Iohannis: Nu sunt de acord cu propunerile de miniștri, nu accept remanierea/ Primele reacții din PSD: Președintele se crede vătaf peste moșie. Restructurarea e un plan legal

Iohannis: Nu sunt de acord cu propunerile de miniștri, nu accept remanierea/ Primele reacții din PSD: Președintele se crede vătaf peste moșie. Restructurarea e un plan legal
Publicat: 23/04/2019, 18:10

„În legțtură cu propusa remaniere guvernamentală. Am analizat situația și după părerea mea și remanierea e un fel de farsă. Nu are nimic de a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, chit că de așa ceva am avea nevoie, nu are nimic cu agenda românilor, e cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare mi se pare că este această remaniere neavenită”, a declarrat Klaus Iohannis.

Președintele spune că nu ia act de demisia celor trei miniștri- Tudorel Toader, Natalia Intotero și Rovana Plumb- așteptând din partea premierului Viorica Dăncilă să facă alte propuneri.

„Nu iau act de aceste demisii până când nu știu ce persoane vor prelua portofoliile. I-am spus premierului când are o propunere să mă caute și să mă anunțe. Persoanele propuse nu sut pregătite, nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste poziții”, a mai spus președintele.

El a mai spus că dacă Parlamentul „încearcă” o restructurare guvernamentală, atunci ar fi vorba despre o ocolire a președintelui și va decide ce acțiuni juridice se impun.

„Deocamdată suntem în situația unei remanieri solicitate pe care tocmai am refuzat-o de principiu. Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns sau vreun decret, Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuși în Parlament, dar o astfel de încercare aș trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli și vom vedea, împreună cu departamentul de specialitate ce acțiuni juridice s-ar impune atunci”, a mai spus Iohannis.

Propunerile de remaniere au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locuul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero și a Rovanei Plumb vin ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Codrin Ștefănescu: Iohannis se crede vătaf peste moșie. PSD va avea o replică în cel mai scurt timp

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, în urma deciziei președintelui Klaus Iohannis de a nu accepta remanierea celor trei ministere, propusă de PSD, că șeful statului „se crede vătaf peste moșie” și că PSD va avea o replică „în cel mai scurt timp”.

„Ceea ce face Klaus Iohannis în acest timp este halucinant. Se crede vătaf peste moșie, că poate decide de unul singur sau cu camarila sa toate ideile care îi trec prin cap. Propunerile au fost sprijinite de majoritatea parlamentară, aleasă democratic. Aceste propuneri sunt legale, constituționale, democratice. Ce face n-are legătură cu democrația, cu realitatea. PSD va avea o replică în cel mai scurt timp”, a afirmat Codrin Ștefănescu.

Buzatu: Restructurarea nu e planul B, e un plan legal. Cum să facem altfel?

Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat marți că PSD va merge, cel mai probabil, pe varianta restructurării Guvernului, în urma deciziei președintelui Klaus Iohannis de a refuza miniștrii propuși, afirmând că nu este exclus să fie și un șantaj la parlamentari pentru blocaj în Parlament.

„Planul B nu e planul B , ci unul legal, de restructurare a guvernului în condițiile în care președintele refuză remanierea. Va căuta toate variantele posibile pentru a le împiedica. Să nu ne înșelăm. Președintele spune asta gândindu-se că va găsi ceva poate chiar să șantajeze indivizi care au calitatea de deputați pentru ca coaliția să nu poate vota restructurarea”, a declarat Dumitru Buzatu, pentru Digi24.

Întrebat dacă PSD va merge pe varianta restructurării, Buzatu a completat: „Cum să facem altfel? Președintele, prin refuzul remanierii, ne pune în imposilitatea de a continua”.

Întrebat cu privire la motivele care ar sta la baza refuzului de numire a celor trei miniștri propuși, liderul PSD Vaslui a afirmat ironic: „Propunerile nu sunt destul de înalte și trebuie 1,70 m ca să fii primit în miliție. Domnul Iohannis fiind mai vechi și-a însușit si acest criteriu. Nu știu dacă i-a măsurat. (…) Nu e guvernul lui, ci PSD-ALDE, important este să se guverneze țara”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×