Kelemen Hunor îi trimite acasă pe protestatarii maghiari de extremă dreapta: „Să manifesteze în Ungaria, nu la noi”

Kelemen Hunor îi trimite acasă pe protestatarii maghiari de extremă dreapta: Să manifesteze în Ungaria, nu la noi
Publicat: 11/03/2014, 16:47
Actualizat: 02/02/2019, 23:43

El a făcut declarații la Palatul Parlamentului, întrebat despre incidentele de luni de la Târgu Mureș.

„Cei care au venit și au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei, nu noi am organizat, nu noi i-am invitat. Când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde eu cred că fiecare om cu valori și principii democratice trebuie să se delimiteze”, a spus liderul Uniunii.

Referitor la evenimentul propriu-zis, Kelemen a menționat că acesta este un eveniment istoric, care nu are nicio legătură cu relațiile româno-maghiare.

„S-a întâmplat acum 160 de ani și este o comemorare, dar eu nu sunt de acord ca să vină oamenii din Ungaria, nici Jobbik, nici alte organizații, și să protesteze la noi, nici la Târgu Mureș, nici în alte localități. Punct”, a adăugat Kelemen Hunor.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor uciși în 1854, organizată la Târgu Mureș, CNS cerând autonomia Ținutului Secuiesc, dar și începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore și jumătate, în fața Monumentului Secuilor Martiri, după care președintele CNS i-a îndemnat pe manifestanți să se deplaseze pe trotuar spre centrul orașului. Participanții au pornit în marș strigând „Hungaria”, „Să piară Trianonul” și „Autonomia”.

În timpul manifestației, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizației „64 de Comitate” (HVIM) s-au certat și îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

„Conform legii, după ce vom identifica persoanele care au încercat să comită anumite acte neconforme legii, vom sancționa. Deocamdată n-am dat nicio sancțiune. Legea ne permite să identificăm întâi persoanele, ca să le putem sancționa. Au fost filmări, există filmări și vom analiza imaginile și vom identifica persoanele”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, Daniel Manea.

El a precizat că la manifestație au fost mobilizați aproximativ o sută de jandarmi, care nu au fost nevoiți să intervină în forță.

La rândul său, prefectul de Mureș, Corneliu Grosu, a declarat, marți, că unii dintre participanții la „marșul secuilor”, respectiv reprezentanți ai organizației „64 de Comitate”, au încercat să provoace forțele de ordine, adăugând că astfel de „plimbări prin oraș cu solicitări de rupere a pământului românesc” ar trebui interzise

Prefectul a spus că este „nepermis” ca persoane din afara județului „să strice liniștea și să conturbe populația de la Târgu Mureș”, iar „seara, când vin de la serviciu”, locuitorii orașului să îi asculte pe manifestanți „când urlă ca disperații”.

Grosu a apreciat că au fost peste 2.000 de oameni din afara județului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestări, ceea ce demonstrează un interes scăzut față de așteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de participanți.

„La Monumentul Secuilor Martiri, cât și pe parcursul mișcării maselor de oameni spre centrul orașului (…) au fost acțiuni și au fost manifestări antistatale, antiromânești, segregaționiste, șovine – scandându-se lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităților române din București și Târgu Mureș. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor așa-zise drepturi pe care unii și le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunța cu surle și trâmbițe, inclusiv de către organizatorul principal, Izsak Balazs (președintele CNS – n.r.), că se vor duce la Prefectură și vor depune documente de protest la Guvern și la Președinție. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineață am fost informat că a venit pe e-mail o hârtie cu tot felul de revendicări”, a adăugat prefectul.

Mitingul de la Târgu Mureș a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Național Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertății Secuiești – 10 martie, când sunt comemorați trei secui martiri executați în 1854. CNS a cerut și aprobare pentru un marș de la monument și până la Prefectură, însă acesta nu a fost autorizat de Primăria Târgu Mureș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?