Klaus Iohannis este împotriva unei taxe de solidaritate: „Nu mi se pare corectă”

Klaus Iohannis este împotriva unei taxe de solidaritate: Nu mi se pare corectă
Sursa: Youtube/ Administrația Prezidențială
Publicat: 05/07/2022, 21:12
Actualizat: 05/07/2022, 21:28

Președintele Klaus Iohannis a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, că nu este de acord cu taxa de solidaritate și cu renunțarea la cota unică. „Nu mi se pare corectă”, a spus președintele.

Iohannis a fost întrebat dacă ar fi de acord cu taxa de solidaritate și cu impozitul progresiv, în condițiile în care PSD insistă cu această schimbare, iar în curând la guvern se va produce rocada și premier va fi din partea PSD.

”Opinia mea o cunoașteți, sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate. Această opinie a mea nu am exprimat-o doar acum, este o opinie pe care am exprimat-o în repetate rânduri, fiindcă au mai fost încercări de modificare în aceste domenii. Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu, iar cota unică, să știți că nu este neapărat cel mai bun mod de a impozita sau cel mai modern mod de a impozita, dar pentru un sistem care încă nu este digitalizat, ca al nostru, are certe avantaje practice și până când nu există o digitalizare funcțională, nu cred că în România se poate introduce altfel de cotă.

Este o discuție care s-a purtat de-a lungul timpului și pentru a păstra o transparență și o formă de a pune în practică această politică ne-am exprimat tot timpul pentru cota unică. Deci nu este o chestiune neapărat de principiu care nu poate fi niciodată schimbat, este o chestiune de aplicabilitate și oportunitate. Acum nu văd altă soluție pentru România. După ce finalizăm digitalizarea, peste câțiva ani, evident că discuția se poate relua”, a declarat președintele Iohannis.

Președintele a mai fost intrebat și despre independența justiției și despre pachetul de legi privind securitatea națională, președintele a spus că: ”Libertatea presei, independența justiției sunt elemente de bază într-o democrație. Eu cred în ele, m-am implicat pentru ele, le-am promovat. Am ajuns într-un punct în care putem să spunem că presa este liberă. Nu am comentat niciodată hotărâri ale justiției.

”De mine nu va trece nicio lege care conține prevederi care nu respectă principiile e bază după care vrem să funcționăm. Să nu credeți cumva că eu cenzurez drafturi de legi înainte să intre într-un circuit de avizare”, a mai declarat Iohannis.

În ceea ce privește posibilitatea să fie succesorul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, el a spus că dacă i s-ar face o astfel de propunere, o va evalua foarte serios și o va face publică.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult