FOTO: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu împăratul Japoniei la Palatul Imperial din Tokyo / Protocolul nipon interzice abordarea subiectelor politice

FOTO: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu împăratul Japoniei la Palatul Imperial din Tokyo / Protocolul nipon interzice abordarea subiectelor politice
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu împăratul Japoniei la Palatul Imperial din Tokyo / Sursa foto: Twitter
Publicat: 07/03/2023, 11:43
Actualizat: 07/03/2023, 12:14

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au fost primiţi, marţi dimineaţa, la Palatul Imperial din Tokyo, de Împăratul Japoniei, Naruhito, şi Împărăteasa Japoniei, Masako.

Discuţiile se vor purta pe segmente separate: preşedintele Iohannis cu Împăratul Naruhito, respectiv Prima Doamnă cu Împărăteasa Masako.

Conform protocolului imperial nipon, discuţiile nu se desfăşoară după o agendă prestabilită, iar Împăratul şi Împărăteasa Japoniei nu abordează subiecte politice. Sunt recomandate subiectele relevante din perspectiva statutului pe care îl împărtăşesc cei doi interlocutori – acela de reprezentant al ţării şi naţiunii. De exemplu, pot fi abordate teme legate de identitatea şi specificul României şi poporului român, precum şi de contribuţia acestora la patrimoniul universal.

De asemenea, este binevenită abordarea unor subiecte care să ateste legăturile trainice şi îndelungate dintre poporul român şi poporul japonez, consemnate la nivel diplomatic de peste un secol (102 ani). Temele cu un puternic impact umanitar şi relevante pentru naţiune sunt în mod predilect abordate de către cuplul imperial japonez. În acest context, este posibilă referirea exclusiv la suferinţa provocată oamenilor de unele evenimente, precum pandemia de coronavirus sau războiul din Ucraina.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu împăratul Japoniei la Palatul Imperial din Tokyo / Sursa foto: Twitter
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu împăratul Japoniei la Palatul Imperial din Tokyo / Sursa foto: Twitter

Klaus Iohannis, vizită oficială în Japonia, de luni până miercuri

Tot marţi, Klaus Iohannis urmează să se întâlnească şi cu premierul nipon, Fumio Kishida, cei doi având programate convorbiri oficiale şi semnarea Declaraţiei comune de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Ulterior, cei doi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă, scrie Agerpres.


Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni-cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării.

Cu prilejul vizitei va fi semnat şi un memorandum între Ministerul Finanţelor, Eximbank România şi Banca Japoniei pentru Cooperare (JBIC), precum şi un memorandum de înţelegere între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka.

Klaus Iohannis efectuează, de luni până miercuri, o vizită oficială în Japonia.

Iohannis, întrevedere cu președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei

Președintele României a avut luni, la Tokyo, în prima zi a vizitei oficiale pe care o întreprinde în Japonia, întrevederi cu președintele Camerei Consilierilor din Dieta Japoniei, Hidehisa Otsuji, și cu președintele Camerei Reprezentanților, Hiroyuki Hosoda, cu care a discutat despre Parteneriatul Strategic România-Japonia şi situaţia regională de securitate.

Potrivit Administrației Prezidențiale, în cursul celor două întâlniri, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat reperul major pe care semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic România-Japonia, care va avea loc marți, 7 martie 2023, îl va marca în evoluția relațiilor bilaterale de peste un secol dintre cele două state.

„Președintele României a arătat că lansarea Parteneriatului Strategic reprezintă un moment istoric pe care țara noastră dorește să îl pună în slujba prieteniei și dezvoltării relațiilor dintre cele două popoare și a subliniat obiectivul României de a fi un partener de încredere al Japoniei, atât în avansarea cooperării bilaterale, cât și în plan multilateral, în cadrul ONU, precum și în relația Japoniei cu NATO și Uniunea Europeană”, transmite sursa citată.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji