevărați se vor recunoaște în mesajul meu și își vor da seama că eu îi voi aduce la putere.

Mediafax: Ce vă diferențiază de ceilalți candidați?

Theodor Paleologu: Nu vreau să vorbesc despre persoana mea, vreau să vă vorbesc despre proiecte. Poate că nu vom avea timp acum, poate că ne vom revedea și vom putea lua fiecare subiect în discuție. Sunt teme mari pe care e important să ne pronunțăm, să comparăm diferitele proiecte. Mai cu seamă politică externă și securitate, lucrurile care țin de competențele președintelui.

Dan Barna are tendința de a promite lucruri care nu prea au legătură cu fișa postului. Pe de altă parte, Iohannis se ascunde în spatele faptului că nu ar avea atribuții. Fals. Are atribuții pe care însă nu le exercită sau nu le cunoaște. Revin. Politica externă și securitate, un domeniu extrem de important și aici am multe de spus pentru că sunt diplomat și știu bine ce trebuie făcut. Apoi este întregul domeniu important al educației, culturii, patrimoniului la care de asemenea cred că am lucruri importante de spus.

Mai este o altă dimensiune, cea economică, unde într-adevăr președintele nu are atribuții. Dar președintele trebuie să creeze majorități. Asta este cel mai improtant lucru. Președintele trebuie să fie un diplomat nu doar în exterior, ci trebuie să fie un diplomat în interior. Să fie capabil să federeze diferite forțe politice în jurul unui proiect. Aici evident că anumite principii economice sunt fundamentale. Un președinte nu trebuie să vină cu un proiect economic detaliat, însă trebuie să vină cu principii de politică economică în privința impozitării, în privința predictibilității legislației.

„În ultimii ani diplomația română a cunoscut o adevărată degringoladă”

Eu ce îmi doresc în primul rând este un stat predictibil. Statul român este complet impredictibil din toate punctele de vedere. Se schimbă mereu regulile, lucrul ăsta este absolut dezastruos. Deci în domeniul economic trebuie avute în vedere niște principii pe baza cărora să se poată negocia o majoritate suficientă de mare, apoi este un al patrulea mare domeniu care ține de reformă constituțională, justiție, anticorupție și ordine publică. Astea sunt domenii în care președintele are atribuții și le poate exercita. Despre asta vreau să vorbesc și în toate aceste domenii am lucruri importante de spus și vreau să le apuc să le spun pe parcursul campaniei.

Profit de faptul că zilele astea are loc Reuniunea Diplomației Române pentru a spune câteva lucruri, din păcate neplăcute. În ultimii ani diplomația română a cunoscut o adevărată degringoladă. Este absolut rușinos ceea ce s-a întâmplat în diplomația română sub Meleșcanu și este de mirare pentru că Meleșcanu este diplomat de carieră. Meleșcanu a fost un bun ministru de Externe în anii `90 în contextul de atunci. Între `92 și `96 Meleșcanu era un ministru decent în contextul de atunci și a făcut unele lucruri bune în minister. Însă ce a acceptat din partea PSD-ului în ultimii ani este absolut lamentabil. Numiri de tot felul de incapabili, de tot felul de persoane neavenite, secretari de stat care nu aveau niciun fel de legătură cu ministerul de Externe, tot felul de nulități provenite din diferite organizații ale PSD, puși prin consulate, trimiși la misiuni diplomatice, este efectiv o degringoladă inacceptabilă și e grav că Iohannis a asistat pasiv la această degringoladă. Vă dau un exemplu, Ambasada de la Bruxelles, mă refer la capitala Belgiei, trei ani de zile a stat fără ambasador. Eu sunt un fost ambasador care știe foarte bine că o ambasadă nu trebuie să rămână fără ambasador mai mult de două-trei săptămâni. Este un afront pe care îl aduci statului respectiv.

„Iohannis în acest domeniu, ca și în atâtea altele, a stat fără să spună absolut nimic”

Este inadmisibil că misiuni improtante au stat fără ambasador ani de zile. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple și cu mine la Cotroceni acest lucru nu se va mai întâmpla. Sunt proiecte mari de diplomație care au fost puse între paranteze. Mă refer la diluarea parteneriatelor noastre strategice foarte importante. În ultimii ani s-a pierdut substanța acestor parteneriate strategice cu SUA, Franța. Nicio investiție majoră nu s-a mai produs în România de la Oracle și Ford, dacă țineți minte acum mulți ani. Sunt o serie întreagă de chestiuni pe care vreau să le abordez, acum v-am dat doar un eșantion. Este vorba de falimentul PSD în primul rând.

Este rezultatul unei politizări la nivelul cel mai de jos, adică instalarea tuturor incompetențelor pentru că au legături în mafia PSD. Iar pe de altă parte, Iohannis în acest domeniu, ca și în atâtea altele, a stat fără să spună absolut nimic. Era de datoria lui să arate cartonașul galben și nu a făcut-o. Are atribuții constituționale pentru acest lucru, de ce nu le exercită?

„Eu nu cred că Dan Barna sau Iohannis sau Dăncilă sau Mircea Diaconu sunt în postura de a crea acest consens”

Mediafax: Ați vorbit despre atribuțiile președintelui. Credeți că sunt limitate? Ar trebui o revizuire a Constituției?

Theodor Paleologu: Da, trebuie o revizuire a Constituției. Sunt incoerențe în Constituția noastră pe care eu le-am relevat de multă vreme. Un exemplu este legat de dizolvarea Parlamentului În momentul de față dizolvarea Parlamentului este teoretic posibilă, dar de facto este o imposibilitate absolută. Trebuie să existe posibilitatea autodizolvării Parlamentului. Nu există această posibilitate în momentul de față. Putem lua în discuție eventual dreptul președintelui de a dizolva Parlamentul, așa cum există în țări a căror Constituție noi am copiat-o, pentru că această Constituție a României este copiată după Constituția Franței. Ori unul dintre elementele fundamentale ale Constituției franceze este dreptul președintelui de a dizolva Parlamentul. Eu nu pledez neapărat pentru această variantă. Eu sunt un om de dialog, asculte diferitele puncte de vedere, dar trebuie cel puțin coerență. În momentul de față Constituția noastră nu este coerentă. Sunt logici diferite care intră într-un conflict ale cărui rezultate le-am văzut în trecut. Mă gândesc de exemplu la suspendările președintelui Băsescu.

Mi s-ar părea normal că dacă Parlamentul a votat pentru suspendarea președintelui, iar această suspendare a fost refuzată la referendum, mi s-ar părea firesc ca Parlamentul să se autodizolve prin însuși faptul că a inițiat o procedură inutilă. Sunt exemple de acest gen care pledează pentru o reformă a Constituției. Pentru o reformă a Constituției ai nevoie de o majoritate foarte largă. Trebuie să clădești un consens. Aici văd rolul unui președinte diplomat. Eu nu cred că Dan Barna sau Iohannis sau Dăncilă sau Mircea Diaconu sunt în postura de a crea acest consens necesar unei reforme constituționale și nici nu cred că au viziunea necesară pentru așa ceva.

Mediafax: Faceți o analiză pentru Klaus Iohannis. Unde credeți că a greșit în acest mandat și unde a avut dreptate?

„Ludovic Orban de multe ori a încercat să mă readucă în PNL”

Theodor Paleologu: În primul rând nu și-a exercitat atribuțiile constituționale, așa cum spuneam mai devreme. A intervenit în viața internă a PNL aiurea. susținând persoane pe care nu trebuia să le susțină, precum Gorghiu sau Bușoi și ce e foarte grav este că în perioada 2014-2016 a reușit să delapideze enormul capital politic cu care a fost ales.

În 2014 a fost ales cu o diferență de un milion de voturi, o victorie netă, clară, iar doi ani mai târziu a pierdut umilitor alegerile parlamentare. O să mi se spună că de vină e PNL. Evident că da, în primul rând sunt de vină Alina Gorghiu și Vasile Blaga și cei care le-au cântat în strună, pentru că nu e vorba doar de ei, ci și de conducerea de atunci care nu a avut curajul să tragă niciun fel de semnal de alarmă. Singurul care a avut curajul să tragă semnale de alarmă a fost dat afară din PNL. De aceea acel cineva care a fost dat afară în 2016 din PNL este cea mai legitimă persoană în raport cu PNL.

Lucrul ăsta cred că îl înțelege foarte bine Ludovic Orban. Ludovic Orban de multe ori a încercat să mă readucă în PNL. Eu am toată simpatia pentru Ludovic Orban și cred că a înțeles poziția mea și cred că o respectă. Însă revenind la Iohannis, astea cerd că sunt principalele obiecții pe care le-aș avea. Sunt și altele care țin de stilul lui, dar nu aș vrea să personalizez discuția.

Am făcut câteva afirmații, dacă ar fi fost mai deschis, mai destupat, nu ar fi greu să ții cont de ele. Nu e atât de greu să îți iei un profesor de vorbit în public, se poate învăța. Eu predau retorică, se învață, dar trebuie să și vrei să înveți. Atunci când îți propui să înveți cel mai important este să îți dorești acest lucru, să vrei într-afevăr să te ameliorezi. Problema cu preșdintele Iohannis este că nu învață absolut nimic. Și asta are în comun cu doamna Dăncilă.

Viorica Dăncilă are urechile astupate, nu aude nimic, nu ascultă nimic. Ideea că ar fi neconflictuală este o afirmație cu totul falsă, îi aparținea lui Dragnea. Când te uiți la ce a reușit Viorica Dăncilă îți dai seama că este extrem de conflictuală, că nu înțelege nimic, este foarte autoritară de fapt, ascunzând totul în spatele unei aparențe de neconflictualitate, dar nu e deloc adevărat.

Citește continuarea pe pagina a 2-a…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice