Judecătorii cer guvernului să nu modifice Codul Penal fără avizul CSM

Judecătorii cer guvernului să nu modifice Codul Penal fără avizul CSM
Publicat: 18/01/2017, 08:38
Actualizat: 18/01/2017, 08:43

„UNJR atrage atenția asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute pe data de 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justiției, Florin Iordache, acesta și-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent princonsultări cu corpul magistraților, în vederea asigurării unei legislații clare, coerente și previzibile. De asemenea, în ceea ce privește necesitatea punerii în acord a Codului Penal și a Codului de Procedura Penală cu deciziile Curții Constituționale, Ministrul Justiției a cerut sprijinul asociațiilor profesionale ale magistraților, urmând ca acestea să contribuie cu propuneri într-un termen rezonabil. Adoptarea în secret a unei ordonanțe de urgență care să modifice Codurile contravine flagrant bunei credințe și deschiderii asumate de noul Ministru al Justiției la întâlnirea cu asociațiile profesionale ale magistraților, crează confuzie și pune magistrații în situația de a aplica imediat dispoziții legale imprevizibile”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, remis miercuri dimineață MEDIAFAX.

Magistrații subliniază că punerea în acord a legislației actuale cu deciziile Curții Constituționale trebuie făcută în mod transparent, cu respectarea normelor constituționale și legale de procedură legislativă, incluzând solicitarea avizului prealabil al Consiliului Superior al Magistraturii.

„UNJR atrage atenția Guvernului Grindeanu că adoptarea în secret a unei ordonanțe de urgență ce privește activitatea autorității judecătorești ar constitui un derapaj constituțional extrem de grav. O asemenea
practică ar ignora cu desăvârșire CSM-ul, adică instituția abilitată să analizeze, în condițiile avizului consultativ, atât conținutul actului normativ, cât și consecințele adoptării sale. Ca atare, UNJR solicită Guvernului Grindeanu să pună în dezbatere publică orice proiect de act normativ și să solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii, atunci când actul normativ în cauza privește activitatea autorității judecătorești”, potrivit sursei citate.

O eventuală ordonanță de urgență privind amnistia sau grațierea ar trebui dată spre consultare către sistemul judiciar înainte de a fi promovată, a declarat și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„La discuția pe care am avut-o cu ministrul Justiției, alături de procurorul general și procurorul-șef DIICOT, acesta a promis și a spus și în spațiul public că nu va face nicio modificare înainte de a consulta sistemul judiciar, înainte de a consulta Consiliul Superior al Magistraturii. O ordonanță de urgență care vizează amnistia, grațierea, dezincriminarea unor fapte trebuie să aibă și un aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Majoritatea membrilor care au candidat în CSM și-au exprimat intenția prin proiectul lor să aibă un rol activ în ceea ce privește modificarea legilor care afectează justiția și cu care justiția lucrează. Mă aștept ca ministrul Justiției, înainte de a promova un astfel de act, să îl dea spre consultare. Este foarte ciudat să avem pe ordinea de zi, dacă această informație este adevărată, un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului și care poate afecta grav sistemul judiciar. Dacă vorbim de infracțiunile de abuz în serviciu, pot să vă zic că 30 la sută din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu. Deci din cele 7.500 de dosare pe care DNA le are azi în lucru, peste 2.200 au ca obiect investigarea infracțiunilor de abuz în serviciu”, a declarat Laura Codruța Kovesi la Digi 24.

Procurorul-șef a precizat că, dacă informația se va confirma, se poate vorbi de două efecte majore: inculpații nu mai execută pedepsele și rămân cu banii în buzunar.

„Toate dosarele în care avem trimiși în judecată pentru aceste infracțiuni vor fi încetate sau se vor dispune achitări, dacă este amnistie sau dezincriminare. Dosarele care sunt în investigare la DNA și la celelalte structuri de parchet, pentru că nu numai DNA investighează infracțiunile de abuz în serviciu, toate aceste dosare vor fi închise automat, se vor da soluții de clasare. Efectul cel mai grav și care afectează societatea este acela că toate prejudiciile datorate statului vor rămâne nerecuperate”, a mai declarat procurorul-șef DNA.

Laura Codruța Lovesi a mai spus că de când conduce DNA-ul, insttuția a pus măsuri asiguratorii pe bunuri și valori de peste un miliard și jumătate de euro.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți seara, pentru MEDIAFAX, că nu este de acord cu punerea în discuție a unor probleme legate de amnistie, dar nu exclude o discuție despre grațieri, dar nu pentru infracțiunile grave, care privesc corupția, evaziunea, alte infracțiuni majore.

„Nu sunt de acord să punem în discuție probleme legate de amnistie, dar nu exclud o discuție despre grațieri, însă nu pentru infracțiuni grave, care privesc corupția, evaziunea, alte infracțiuni majore”, a spus, pentru MEDIAFAX, premierul Grindeanu.

Șeful Executivului a subliniat, pentru MEDIAFAX, că este poziția sa de principiu în discuțiile și demersurile referitoare la aceste probleme.

Surse judiciare au declarat marți, pentru MEDIAFAX, că se lucrează la un proiect de ordonanță de urgență privind grațierea, care ar urma să fie discutat în ședința de miercuri a Executivului. Proiectul prevede și modificarea altor legi din justiție, precum cea referitoare la punerea în acord a abuzului în serviciu, potrivit acelorași surse.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva...
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Schimbări majore pe Instagram pentru cei sub 18 ani