• Publicat:
Politică

Iohannis va discuta cu Trump despre securitatea energetică din România. Ce altă temă sensibilă va aborda președintele

Iohannis va discuta cu Trump despre securitatea energetică din România. Ce altă temă sensibilă va aborda președintele
Președintele Klaus Iohannis va discuta, în cadrul întâlnirii sale de la Washigton de pe 20 august cu șeful Statelor Unite, Donal Trump, despre securitatea energetică din România și investițiile americane în acest domeniu. SUA sunt îngrijorate în privința dependenței Europei pentru gazele Rusiei.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuție informală cu presa, că în întâlnirea cu președintele SUA Donal Trump, programată la Casa Albă pe 20 august, una dintrele temele importante de discuție va fi securitatea energetică în România și investițiile americane.

„Energia este o zonă sensibilă și importantă. Securitatea energetică ține de securitatea națională”, a spus președintele în discuția cu presa.

Acesta a subliniat permanenta îngrijorare a americanilor că Europa va ajunge prea dependentă de gazele Rusiei.

De asemenea, în contextul îngrijorărilor arătate de investitorii din domeniul Energiei, președintele a primit semnale de la Guvern că OUG 114 și legea offshore vor fi modificate.

„La nivelul Guvernului există o disponibilitate de a repara lucrurile care nu au fost bine gândite”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Președintele a transmis că România își dorește ca Exxon să rămână în țară.

„Ni s-a adus la cunoștință că această discuție cu referire la plecare ține de politica globală a companiei”, a ținut să precizeze Klaus Iohannis.

Măsurile din OUG 19/2019, care a modificat prevederile OUG 114/2018, vor avea un impact negativ asupra rezultatului din exploatare al OMV Petrom, de 40 de milioane de euro, arată raportul semestrial al companiei, publicat la sfârșitul lunii iulie.

OMV Petrom anunța în toamana anului trecut, după apariția legii offshore, că a amânat luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore.

Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom și compania americană ExxonMobil.

Între timp, în contextul în care în media au apărut informații legate de o posibilă retragere a Exxon din parteneriat, compania americană a anunțat că intenționează să atragă în proiect un nou partener.

Iohannis va discuta cu Trump despre securitatea Mării Negre

Președintele Klaus Iohannis va discuta cu președintele SUA Donald Trump despre securitatea în zona Mării Negre și totodată despre disponibilitatea României de a găzdui mai mulți militari americani în România. În același timp, România este disponibilă să mai trimită efective militare în Afghanistan.

Securitatea Mării Negre este una dintre subiectele ce vor fi abordate în întâlnirea bilaterală dintre Klaus Iohannis și președintele american Donal Trump. Rusia are o prezență militară în Marea Neagră printr-o importantă bază în Crimeea.

Iohannis va exprima disponibilitatea României de a găzdui un număr mai mare de dispozitive militare ale NATO, prin brigada multinațională sau centrul de comandă care va fi stabilit în regiune.

De asemenea, președintele României va transmite președintelui Trump că România este disponibilă să trimită mai multe trupe în Afghanistan.

Consiliul Suprem de Apărare al Țării a aprobat, la sfârșitul lunii trecute, forțele armate care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului, în anul 2020. Astfel, 3.385 de militari, civili și polițiști din Armată și MAI vor participa la misiuni.

La întâlnire, șeful statului român va reitera chestiuni importante precum parteneriatul strategic, alocarea a 2% din PIB pentru Apărare și relația economică în creștere dintre cele două țări.

Președintele Klaus Iohannis va efectua în perioada 19-20 august o vizită la Washington D.C., la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump. Cei doi oficiali vor discuta despre întărirea Parteneriatului Strategic puternic și dinamic dintre România și Statele Unite ale Americii.

 

Inchide