Kelemen despre referendum: Pe noi nu ne deranjează această idee

Kelemen despre referendum: Pe noi nu ne deranjează această idee
Publicat: 28/03/2019, 21:45

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX, cum comentează anunțul președintelui Klaus Iohannis de convocare a unui referendum în 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, Kelemen Hunor a spus că, din punctul său de vedere, un referendum trebuie să fie destul de general și destul de politic și mai puțin tehnic.

„Un referendum depinde foarte mult de cum va suna întrebarea și eu cred că trebuie să așteptăm și întrebarea după care vom putea spune că acest referendum și intenția de a afla un punct de vedere, o intenție a populației, se referă la o chestiune mai tehnică sau mai politică. Din punctul meu de vedere un referendum trebuie să fie destul de general și destul de politic, pentru că dacă vom intra în detalii tehnice atunci lucrurile nu cred că vor fi suficient de semnificative. Pe de altă parte, un referendum este atributul președintelui, eu nu pot comenta mai ales că mă consider un democrat și un om care crede în instituția referendumului. De aceea pe mine, pe noi nu ne deranjează această idee și cred că ar trebui să avem de mai multe ori astfel de posibilități de consultare a populației pentru societate. Eu cred că un scrutin, o consultare populară este oricând bine venită. Fiecare cred că va mobiliza electoratul și simpatizanții fiindcă asta este ideea democrației, o participare cât mai bună și asta vom face și noi”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că de fiecare dată a spus că trebuie organizate referendumuri de mai multe ori, nu neapărat naționale, ci și județene sau regionale, pentru a se vedea care este părerea cetățenilor.

Întrebat dacă referendumul din 26 mai va influența semnificativ prezența la urne pentru alegerile europarlamentare, liderul UDMR a spus că nu este în măsură să facă predicții.

„Din păcate, ceea ce am văzut până la această oră, campania pentru europarlamentare este mai mult o competiție de politică internă și foarte puțin este pe subiecte de nivel european, așa cum ar trebui să fie. Din punctul meu de vedere ar trebui să vorbim despre așteptările noastre, despre scopurile și țintele noastre, despre problemele cu care se confruntă UE și fiecare stat membru în interiorul UE. Eu spun că o prezență masivă la vot este în folosul țării, al cetățenilor, al României”, a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR consideră că acest referendum putea fi organizat și până acum, dar se poate organiza foarte bine și pe data de 26 mai.

„Există o recomandare a Comisiei de la Veneția din 2009 când președintele Băsescu a organizat un referendum odată cu alegerile europarlamentare și atunci recomandarea suna că nu este bine să fie suprapuse cele două tipuri de scrutin, alegeri și consultare populară. Dar este o recomandare și ar trebui să conștientizăm un lucru. Recomandările trebuie văzute ca niște recomandări și nu ca niște obligații și atunci când ne plac și când nu ne plac. Există niște recomandări, tot în zona de justiție, de principii, iar lumea spunea că sunt obligatorii de care trebuie să ținem cont. Aici iarăși este o recomandare iar dacă trebuie să ținem cont, ar trebui să ținem cont de toate recomandările, nu doar de unele”, a conchis Kelemen.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va convoca un referendum pe probleme din justiție în data de 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, motivând că „așa nu se mai poate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna